Main Content

Zo Slovak Floorball Cupu sa stáva jeden z najprestížnejších turnajov v Európe. Za sebou má úspešný 1. ročník

nedeľa, 11. september 2016 14:00 | Autor: Dávid Lech

Zo Slovak Floorball Cupu sa stáva jeden z najprestížnejších turnajov v Európe. Za sebou má úspešný 1. ročník
Zo Slovak Floorball Cupu sa stáva jeden z najprestížnejších turnajov v Európe. Za sebou má úspešný 1. ročník | zdroj: Instagram

Počas uplynulého víkendu (2.-4.9.2016) sa v Bratislave konal prvý ročník medzinárodného florbalového turnaja s názvom Slovak Floorball Cup 2K16. Do hlavného mesta Slovenska pricestovalo približne 600 florbalistov a florbalistiek zo siedmich krajín Európy (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Francúzsko, Fínsko a Bosna a Hercegovina).

Celkom 45 tímov súperilo v štyroch kategóriach, a to ženskej, mužskej, juniorskej a v mužskej elitnej, do ktorej boli tímy pozvané organizátormi turnaja. Turnaj sa konal v troch športových halách, Mladosť, Elán a Dom športu. Počas troch dní sa odohralo približne 100 zápasov. Turnaja sa zúčastnili elitní slovenskí ako aj českí rozhodcovia.

Organizátori turnaja si pre účastníkov pripravili viaceré nové veci, ktoré doteraz nemohli zažiť na bežných slovenských turnajoch. V Dome športu sa položil špeciálny florbalový povrch značky Gerflor, na ktorom sa hrajú významné svetové florbalové podujatia - MS, kvalifikácie, či Superfinále. Účastnícke náramky neboli klasické papierové-plastové, ale silikónové, ktoré sa počas turnaja neroztrhajú a účastníci si ho tak môžu nechať na pamiatku. Slovak Floorball Cup 2K16 spojil florbal so Zlatými pieskami, vodnými športmi a párty na Wakelake: „Nakoľko na Slovensku chýba nejaký veľký turnaj pre tento mladý ambiciózny šport, ktorý sa rozvíja každým rokom viac a viac. Chceme, aby aj široká verejnosť dostala florbal viac do hláv," povedal jeden z hlavných organizátorov turnaja, Roman Cíbik.

Aj napriek tomu, že to bol len prvý ročník, už teraz sa stal zo Slovak Floorball Cupu prestížny a najväčší turnaj na Slovensku. Na finálový deň sa prišiel pozrieť predseda parlamentu, p. Andrej Danko a prvýkrát na florbal zavítal aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, p. Peter Plavčan, ktorý odovzdával aj medaily a poháre víťazkám v ženskej kategórií: „Tento šport je čím ďalej populárnejší u mladých ľudí, a práve takéto športy treba podporovať. Veď nakoniec vo florbale máme 11 000 registrovaných členov. Boli tu výborné vynikajúce zápasy a aj tento posledný (pozn. finále ženskej kategórie) mal vysokú kvalitu," pochválil úroveň turnaja.

Turnaj podporilo mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj ako aj samotný Slovenský zväz florbalu. Organizátori už pár dní po prvom ročníku usilovne pripravujú ten ďalší, ktorý sa bude konať opäť v závere letných prázdnin.