Main Content

Slovenský fanklub FC Barcelona splnil sen chlapcovi s mozgovou obrnou (ROZHOVOR)

štvrtok, 8. september 2016 09:28 | Autor: Silvia Petrašková

Slovenský fanklub FC Barcelona splnil sen chlapcovi s mozgovou obrnou (ROZHOVOR)
Slovenský fanklub FC Barcelona splnil sen chlapcovi s mozgovou obrnou (ROZHOVOR) | zdroj: fanklub FC Barcelona

Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras oficiálny fanklub FC Barcelona na Slovensku sa nedávno spojil v jednu krásnu myšlienku a spoločne finančne podporil sen malého 5-ročného fanúšika „blaugranas“ Olivera Vojtanka. Viac informácii o tejto akcii nám v rozhovore pre portál sport7 porozprával Peter Bellás, prezident slovenského fanklubu.

Peter vráťme sa na úplný začiatok tohto príbehu. Prezraďte nám, ako ste sa Vy sám aPenya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras dozvedeli o 5-ročnom fanúšikovi Oliverovi a jeho veľkom sne?

Už dlhšiu dobu sme rozmýšľali o tom, ako by náš fanklub vedel pomôcť fanúšikom FC Barcelona aj takýmto spôsobom a preto sme oslovili členov so žiadosťou o poskytnutie informácie o fanúšikoch FC Barcelona, ktorí majú zdravotné, resp. sociálne problémy. Informáciu o Oliverovi nám poskytol náš člen Tibor, ktorý sprostredkoval komunikáciu medzi nami a Oliverovou mamou.

Cesta na Nou Camp a splnenie veľkého futbalového sna u malého chlapca sa začala dražbou dresu Johanna Cruyffa z roku 1974, ktorý s venovaním podpísala pre samotný fanklub samotná holandská legenda ešte v októbri 2015. Splnila táto špeciálna aukcia Vaše očakávania? Môžete nám prezradiť o akú sumu sa v tomto prípade jednalo?

Johann Cruyff podpísal dres pre náš fanklub za účelom jeho charitatívneho využitia. Aukciu sme spustili začiatkom roka a vyvolávacia cena dresu bola 1 500 EUR. Bola to predpokladaná suma, ktorú sme potrebovali pre Olivera a jeho rodičov na cestu do Barcelony. Súčasne sme oslovili aj našich členov, ktorí svojimi príspevkami pomohli uskutočniť Oliverov sen. Rovnako aj výťažok z nášho Letného zrazu 2016 bol využitý na tento účel. Celková suma, ktorá bola darovaná členmi bola 1 545 EUR, no nakoľko sa nám tento dres nepodarilo vydražiť, pokúsime sa o to v najbližšej aukcii s nižšou cenou.

Je teda zjavné, že táto sympatická myšlienka nadchla skutočne veľké množstvo fanúšikov...

Áno, budeme v podobných akciách pokračovať, nakoľko členovia radi podporujú podobné akcie, čím heslo „Mes que un club“ nezostáva iba na papieri.

Sen sa teda stal skutočnosťou a malý Oliver v auguste skutočne do Barcelony na Nou Camp vycestoval. O aký zápas sa jednalo, kto ho na ňom sprevádzal a čo všetko okrem samotného futbalového stretnutia ešte Oliver v Barcelone zažil?

Oliverovi sme zabezpečili zájazd na zápas o Gamperov pohár medzi FC Barcelonou a Sampdoriou Janov. Počas celého pobytu Olivera s jeho rodinou sprevádzal sprievodca, pred zápasom sme mali možnosť stretnúť sa s členom vedenia Josém Mariom Barnilsonom, ktorý privítal Olivera v klube a odovzdal mu dres s jeho menom a loptou. Okrem samostatného zápasu si rodina užila i krásy Barcelony.

Aké boli jeho dojmy po tomto preňho určite nezabudnuteľnom zážitku?

Oliver bol nadšený a veľmi sa celému zájazdu a futbalovému zápasu tešil. Rovnaké pocity sme videli aj u jeho rodičov.

Ako z Vášho pohľadu hodnotíte tento zaujímavý futbalový príbeh?

Tak ako som už spomínal, nadšenie našich členov a fanklubu nám dáva do budúcna nádej, že podobné akcie dopadnú obdobne a aj takýmto spôsobom budeme môcť podporiť čo  najviac fanúšikov FC Barcelona.