Main Content

Tuční sme aj vďaka ,,zdravému'' jedlu. Dokázal to jednoduchý experiment

streda, 3. august 2016 11:07 | Autor: Viktor Štefaňák

Tuční sme aj vďaka ,,zdravému'' jedlu. Dokázal to jednoduchý experiment
Tuční sme aj vďaka ,,zdravému'' jedlu. Dokázal to jednoduchý experiment | zdroj: pexels.com

Skúste si dnes zrátať, koľkokrát niekto okolo vás spomenul slovo „zdravý“, „zdravé“ či „zdravo“. V dnešnej dobe plnej informácií sa na nás valia zdravé odporúčania a tipy z každej strany. Niekedy stačí sedliacky rozum, aby sme vedeli, že veľa „zdravých“ potravín nám postavu „jak lusk“ určite nezabezpečí. Na čo narážame?

Určite ste si všimli, aké je teraz všetko zdravé. Najmä to, čo donedávna za zdravé považované nebolo. Zdravý burger, zdravá zmrzlina, zdravé koláče, zdravé palacinky. A funguje to. Aj pre náš mozog. Na Univerzite v texaskom Austine zistili študenti, ktorí študujú spotrebiteľské správanie, veľmi zaujímavú koreláciu, spojitosť.

Keď jeme nezdravé jedlo, ale ešte predtým dostaneme informáciu, že jedlo je zdravé, máme tendenciu zjesť oveľa viac. Na konkrétnom príklade to vyzeralo nasledovne. Dve skupiny ľudí dostali klasický popcorn. Jednej však bolo povedané, že ich popcorn je zdravý. Čo sa stalo? „Zdravá“ skupina zjedla o polovicu viacej! V číselnom vyjadrení 250 gramov.

Druhá popcorn štúdia, ktorá nadviazala na predchádzajúcu, tentoraz oznámila študentom, že budú jesť popcorn, ktorý je nezdravý, zdravý a výživný. „Zdravá“ skupina zjedla najviac, „výživná“ zjedla menej ako zdravá, no viac ako „nezdravá“. Autor štúdie, doktorand Jacob Suher z Univerzity v Austine priznáva, že „označovaním potravín ako zdravé skôr obezite napomáhame, ako proti nej bojujeme.“ Podľa Suhera a jeho tímu ešte horšie ako slovo „zdravé“ je „výživné“.

Ďalší zaujímavý fakt nastáva pri jedení zdravého a nezdravého jedla v našich mysliach. Keď vidíme obrázok šalátu vs. obrázok pizze či burgra, máme dojem, že „len“ šalát nás zasýtiť nedokáže. Presne na to sa zamerali vo výskume s obľúbenými cookies. Dve skupiny jedli presne tú istú mňamku. Jedna ale jedla „zdravú“ verziu a druhá obyčajnú. Kto sa cítil hladnejší po 45-tich minútach? Samozrejme „zdravá“ skupina.

Fast food jedlo je totiž často vyobrazené ako obrovská porcia, plná chutne vyzerajúcej roztekajúcej sa pizze či šťavnatého burgra.

Suher priznáva, že ľudia odpovedali tak, že zdravé jedlo ako šalát, zelenina či smoothie zasýti oveľa menej ako fast food. „Ľudia si radšej dajú pizzu, bagetu či burger, keď sú hladní. Sú totiž na obrázkoch zobrazené väčšie a chutnejšie vyzerajúce ako niečo ľahké a výživné.“

Druhý fenomén sú „light“ a nízkotučné potraviny. O tom ale v ďalšom článku.

Zdroj: journals.uchicago.edu