Main Content

Hodnotenie prestupových zmien v tímoch NBA: Časť 1.

pondelok, 1. august 2016 09:23 | Autor: De Fa

Hodnotenie prestupových zmien v tímoch NBA: Časť 1.
Hodnotenie prestupových zmien v tímoch NBA: Časť 1. | zdroj: © TASR

V priebehu „offseason“ sme v NBA už zažili prestup Kevina Duranta, ktorý posilnil najúspešnejší celok minuloročnej sezóny Golden State Warriors, ktorý vyhrali rekordných 73 zápasov. Taktiež sme boli svedkami toho, ako sa po vzore LeBrona Jamesa, jeho dobrý kamarát a bývalý spoluhráč z Miami Heat Dwyane Wade vracia domov do Chicaga, aby od novej sezóny obliekol dres „býkov“. Ešte sa objavuje stále veľa špekulácii ohľadne mien ako Russell Westbrook či Blake Griffin, avšak poďme si spolu zosumarizovať zmeny v kádroch jednotlivých celkov, aby ste nestratili prehľad.

Začneme prvými desiatimi celkami podľa abecedy a zhodnotíme si v krátkosti ich posezónne „manévre“ do dnešného dňa, keďže nejaké zmeny určite ešte môžu nastať do začiatku sezóny.

ATLANTA HAWKS

-Príchody: Dwight Howard, Kent Bazemore (4/70M), Taurean Prince, DeAndre Bembry, Jarrett Jack, Kris Humphries.

-Odchody: Al Horford

Kontrakt Dwighta Howarda sa dá hodnotiť pozitívne – žiadna prehnaná investícia, a bol to v podstate prezieravý ťah od vedenia, keď si poistili prípadný odchod Horforda, ktorý sa napokon aj zrealizoval. Bazemore má dostatočnú trhovú hodnotu a môže byť do budúcna dobrým artiklom v prípadnej výmene. Neustále sa pošepkáva, či počas sezóny neodíde z ATL aj Paul Millsap, v prípade, že spolupráca Howard-Millsap nebude efektívnejšia ako tá s Horfordom. Taktiež ešte pred zahájením výberu nováčikov sa objavovali správy, že Atlanta hľadá tím, ktorý ponúkne kvalitný draft pick za Jeffa Teaguea, pretože chceli prenechať velenie tímu v rukách veľmi šikovnému a nádejnému Dennisovi Schrooderovi, avšak nakoniec jeho nekonzistentné výkony túto variantu zatiaľ oddialili. Je naozaj záhadné, čo vlastne Mike Budenholzer, ktorý dlhé roky pôsobil ako asistent v San Antonio Spurs, plánuje do budúcej sezóny s týmto tímom dosiahnuť, avšak isté je že v tomto tíme sa skrýva viac ako je na papieri.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 3-

BOSTON CELTICS

-Príchody: Al Horford, Amir Johnson, Jaylen Brown, Guerschon Yabusele, Demetrius Jackson, Tyler Zeller

-Odchody: Jared Sullinger, Evan Turner

Ani prítomnosť Toma „Tochdown Tom“ Bradyho nedopomohla Celtics získať do svojich radov Kevina Duranta, avšak aj napriek tomu Boston zatiaľ predviedol solídne hráčske rošády. Stačila k tomu akvizícia Al Horforda. Obeťou toho boli odchody Sullingera a Evansa, avšak to bude mať za následok kopec voľného hracieho času pre mladých hráčov, ktorí majú možnosť získať pre seba minúty v rotácii. Príchod Horforda znamená pre Boston veľa, pretože je to za dlhú dobu konečne All-star kaliber hráča, ktorého dokázali získať do tohto legendárneho klubu --- znamená to marketingovo silnejší tím, ktorý bude vedieť prilákať zvučnejšie mená. V konečnom dôsledku to môže znamenať spárovanie All-star dua Horford – Thomas napríklad ešte s hráčom typu Blake Griffin, o ktorom sa vedú najnovšie špekulácie súvislosti s prestupom do Bostonu, alebo takým Russellom Westbrookom.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 1-

BROOKLYN NETS

-Príchody: Jeremy Lin, Trevor Booker, Justin Hamilton, Anthony Bennett, Randy Foye, Caris LeVert, Isaiah Whitehead, Louis Scola

-Odchody: Wayne Ellington, Thaddeus Young, Jarrett Jack

Aj keď sa Nets snažili omladiť káder, ich ponuky za Tylera Johnsona a Allena Crabbea nakoniec dorovnali tímy Heat a Blazers. Napriek tomu si vedenie tohto klubu neviedlo zle. Akvizícia Trevora Bookera dodá tímu potrebnú energiu a iskru z lavičky a Jeremy Lin je prínosom aj v iných ako len basketbalových smeroch. Viac menej sa Lin môže stať tvárou tejto organizácie v tejto fáze ich prestavby a ťažiť z toho, že v New Yorku bol extrémne populárny a jeho príbeh obletel hádam celý ázijský kontingent = popularita klubu + peniaze. Čiže z najväčšou pravdepodobnosťou sa Lin stane rozohrávač základnej zostavy tímu a bude zaujímavé sledovať aj vzťah medzi hráčom a novým trénerom Nets – Kenny Atkinsonom. Celej tejto situácii nenahráva fakt, že Nets nemajú svoj vlastný draft pick pre budúci rok a preto nemôžu uplatniť stratégiu „tankovania“ a boj o Harry Gilesa alebo Josha Jacksona.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 2

CHARLOTTE HORNETS

Príchody: Nicolas Batum, Marvin Williams, Marco Bellinelli, Roy Hibbert

Odchody: Jeremy Lin, Courtney Lee, Al Jefferson

Treba objektívne priznať, že strata Lina, Leeho a Big Ala bude bolieť. Avšak toto rozhodnutie malo finančné pozadie a v konečnom dôsledku to tímu pomohlo. Jefferson už nebol tou oporou ako v minulosti a aj on už potreboval zmenu. Husársky kúsok sa podaril ziskom skúseného veterána Marca Belinelliho, ktorý stál tento tím len práva na nováčika Patrick McCaw alebo Malachi Richardsona, čiže talentovaných hráčov, ktorí však potrebujú veľa času. Dokázali si udržať Batuma a Williamsa, ktorí im dopomohli k úspešnej minuloročnej sezóne. Hornets predvádzajú konzervatívnu off-season, a pravdepodobne sa pokúsia získať nejakého „nechceného“ alebo „nespokojného“ hráča počas sezóny v rámci výmeny.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 2-

CHICAGO BULLS

Príchody: Dwyane Wade, Rajon Rondo, Robin Lopez, Jerian Grant, Denzel Valentine, Paul Zipser

Odchody: Derrick Rose, Joakim Noah, Pau Gasol, Justin Holiday, Mike Dunleavy, E´Twan Moore, Aaron Brooks

Bulls sa očividne snažia zbaviť Rose-Noah-Thibodeau éry a koncentrovať sa na novú filozofiu pod trénerom Fredom Hoibergom. Napriek tomu boli veľmi aktívny v posezónnych výmenách a snažia sa byť mladší a rýchlejší. Toto je smer, ktorým by sa chceli uberať „býci“ ďalej pod vedením už spomínaného trénera. Avšak celkom potom nechápem, prečo do tímu priviedli Ronda a Wadea, pretože tí sú z väčších vzdialeností dosť neškodní a neprispejú k tomu žiadanému efektu rozťahovania obrany, čo je jedným z princípov Hoibergovej útočnej stratégie. Na druhú stranu sú to stále All-star hráči a preto bude zaujímavé sledovať ako im pôjde vzájomná spolupráca s Jimmym Butlerom. Je jednoznačné, že Bulls zobrali svoju miniprestavbu dosť agresívne a chcú výsledky okamžite. Je preto pravdepodobné, že aj stratégia tímu sa oproti minulému roku trocha zmení.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 3

CLEVELAND CAVALIERS

Príchody: Mike Dunleavy jr., Kay Felder, Chris Andersen

Odchody: Matthew Dellavedova, Timofey Mozgov

Z určitého uhlu pohľadu by sa mali Cavaliers pokúsiť získať mladého perspektívneho krídelníka, avšak akvizícia Dunleavyho sa im perfektne zatiaľ hodí. Felder ukázal, že má v sebe dostatočný potenciál na to aby získal nejaké minúty na rozohrávke a nahradí tak energiu ktorú tímu dodával z lavičky Delly. Treba ešte vyzdvihnúť vedenie tímu za to, že prehovorilo skúseného veterána Jeffersona aby ešte nešiel do dôchodku a dá sa taktiež očakávať, že nakoniec úspešne zakončia aj rozhovory zatiaľ s voľnými hráčmi Smithom, Jonesom a Jamesom.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 2

DALLAS MAVERICKS

Príchody: Andrew Bogut, Harrison Barnes, Seth Curry, A.J. Hammons

Odchody: Chandler Parsons, Zaza Pachulia

Priorita Mavericks bola už dopredu známa – Mike Conley, Hassan Whiteside a Chandler Parsons, avšak nakoniec vyťažili zo situácie že sa Durant rozhodol pre Warriors. V podstate im padli do náruče Bogut a Barnes, po ktorých okamžite siahli. Nakoniec z trocha nadsázkou môžeme povedať, že si spravili akvizíciou Curryho svoju vlastnú zostavu „bojovníkov“ – samozrejme ide o brata Setha Curryho, ktorý sa prebudil v drese Sacramenta a mal by priniesť do tímu „Texasanov“ kvalitnú streľbu. Majiteľovi Marcovi Cubanovi sa taktiež podarilo udržať svoju najväčšiu hviezdu Dirka Nowitzkého a taktiež Derona Williamsa.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 2-

DENVER NUGGETS

Príchody: Darrell Arthur, Jamal Murray, Jancho Hernangomez, Malik Beasley, Mike Miller

Odchody: nikto

Denver Nuggets sa snažili získať Dwayne Wadea. Ponúkli mu najvyšší kontrakt na úrovni 26M ročne, avšak Nuggets nebola jeho preferovaná destinácia. Aj tak si myslím, že do koncepcie hry Nuggets by sa hráč s jeho „skill setom“ nehodil. Naopak, Nuggets opäť preukázali, že majú kvalitný tím skautov a doplnili svoj káder hráčmi z draftu. Jamal Murray či Jancho Hernangomez sú hráči do rotácii a môžu s nich byť platní hráči. Predĺžili kontrakt s Arthurom, ktorý je asi najlepší obranca v tíme „nugetiek“ a hráč s bohatými skúsenosťami. V konečnom dôsledku môže Nuggets s kostrou tímu okolo Mudiaya a Jokiča či Nurkiča zamiešať karty v budúcej sezóne a dosiahnuť zopár prekvapivých výhier na úkor favorita.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 2-

DETROIT PISTONS

Príchody: Jon Leuer, Boban Majranovic, Ish Smith, Henry Ellenson, Michael Gbinije

Odchody: Jodie Meeks, Anthony Toliver

Pistons síce neangažovali nejaké veľké mená, avšak všetky ich transakcie dávajú zmysel v systéme, akým sa minulú sezónu prezentoval tím pod vedením Stana Van Gundyho. Tím Pistons má naozaj širokú lavičku a ak všetko bude fungovať podľa plánov a opory tímu Drummond – Jackson – Caldwell-Pope – Harris – Morris sa opäť posunú o krok vpred, bude patriť tento tím k Top 5ke na východe.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 1-

GOLDEN STATE WARRIORS

Príchody: Kevin Durant, Zaza Pachulia, David West, Patrick McCaw, Damian Jones

Odchody: Harrison Barnes, Andrew Bogut, Festus Ezeli, Leandro Barbosa, Marreese Speights, Brandon Rush

Tím Warriors má bezkonkurenčne najlepšiu základnú päťku v NBA. Každý jeden nedostatok, ktorý im bol vyčítaný zmazali príchodom Kevina Duranta. Avšak otázkou je, či cena za KD nebola až veľmi vysoká a nedalo sa ušetriť zopár hráčov úspešnej starej grupy. Avšak príchody skúsených a stále veľmi produktívnych veteránov Pachuliu a Westa a pravdepodobne návrat Andersona Varejaoa tímu určite pomôže a pre ich súperov bude každý boj, ktorý s týmto tímom zvedú trocha nefér.

Hodnotenie (známka od 1 do 5): 1