Main Content

7 dôvodov, prečo začať šprintovať, ak chcete byť v dokonalej forme

piatok, 15. júl 2016 11:55 | Autor: Gabriel Štefaňák

7 dôvodov, prečo začať šprintovať, ak chcete byť v dokonalej forme
7 dôvodov, prečo začať šprintovať, ak chcete byť v dokonalej forme | zdroj: pixabay.com

Ak ste sa naučili v minulom článku strečovať ako mariňák, po dnešnom čítaní tieto poznatky určite využijete. A nielen poznatky. Venovať sa totiž budeme kráľovskému cviku atletiky, šprintu. Na dokonalé vykonanie šprintérskeho tréningu budte totiž potrebovať dokonalú formu, svieže nohy, mobilitu, flexibilitu a zároveň silu. Neexistuje totiž komplexnejší tréning ako ten šprintérsky.

Možno si poviete, že načo je vám asi tak potrebné šprintovať. Veď v bežnom živote sa pohybujete iba autom do práce, prípadne prejdete pár kilometrov pešo. Občas si zašportujete, maximálne nejaké kardio alebo silový tréning, sem tam nejaká tá joga. Nič extrémne a nič, na čo by ste potrebovali rozvíjať svoje šprintérske schopnosti. No existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sa začať o šprinty zaujímať a zaradiť ich do svojho tréningového programu. Tu je hneď niekoľko z nich:

1. šprinty spaľujú prevažne tuk

Tento typ tréningu nie je iba o zhadzovaní nadbytočných kilogramov, ale prevažne o zhadzovaní tých zlých kilogramov vo forme podkožného tuku. Šprinty na rozdiel od kardio tréningu zanechávajú svalovú hmotu a zvyšujú spaľovanie tuku po tréningu až o 75%.

2. šprintérsky tréning je anabolický

Čo znamená zvyšovanie čistej svalovej hmoty, keďže po tréningu sa hladiny testosterónu a rastového hormónu prudko zvyšujú. Spôsobuje to maximálna záťaž počas tréningu a zapojenie obrovského množstva svalových vlákien. Pre ženy to znamená menej podkožného tuku v problémových partiách a krajšie krivky.

3. Zvyšujete počet mitochondrií v tele

Mitochondrií, to je čo? Mitochondrie sú v skratke organely nachádzajúce sa v bunkách produkujúce energiu pre telo. Viac mitochondrií znamená viac energie. Viac energie pre telo, mozog, viac energie spálenej, viac energie vyprodukovanej. Jednoduchá rovnica.

4. Šprinty sú efektívnejšie ako kardio

Túto tému sme už tak nejak prebrali pri intenzívnom intervalovom tréningu. Samozrejme, šprintérsky tréning môže mať aj iný charakter ako šprinty v intervaloch. O tom si povieme v ďalších článkoch. Na teraz vám stačí vedieť, že šprintérsky tréning nezaberie vôbec veľa času. Pokiaľ sa bavíme o čistom čase pod záťažou, tak ak berieme do úvahy 6 šprintov po 15-20 sekúnd, nemusí ísť ani o dve minúty. Netreba však zabúdať na poriadnu rozcvičku alebo nejaký ten strečing na záver.

5. Vhodný aj pre ľudí s nadváhou

Ľudia s nadváhou budú profitovať zo šprintérskeho tréningu nárastom svalovej hmoty, čo zvýši signifikantne ich bazálny (pokojový) metabolizmus. To v skratke znamená spálenie vyššieho množstva kalórií a koniec koncov úbytok hmotnosti. Určite ide o efektívnejšiu taktiku ako dlhé, viac ako polhodinové trápenie na páse, kde akurát zaťažíte kolená a ostatné problémové partie.

6. Alebo starších ľudí

Starší ľudia budú naopak čerpať benefity s vyššej produkcie testosterónu (po štyridsiatke to ide dolu vodou), spevňovania kostry a kostí (vyššia hustota), pomalšieho starnutia (vďaka produkcie proteínu zvaného mTOR), znižovania krvného tlaku (nie počas alebo ako výsledok pravidelného tréningu) a lepšej inzulínovej senzitivite (ovládanie chutí na sladké alebo všeobecne na jedlo).

7. Existuje hneď niekoľko variant šprintov

Presne tak, pod šprintom nemusíte striktne rozumieť klasický bežeck šprint. Môže ísť aj o plavecký šprint, šprint na bicykli, ellipticali a podobne. O možných alternatívach si takisto niečo povieme.

Zoznam magických sedem dôvod, prečo šprintovať je na konci. Pokiaľ váhate, alebo neviete ako na to, máme pre vás pripravené ďalšie články s konkrétnymi typmi pre kvalitný šprintérsky tréning.