Main Content

Revolúcia v NBA? Nové pravidla ovplyvnia taktiku Hack-a-Shaq

štvrtok, 14. júl 2016 08:25 | Autor: De Fa

Revolúcia v NBA? Nové pravidla ovplyvnia taktiku Hack-a-Shaq
Revolúcia v NBA? Nové pravidla ovplyvnia taktiku Hack-a-Shaq | zdroj: © TASR

Už dlhšie sa špekulovalo o tom, že vedenie NBA by sa malo pozrieť na zmenu pravidla „Hack-a-Shaq“. Mnohí tréneri túto taktiku veľmi radi využívali a prakticky našli šikovný spôsob ako v rámci pravidiel ovplyvniť hru vo svoj prospech. Malo to však aj svoje veľké negatíva.

Negatívom určite bolo, že sa stratila akákoľvek dynamika hry a zároveň to bolo divácky dosť neatraktívne. Väčšinou to skončilo tak, že hráča, ktorý bol stále faulovaný, tréner vystriedal, aby sa hra dostala opäť do normálu.

Taktika Hack-a-Shaq slúžila už z názvu na spomalenie vtedy najdominantnejšieho hráča ligy. Shaq O´Neal bol proste nezastaviteľný hráč, ktorý vedel premeniť takmer každú útočnú pozíciu z blízkosti koša. Aj on však mal jednu slabinu. Jeho achillovou pätou boli trestné hody. Tá neprekonateľná vzdialenosť 4.6 metra bola neho nočná mora. Je to akési prekliatie dominantných podkošových hráčov akými sú v súčasnosti DeAndre Jordan alebo Andre Drummond.

Pri pohľade na analýzy a veľa rôznych možných riešení pre boj s veľkým nárastom úmyselných faulov ďaleko od centra diania hry, veríme že tieto naše kroky ponúkajú primeraný spôsob možného riešenia,“ povedal Kiki VabDeWeghe, výkonný prezident NBA a prezident pre basketbalové operácie. „Zavedenie týchto nových pravidiel je navrhnuté s cieľom obmedziť nárast takýchto faulov, bez toho aby sme úplne eliminovali túto stratégiu.“

Poďme si teda povedať, ako sa bude toto pravidlo meniť a čo môžeme očakávať v budúcej sezóne pri zvolení stratégie „Hack-a-Shaq“.

Zmena pravidiel týkajúcich sa zámerných faulov mimo diania hry:

Pôvodné pravidlo týkajúce sa zámerných faulov mimo diania hry vzťahujúce sa na posledné dve minúty štvrtej štvrtiny (a posledných dvoch minút akéhokoľvek predĺženia) – na základe ktorého faulovaný tím dostal k dispozícii jeden trestný hod a mal zachované držanie lopty – bude rozšírené na každé záverečné dve minúty v každej jednej štvrtine.

Pri situáciách pri vhadzovaní bude obranný faul kedykoľvek v priebehu hry, ku ktorému dôjde pred tým ako je lopta vhodená hráčom do hry (vrátane prirodzených basketbalových situácií ako je predieranie sa obrancu cez clonu a podobne) bude posúdený rovnako, ako keby išlo o zámerný faul mimo diania hry počas záverečných dvoch minút ktorejkoľvek štvrtiny a to znamená, že útočiaci tím dostane možnosť strieľať jeden trestný hod a držanie lopty.

Nešportový faul tzv. „The Flagrant foul“ bude použitý k ochrane proti akémukoľvek nebezpečnému alebo príliš tvrdému zámernému faulu. Osobitne sa bude považovať za nešportový faul to, ak sa hráč pokúsi úmyselne faulovať takým spôsobom, že útočiacemu hráčovi vyskočí na chrbát. (p.a. tieto typy faulov sa objavili minulú sezónu a boli považované za neutrálne a rozhodcovia aj napriek tomu, že to boli do oči bijúce úmyselné fauly nemohli nijako inač trestať).

No tak to by mali byť tri najzásadnejšie zmeny v pravidlách posudzovania zámerných faulov mimo diania hry. Bude zaujímavé sledovať, ako opäť dokážu lišiacky tréneri typu Greg Popovich, Doc Rivers alebo aj Steve Kerr nájsť so svojimi asistentmi nejakú dieru v týchto zmenách a opäť využiť toto pravidlo vo svoj prospech.

Zdroj: NBA, Youtube