Main Content

Staňte sa flexibilný ako mariňák, alebo ako dosiahnúť vyššiu výkonnosť

nedeľa, 10. júl 2016 12:03 | Autor: Gabriel Štefaňák

Staňte sa flexibilný ako mariňák, alebo ako dosiahnúť vyššiu výkonnosť
Staňte sa flexibilný ako mariňák, alebo ako dosiahnúť vyššiu výkonnosť | zdroj: © TASR

Po vďačnej nádielke Cross fitu dnes trocha odbočíme a povieme si, ako by mal trénovať a strečovať každý mariňák. Alebo aspoň každý poriadny chlap. Dievčatá a ženy, nebojte sa. Týchto zopár cvikov je totiž vhodných úplne pre každého. Analógia s tréningom mariňákov bola použitá skôr preto, že ako vojak špeciálnych jednotiek musíte byť v dokonalej kondícii.

Keďže vojaci sú pod neustálym fyzickým a psychickým tlakom, relatívna sila a mobilita sú veľmi dôležité na to, aby ste predišli zraneniam. Často sa dostávajú do situácií, kedy musia plávať s ťažkým bremenom a ťažkou výstrojov, prípadne šplhajú a zlaňujú náročné terény. Takéto pohyby dávajú telu poriadne zabrať, čo sa kompenzuje zníženou mobilitou a vyúsťuje v zranenia. Práca a tréning s polofunkčným alebo nefunkčným telom je veľmi riziková.

Tu nájdeme analógiu aj pre bežných smrteľníkov (nie, že by mariňáci boli nesmrteľní). Pod psychickým tlakom je v dnešnom svete takmer každý z nás. Či už v práci, alebo v škole. Zároveň veľká časť populácie tvrdo trénuje niekedy aj dve hodiny denne. A ak si myslíte, že počas práce, keď sedíte a píšete email, zregenerujete, tak ste na omyle. Preto je potrebné byť neustále nad vecou, mať pod kontrolou svoje telo, disponovať dostatočnou silou a mobilitou.

Doug Kechijian, momentálne doktor vo fyzioterapeutickom centre Peak Performance v New Yorku, bývalý člen špeciálnych jednotiek, navrhol krátky program pozostávajúci zo štyroch jednoduchých cvikov a pohybov, ktoré vám zabezpečia silu a mobilitu zároveň. Tieto cviky vykonávajú všetci členovia špeciálnych jednotiek. Ak popri práci tvrdo trénujete (alebo aj ľahko), mali by ste ich vykonávať aj vy.

Holubí strečing (Pigeon Strech)

Poloha známa mnohým, ktorý vykonávajú jogu. Veľa z nás sa často pri stoji nakláňa na jednu, či druhú stranu. To spôsobuje to, že jedna z našich nôh má stvrdnuté svaly. Ak napríklad zvyknete v stoji presunúť váhu na pravú stranu, teda na pravú nohu a pravé bedro, ľavá noha zostane viac stuhnutá. Zo štatistík vyplýva, že väčšina z nás, ľaváci aj praváci, zvyknú presúvať váhu na pravú nohu a bedro. Ak nepraktizujete pravidelne strečing, zarábate si na problémy s bedrami.

Na nasledujúcom krátkom videu sa naučíte tento jednoduchý strečing vykonávať. Rovnaký účinok bude mať aj modifikácia cviku v závislosti od Vašich preferencií.

Laterálny strečing

Dnes je vo fitness centrách bohužiaľ častým javom to, že väčšina športovcov sa neprimerane zameriava na vrchnú časť tela, pričom nohy a telesné jadro sú zanedbané. Ak však vykonávate akékoľvek cviky na vrchnú časť tela, či už zhyby, tlaky na ramená, šplhanie na lane, veslovanie, plávanie a podobne, svaly dostávajú zabrať a v dni voľna môžu byť stuhnuté. V tréningové dni vám to zase bráni vykonávať cviky v plnom rozsahu. Preto je nutné pravidelne strečovať aj vrch.

Takzvaný laterálny strečing vykonávate jednoduchým zavesením sa na hrazde, konári alebo čomkoľvek, čo vám umožňuje visieť. Nezabúdajte, že predýchanie polohy je na dokonalý strečing nevyhnutné.

Chôdza z planku k rukám

Ak vás trápi mobilita pri drepoch, mŕtvych ťahoch, výpadoch, klikoch a tlakoch na ramenách, dávate zabrať vášmu krku, ramenám, spodnému chrbtu a bedrám. A boli by ste prekvapený, koľko ľudí nedokáže urobiť ani poriadny drep so zadkom až k zemi kvôli zníženej mobilite.

Tento cvik alebo streč vám zvýši mobilitu chrbta a členkov, pričom pracuje na technike dýchania. Výsledkom bude schopnosť lepšie dýchať v ťažkých pozíciách a tým pádom aj dvíhať vyššie váhy. Pri vykonávaní cviku nezabudnite vystierať nohy po celú dobu, prehnúť sa v hornom chrbte a tlačiť päty k zemi. Nadýchnete sa aspoň 5 krát v maximálnej polohe.

Gaučový strečing

Pokiaľ pravidelne beháte alebo zdvíhate váhy, existuje vysoká šanca, že máte skrátené triesla a kvadricepsy. Skrátené svaly nemusíte pociťovať v bežnom živote, no vedzte, že určite kompenzujete svoju výkonnosť. Či už pri behu alebo pri silovom tréningu. A nie len, že vaše tempo bude pomalšie, prípadne budete dvíhať menšie váhy, ale aj zvyšujete riziko zranenia.

Takzvaný gaučový strečing je ideálnym nástrojom na uvoľnenie problémových partií. Prevedenie je jednoduché. Jediné, čo potrebujete, je gauč alebo stena. Sledujte inštruktážne video. Ak navyše pri cviku napnete veľký sedací sval na strane, ktorú strečujete, tento strečing bude o to intenzívnejší.

Tieto štyri cviky sú veľmi jednoduché a nenáročné. Ak ich budete vykonávať aspoň pár krát do týždňa, vaša výkonnosť pôjde určite hore, a to len vďaka zvýšenej mobilite. Nabudúce sa vrátim k trocha intenzívnejším záležitostiam.