Main Content

6 scenárov, ktoré môžu Golden State Warriors prekaziť, aby sa stali SUPERTÍMOM

nedeľa, 10. júl 2016 10:48 | Autor: De Fa

6 scenárov, ktoré môžu Golden State Warriors prekaziť, aby sa stali SUPERTÍMOM
6 scenárov, ktoré môžu Golden State Warriors prekaziť, aby sa stali SUPERTÍMOM | zdroj: © TASR

Nová éra NBA sa nesie v znamení super tímov – Bostonu, Miami a teraz Warriors. Pozreli sme sa na 6 možných scenárov, ktoré môžu spôsobiť, že sa z Golden State nestane očakávaný supertím NBA.

Najprv to boli Boston Celtics a ich veľká trojka v podobe Paul Pierce-Kevin Garnett-Ray Allen. V ďalších rokoch ich nasledoval tím Miami Heat a Dwyane Wade-LeBron James-Chris Bosh a čerstvým prírastkom je tím Golden State Warriors so svojou štvoricou hviezd Stephen Curry-Klay Thompson-Kevin Durant-Draymond Green. Je možné, aby tím GSW nebol úspešný? Sú určité okolnosti, ktoré ich predpokladaný úspech môžu ovplyvniť. Poďme si spolu rozobrať zopár možných scenárov.

Situácia v tíme Golden State Warriors je nasledovná. Znie to až neuveriteľne, ale najstarším členom jadra tímu je Stephen Curry s 28 rokmi (ak nepočítame Andre Iguodala s 30 rokmi). To znamená, že Steph, Klay, KD a Draymond majú pri najpriaznivejších okolnostiach 4-5 rokov svojho najproduktívnejšieho obdobia pred sebou. Ďalším faktorom je, že Kevin Durant prichádza už do fungujúceho systému. Táto situácia sa líši od tých predchádzajúcich, keď Miami Heat či Boston Celtics museli budovať chémiu tímu a systém, pod ktorým fungovali od základov. Golden State Warriors je tím, ktorý vyhral 73 zápasov minulú sezónu, v lige nie je lepšie fungujúci celok. Tieto faktory predpovedajú extrémne plodné obdobie ovenčené viacerými titulmi šampióna NBA. Existuje ale pár faktorov, ktoré môžu túto predpoveď ovplyvniť...

Začnime tým najmenej pravdepodobným, a to sú PENIAZE.

Liga znížila na sezónu 2017/18 rozpočet pre kluby na 105M dolárov. To znamená, že na každého hráča v zostave môže minúť 8,75M dolárov (pri 12 hráčoch pod zmluvou). Situácia v tíme GSW je taká, že Kevin Durant bude mať garantovanú zmluvu na úrovni 27.3M dolárov, Thompson 17.8M dolárov a Green 16.4M dolárov. To v súčte znamená, že len títo traja hráči, ktorí sú pod zmluvou pohltia približne 62M dolárov. Stephen Curry, Andre Iguodala Shaun Livingston, David West, Zaza Pachulia budú bez zmluvy, jedine Kevon Looney a Pat McCaw sú ešte pod nováčikovskými zmluvami, ktoré im zabezpečujú v priemere 1M dolárov na sezónu. Klub tak bude mať k dispozícii 40M dolárov na 6 hráčov. Matematika nepustí, avšak stále sa nájdu hráči, ktorí za vidinou zisku prsteňa šampióna sú ochotní vzdať sa svojich miliónov. (p.a. David West sa vzdal svojich 11M dolárov, ktoré mal garantované počas poslednej sezóny v drese Indiana Pacers a podpísal za veteránske minimum cca. 1M dolárov s tímom Spurs a pre nasledujúcu sezónu práve s tímom Warriors). Stephen Curry pravdepodobne pre dobro tímu príjme dlhodobejší kontrakt, ktorý však nebude maximálny. Bavíme sa však len o hranici 105M dolárov, majiteľ klubu určite bude ochotný investovať do klubu aj nad rámec pridelených peňazí, ak bude všetko fungovať. Takže faktor peňazí pravdepodobne veľkú úlohu hrať nebude...

Ďalším faktorom môže byť ZOHRATOSŤ.

Každý super tím potrebuje určitý čas na zohranie. Napríklad aj v prípade Heat to tak bolo. Na papieri vyzeral ich tím neporaziteľne, avšak prvé zápasy a prvá sezóna tomu nenasvedčovala. Vyhrali dva tituly za štyri roky strávené spolu, avšak nebola to až taká dominantná jazda ako sa očakávalo. Boston Celtics predviedli v prvej sezóne jednu z tých suverénnejších jázd až k titulu, avšak potom už nenadviazali na svoj najväčší úspech. Síce predpokladám, že Warriors nebudú mať až taký problém presadiť sa hneď v prvej sezóne, vzhľadom na to, že majú už svoj určitý zaužívaný systém. Durant svojim príchodom nevytvoril „klasický super tím“, on sa k jednému pridal. Vzhľadom na to, jeho schopnosti a talent sa bude formovať pre potreby tímu, čo ho môže na chvíľu spomaliť avšak do budúcna posunúť Warriors o niečo ďalej.

Prispôsobiť sa novým požiadavkám

-Durant je individualita sama o sebe. Je to hráč, ktorý by dokázal poraziť súpera sám, avšak teraz bude mať po svojom boku ďalších troch hráčov, ktorí potrebujú loptu a svoje strely. Predpokladá sa, že Durant sa bude pohybovať častejšie mimo lopty a hľadať si streleckú pozíciu ako keď pôsobil v Oklahome, kde bol prvá voľba útoku. V tíme Warriors bude musieť pochopiť, že v niektorých fázach hry bude tretia možno až štvrtá voľba.

Warriors veľmi často využívajú vysoké clony s Currym, kedy hráč buď zostane visieť na trojbodovej čiare, alebo zbehne do voľnej pozície, keďže na Currym zostanú dvaja obrancovia. Problémom môže byť, že Durantova postava, nebude dobre znášať toľko nárazov a búchancov do svojho tela, pri tomto type akcie. V Oklahome bol vyťažovaný hlavne ako „1on1 isolation“ hráč a Westbrook bol natoľko dynamicky hráč, že často výpomoc od neho nepotreboval, skôr tam na podobné akcie boli hráči typu Adams, Ibaka či Robertson.

Na toto všetko nadväzuje ďalšia možná komplikácia a to ZRANENIA.

Stephen Curry na začiatku svojej kariéry bol náchylný na zranenia členka. Durant prednedávnom absolvoval operáciu chodidla. Ak by Curry čelil nejakému vážnejšiemu zraneniu, úplne by to zmenilo prejav Warriors. Ak by sa Durantove problémy s chodidlom obnovili, tak by mali problém nahradiť jeho schopnosti hocikým z lavičky. Ak by Green utrpel nejaké zranenie, boli by bez najlepšieho obrancu svojho tímu. Všetko je to len čistá špekulácia, a samozrejme to nikomu neprajem, avšak sezóna má 82 zápasov a pri extrémnej záťaži, ktorej hráči musia čeliť je vždy väčšia pravdepodobnosť, že sa niečo podobné môže udiať.

Samozrejme, Warriors nie je tím, ktorý stojí na jednom hráčovi. Už v minulej sezóne hráči dokázali vyhrať ťažké zápasy aj bez svojich najväčších hviezd. Avšak v základnej časti hry na absenciách jednej z hviezd nezáleží, horšie je to v play-off a to sa potvrdilo aj v minuloročnom ročníku.

Ego faktor a choroba chcenia neustále viac

Objavujú sa špekulácie, že minuloročný neúspech tímu Warriors v play-off mohla zapríčiniť túžba pokorenia 20 ročného rekordu Chicaga Bulls a dosiahnutie za každú cenu 73 víťazstiev. Celý tím po tom túžil a to mohlo mať za následok, že opory tímu ku koncu play-off už nevládali a čelili drobným zraneniam, ktoré do určitej miery ovplyvňovali ich koncentráciu a kvalitu hry. Čo bude cieľom Warriors teraz, keď na nich bude enormný tlak od ich priaznivcov a fanúšikov? 82-0? Je jasné, že média sa budú „odbavovať“ na každom zaváhaní tohto tímu. To môže niektoré extrémne súťaživé povahy v tíme iritovať. Dobre vieme, kto bol hlavným lídrom na lavičke Warriors minulú sezónu...nebol to tréner Kerr ani MVP Curry ale Draymond Green. Bude schopný prijať Durant alebo hociktorý hráč v tíme kritiku Greena počas či po zápase?

Každý víťaz má z časti veľké ego. Proste keď ste nezastaviteľný a jeden z najlepších v tom čo robíte, je ťažké sa držať dole. Je ťažké prijať fakt, že teraz v určitých chvíľach zápasu budete len dvojka alebo dokonca nebudete ani v centre diania, pretože sa nehodíte do určitého trénerovho signálu pre špeciálnu situáciu. Hráči túžia byť hviezdami, túžia rozhodovať najdôležitejšie okamihy v zápase, túžia po poslednej rozhodujúcej strele.... Ak sa zastavíme ešte pri Draymondovi Greenovi, nedá mi nespomenúť jeden trefný komentár Shane Battiera, jedného z najviac obetavých a obľúbených hráčov v NBA akého si pamätám. Raz pre ESPN povedal, že si myslí, že práve Green, môže byť do budúcnosti problémom pre tím Warriors. Vysvetlil aj prečo: „Je (Green) kľúčovým hráčom tohto tímu,“ povedal Battier. „Pat Riley nám raz povedal o chorobe z chcenia viac. Keď vyhrávate, chcete stále viac. Chcete viac rešpektu, chcete viac striel, chcete viac žiariť. A začínate to vnímať na Greenovi.“ --- toto vyjadrenie povedal Battier ešte počas minuloročnej sezóny

V súvislosti s týmto výrokom mi napadá situácia, kedy Green vyjadril nespokojnosť nad rozhodnutím trénera Kerra, keď mu nechcel dovoliť viac strieľať. Green požadoval voľnosť v ofenzíve, čo si nakoniec aj trocha presadil a Kerr nakoniec trocha poľavil. Čo ak Curry-Durant-Thompson nájdu spoločný rytmus? Čo sa bude potom čakať v ofenzíve od Greena? Odpoveď na túto otázku môže byť nakoniec katastrofou....

Prichádzame tak na jeden z posledných otáznikov vo fungovaní tohto nového super tímu – POUŽITIE.

Durant mal v minulej sezóne „usage rate“ čiže povedané „polopatisticky“ na 100 útočných pozícii si Durant uchmatol v priemere 30.6 pozícii. Samozrejme, ak nebol na palubovke so svojim bývalým parťákom Westbrookom, vtedy táto hodnota išla ešte vyššie. Teraz si zoberme hodnoty aké dosahovali hráči v tíme Golden State Warriors minulú sezónu – Curry 32.6, Thompson 26.3 a Green 18.8. Niekomu bude musieť ubudnúť z priemerov. Ako to zmení rytmus ich hry sa dozvieme o pár mesiacov.

Zhrňme si to teda nakoniec pekne po poriadku....

Je veľká pravdepodobnosť, že Warriors nájdu spôsob, ako doplniť káder o skúsených veteránov, ktorí sa uskromnia a vytvoria silnú lavičku. Ich hra sa pravdepodobne ešte viac bude orientovať na streľbu z poza trojbodovej čiary, pretože majú snáď najviac devastujúcu silu v NBA čo sa týka streľby z väčšej vzdialenosti --- a ešte navyše získali Kevina Duranta.

Dokážu ustáť jednotlivé zranenia Curryho, Thompsona či Greena, pretože majú silné jadro tímu a dokázali vyhrať 73 zápasov --- a ešte navyše získali Kevina Duranta.

Môžu byť psychicky unavený a opotrebovaný z náročnej sezóny, môže sa u nich objaviť problémy s chémiou v tíme a napriek tomu môžu vyhrať 74 zápasov, pretože majú jeden z najlepších tímov v histórii NBA. Tím, ktorý je navyše motivovaný a frustrovaný z toho, že nedokázalo pretaviť vedenie 3-1 na zápasy vo finále do úspešného konca --- a ešte navyše získali Kevina Duranta.

Tím Clevelandu Cavaliers môže byť rovnako dobrý ako minulú sezónu, aj lepší a aj napriek tomu Warriors dokážu vyhrať. Prečo? Lebo v siedmom zápase finále vstupovali do poslednej štvrtiny s vedením --- a ešte navyše získali Kevina Duranta.

V NBA pravdepodobne nastáva nová éra a bude sa bojovať len o to, kto bude „ten druhý tím“ v lige za Golden State Warriors. Nie je tiež vylúčené, že sa tento projekt nevydarí a nakoniec opäť Kevin Durant skončí pri svojom dobrom parťákovy Russellovi Westbrookovi niekde v Los Angeles...