Main Content

Prečo sa Wade rozhodol ísť do Chicaga? Náš pohľad a vyjadrenie hráča

nedeľa, 10. júl 2016 10:35 | Autor: De Fa

Prečo sa Wade rozhodol ísť do Chicaga? Náš pohľad a vyjadrenie hráča
Prečo sa Wade rozhodol ísť do Chicaga? Náš pohľad a vyjadrenie hráča | zdroj: © TASR

Basketbalová verejnosť zažila v posledných dňoch dva veľké šoky. Najskôr sa o to postaral Kevin Durant a jeho rozhodnutie pripojiť sa k tímu Golden State Warriors a o pár hodín neskôr prekvapil svojim rozhodnutím aj Dwyane Wade, ktorý sa po trinástich rokoch vracia domov. Prinášame vám jeho odkaz pre fanúšikov Miami Heat a rozoberieme si hlbšie dôvody jeho voľby.

Pre skalných fanúšikov Miami Heat je to tvrdá rana. Ich obľúbený hráč, legenda klubu vymenila na sklonku svojej kariéry dres. Nebolo to rozhodnutie kvôli prsteňu šampióna, alebo kvôli väčšiemu trhu, aby vzrástla jeho cena a bol na výslní. Toto rozhodnutie bolo čisto obchodného charakteru s prihliadnutím na rodinu. Veď Wade je rodákom z Chicaga, kde vyrastal, absolvoval vysokú školu (Richards in Oak Lawn – Illinois) aj collage na univerzite v Marquette. V okolí Chicaga tak pôsobil až do svojich 21 rokov až pokiaľ neodišiel na Floridu do tímu Miami Heat.

Všetko má raz svoj koniec. Aj kariéra Dwyane Wadea sa blíži ku koncu. Preto si tento hráč chcel konečne po rokoch prísť na peniaze, ktoré mu prináležia. Wade si roky pre dobro tímu uberal zo svojej zmluvy peniaze, aby do tímu prišli kvalitnejší hráči. Už minulý rok si chcel Wade uplatniť svoje právo na poslednú poriadnu zmluvu. Nakoniec sa po dlhých rokovaniach dohodol na jednoročnom kontrakte na 20M dolárov. Už vtedy začali byť vzťahy vedenia a ich najväčšej hviezdy napäté. Možno Pat Riley čakal, že sa Wadeovi nebude dariť, alebo že sa objaví nejaké zranenie, ktoré v ďalších rokovaniach o novej zmluve stlačia jeho požiadavky na zmluvu nižšie.

Biznis je biznis a NBA nie je žiadna výnimka. Pritom Wade len žiadal o to, či si zaslúži. Chrish Bosh po odchode LeBrona Jamesa do Clevelandu podpísal s Heat maximálny kontrakt na 118M/5 rokov, Goran Dragič minulý rok podpísal kontrakt na 90M/5 rokov, tento rok zas Hassan Whiteside vyjednal zmluvu na 98M/4 roky. Prvá ponuka vedenia Miami Heat pri rokovaniach o predĺžení kontraktu začínala na hranici 10M dolárov na rok. Pravdu povediac to bolo dosť urážlivé pre hráča jeho kalibru, nehľadiac na to, že Wade patrí stále medzi elitných hráčov ligy.

Reakcia na túto ponuku nenechala na seba dlho čakať, a prostredníctvom agenta sa do médií dostala informácia, že Wade je ochotný v prípade, že dostane zmluvu, akú si predstavuje, odísť aj do iného klubu. Okamžite sa o jeho služby prihlásilo viacero záujemcov, no konkrétne ponuky dostal len od tímov Chicágo Bulls (47M/2 roky) či Denver Nuggets (52M/2 roky). Reakcia vedenia Heat bola taká, že hráčovi navrhla poslednú ponuku na úrovni 40M/2 roky a o inej sume nehodlalo diskutovať. Podľa slov Wadeovho agenta, jeho klient uvažoval len o dvoch variantoch - prijať ponuku adekvátnu jeho požiadavkám od Heat alebo sa vrátiť naspäť domov do Chicaga. Oficiálne rozhodnutie Dwyane Wadea už poznáme a s jeho vernými fanúšikmi sa rozlúčil prostredníctvom listu:

Drahé Miami. Bolo to nesmierne emotívne a ťažké rozhodnutie, ku ktorému som dospel. Po 13 rokoch, som sa rozhodol ísť novou cestou so Chicago Bulls. Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale cítim že som spravil správny krok pre seba a pre svoju rodinu.

Začal som svoju kariéru v NBA s Miami Heat v roku 2003 a bolo mi cťou hrať v jeho drese a pomôcť vybudovať víťaznú organizáciu s troma titulmi šampióna NBA. Pozerám sa spätne na to s hrdosťou a úžasom čo sme spoločne dosiahli. Chcem vyjadriť svoju vďačnosť rodine Arisonových, Patovi Rileymu, trénerovi Erikovi Spoelstraovi, trénerom a celej organizácii Miami Heat.

Z hĺbky svojho srdca chcem poďakovať komunite v Miami a najmä #HEATNATIONza všetku ich lásku a podporu za tie roky. Bolo to naozaj neuveriteľné. Z hĺbky srdca oceňujem všetky pozitívne správy od svojich fanúšikov, že chcú pre mňa len to najlepšie a viem že pochopia moje rozhodnutie. Spomienky vrátane majstrovských osláv a piatich konferenčných titulov sú nezabudnuteľné okamihy, ktoré navždy zostanú v mojom srdci, hlavne keď začínam novú kapitolu svojho života.

Vyrastal som v Robbins, III. Nikdy ma ani nenapadlo, že v mojej kariére v NBA, sa naskytne možnosť a jedného dňa budem nosiť dres Chicaga Bulls. Vyrastať pri pozeraní Bulls ma inšpirovalo na ceste stať sa basketbalistom. Mojimi najcennejšími spomienkami bolo sledovanie môjho otca ako hrá basketbal na palubovke za Fermi Elementary School a rozvíjanie mojich schopností na ihrisku Blue Island Recreation Center. Nikdy som nezabudol, z kadiaľ som prišiel. Som vďačný, že budem mať možnosť hrať za tím, ktorý naštartoval moju lásku k tejto hre. Veľká časť mojej rodiny stále žije v Chicagu a som nadšený, že sa vraciam domov do mesta, ktoré je blízko môjho srdca.

Teším sa na návrat k svojim koreňom a na to čo ma tu čaká. S láskou a úctou, D.Wade.

Mohli ste si prečítať odkaz Dwyane Wadea pre fanúšikov a úprimne povedané jeho dôvody celkom chápem a jeho rozhodnutie rešpektujem. Zo strany Miami Heat trocha nechápem ich rozhodnutie, pretože Wade je určite typ hráča, ktorého rešpektuje celá liga a nemá problém vychádzať s hociktorým hráčom hviezdneho kalibru. Preto aj v ďalších bojoch o získanie elitných hráčov bude jeho absencia osobnosti v tíme chýbať. Všetko to stálo na extra +8M dolároch na dva roky. No pevne verím, že Pat Riley svoje rozhodnutie za ktorým si neoblomne stál nebude nakoniec ľutovať.

Zdroj: NBA, Instagram, YouTube