Main Content

Ani CrossFit nie je dokonalý. Prečítajte si o jeho 4 negatívach

piatok, 1. júl 2016 09:56 | Autor: Gabriel Štefaňák

Ani CrossFit nie je dokonalý. Prečítajte si o jeho 4 negatívach
Ani CrossFit nie je dokonalý. Prečítajte si o jeho 4 negatívach | zdroj: pixabay.com

Posledným článkom sme sa snažili naladiť športujúcu verejnosť na vlny cross fitu. Tento intenzívny tréningový protokol sa stáva čím ďalej tým viac populárny už aj v našich končinách. V USA ide prakticky o mainstream, keďže tam sa cross fit rozvíja niekedy od roku 2001. Dnes si však rozoberieme jeho negatíva.

Ak sa venujete pravidelne športovaniu a najmä tradičnému cvičeniu v posilňovniach, možno vás napadlo, že by ste predsa len dali cross fitu šancu. Benefity, ktoré takýto intenzívny tréning ponúka, sú pomerne rozsiahle. Predovšetkým pre skúsených borcov alebo dlhoročných návštevníkov fitness centier môže ísť o efektívnu cestu a program ako prekonať stagnovanie s váhami, telesnou kompozíciou a jednotlivými pohybmi. V neposlednom rade zaradenie intenzívneho tréningu v podobe cross fitu vám určite pomôže schudnúť nejaké to kilo nadbytočného podkožného tuku.

Na druhej strane nič nie je perfektné. Ani cross fit nie je výnimkou. Napriek dlhosiahlému zoznamu pozitív, ktoré vám cross fit prináša, stále sa nájde dostatočný počet dôvod, prečo sa cross fitu vyhnúť. Alebo to aspoň s cross fitom nepreháňať a začať (a pokračovať) pomaly. Našou úlohou je vás dostatočne dobre informovať o možných rizikách tak, aby ste mali vaše telo pod kontrolou a vyhli sa prípadným zraneniam. Poďme si teda povedať, na čo si dávať pozor.

1. Začiatočnícke nadšenie

Ako sme sa už vyjadrili v predošlých článkoch, cross fit je tak trocha návykový. Či už ste začiatočník alebo pokročilejší športovec, cross fit vás môže doslova pohltiť. Tréningy sú zábavné, motivujúce, cítite progres a zlepšujete sa v mnohých oblastiach fyzickej kondície.
Toto však môže hrať proti vám. Často krát vidíme prípady ľudí, ktorí sa zamilujú do cross fitu a nevedia prestať. Trénujú intenzívne 5-7 krát do týždňa a popri tom chodia do práce. Pritom si neuvedomujú, že to je obrovská dávka stresu na telo. Ak nie ste profesionálny atlét, ide o veľké riziko pretrénovania sa. Veľa ľudí príde na tréning nedostatočne zregenerovaní alebo priamo unavení. Po rozcvičke sa cítia lepšie, a tak sa rozhodnú ísť naplno opäť. Toto sa opakuje niekedy celý týždeň až kým nepríde zranenie.

2. Systematický progres

Je pravdou, že cross fit vám pomôže zlepšiť sa v mnohých disciplínach. Dokonca môžete prekonať plateau pri určitých cvikoch. Môžete byť silnejší, obratnejší, vytrvalejší a podobne. No ak sa chcete systematicky zlepšovať v určitých disciplínach, nemusíte napredovať tak, ako by ste si možno želali.

Cross fitové tréningy dňa, takzvané WOD, sú totiž náhodné. To znamená, že sa nezameriavajú na progress určitej disciplíny a schopnosti, v ktorej zaostávate, ale pracujú na celom tele. To môže niekomu prekážať.

3. (Prehnaná) súťaživosť

Tento bod úzko súvisí aj s nadšením z tréningu. Na tréningoch cross fitu sa stretáva komunita ľudí, ktorí sú vysoko motivovaní. Či už interne alebo externe (tréneri), ich cieľom je skompletizovať WOD za čo najkratší čas. Čo sa niekedy podobá na profesionálny šport, kde je súťaživosť základom úspechu. Ak je tréningov s vysokou intenzitou priveľa, automaticky sa zvyšuje riziko zranenia. Keďže mnoho ľudí je na tréningu pohltených atmosférou súťaživosti, môžu ignorovať bolesti svalov, kĺbov, mierne ťahanie a stuhnutie svalov. To všetko sú známky, že treba spomaliť. No ak na vás hučí pár desiatok ľudí, aby ste pridali, ťažko sa spomaľuje.

4. Máte to naozaj pod kontrolou?

Táto otázka je pri cross fite dôležitejšia ako by ste si mysleli. Pravdou ostáva, že oficiálne cross fit posilky majú zaškolený personál trénerov. Títo tréneri len tak svoju licenciu nedostanú, musia byť naozaj vyškolení. No to im nebráni v tom, aby vás tlačili aj „cez bolesť“. Preto treba dbať na to, aby ste mali pod kontrolou únavu a prípadné pocity slabosti pri jednej z posledných sérií. Narábanie s ťažkými váhami s vysokým stupňom únavy totiž zvyšujete riziko zranenia.

Na záver jedno video, ktoré hovorí za všetko. Samozrejme, nie všetko na videu je cross fit, ale ako príklad to poslúži dokonale. Ešte raz, cross fit je vynikajúca cesta ako sa dostať do formy a zlepšiť v mnohých disciplínach. O jeho benefitoch sme toho napísali už dosť. Tento článok je tu preto, aby ste mysleli aj na druhú stránku mince.