Main Content

LeBron James chce od Clevelandu zmluvu, ktorá mu dá viac peňazí, než zarobil doteraz dokopy

piatok, 1. júl 2016 09:38 | Autor: De Fa

LeBron James chce od Clevelandu zmluvu, ktorá mu dá viac peňazí, než zarobil doteraz dokopy
LeBron James chce od Clevelandu zmluvu, ktorá mu dá viac peňazí, než zarobil doteraz dokopy | zdroj: © TASR

Tím Cleveland Cavaliers prežíva najšťastnejšie obdobie v klubovej histórii. Po prvý krát v klubovej histórii dokázali vyhrať titul šampióna NBA. Podarilo sa im to po historickom obrate vo finále, keď prehrávali už 1:3 na zápasy a nakoniec dokázali sériu vyhrať 4:3 a zdolať suverénov základnej šasti sezóny a obhajcov titulu Golden State Warriors. Avšak generálny manažér David Griffin avizoval, že nehodlajú zaspať na vavrínoch.

Pre redaktora ESPN Marka Steina povedal, že ich prioritou je udržať víťazný tím po kope. „Máme v úmysle zachovať tento tím po hromade a uvidíme čoho budeme schopní.

Odpovedal tak na opakujúce sa špekulácie o odchode Kevina Lovea a zároveň tým naznačil, že počas leta Love nebude prístupný v rámci rozhovoroch o výmenách hráčov. „Myslím si, že máme pred sebou naše najlepšie basketbalové roky, pretože sme konečne dospeli do bodu, že sme niečo ako jeden celok dokázali. Taktiež očakávam, že Kyrie Irving bude oveľa lepší. Myslím si, že spravil obrovský krok vpred po všetkých stránkach, či už individuálne, alebo po mentálnej stránke pochopil, že dokáže vyhrávať zápasy po skúsenostiach z ťažkých zápasoch v play-off. Taktiež si myslím, že Kevin našiel svoje miesto a vzájomnú súhru v tíme.“

Cleveland Cavaliers bude mať ale cez leto čo robiť. V jeho tíme je celkovo šesť hráčov, ktorí sa stanú voľnými hráčmi - vrátane LeBrona Jamesa.

V súvislosti s LeBronom Jamesom sa v poslednej dobe špekuluje, že by sa mohol stať prvým hráčom, ktorý podpíše päťročný kontrakt na 200M dolárov. Po sérii 1+1 ročných kontraktov, ktoré podpisoval od svojho návratu do Cavs, by tak dal jasne najavo, že jeho domov je Ohio a Kráľ bude mať sídlo v Akrone. Avšak podľa ďalších zdrojov od manažérov, ktorí pôsobia v lige je tento variant zmluvy pri súčasnej dohode medzi hráčskou asociáciou a ligou nereálny. Bráni tomu jeden bod v dohode, pod názvom „over 36 rule“. Toto pravidlo bráni tímom podpisovať štvor či päťročné kontrakty s hráčmi, ktorí podpisujú posledný dlhodobejší kontrakt bez toho, aby to malo nejaké následky na platový strop. Pre hráčov, ktorí dovŕšia 36 rokov v poslednej sezóne svojho kontraktu, je posledný ročný plat úmerný predchádzajúcemu v priebehu predchádzajúcich sezón a počíta sa smerom nahor k platovému stropu tímu.

James je však vice prezident NBPA (hráčskej asociácie) a mohol by tak uplatniť svoj vplyv na zmenu tohto pravidla, ktoré sa tak často neuplatňuje. Za súčasných podmienok by James mohol podpísať štvorročný kontrakt, ktorý by bol v celkovej výške 156.8 miliónov dolárov. James sa už v minulosti vyjadroval, že už nehodlá ustupovať a znižovať si plat pre dobro tímu, podľa jeho slov to robil celú svoju kariéru a už si konečne zaslúži peniaze, ktorých je ako hráč jeho kalibru hodný. V prepočte to znamená, že počas trinástich sezón zarobil v basketbale dokopy 149,8 M dolárov, čiže jeho posledná zmluva by prekonala celý jeho plat za kariéru v NBA.