Main Content

7 dôvodov prečo je cross fit lepší ako program, ktorý momentálne robíte

utorok, 28. jún 2016 11:48 | Autor: Gabriel Štefaňák

7 dôvodov prečo je cross fit lepší ako program, ktorý momentálne robíte
7 dôvodov prečo je cross fit lepší ako program, ktorý momentálne robíte | zdroj: pixabay.com

Ako sme si naposledy naznačili, dnešným článkom vám poskytneme hlbší pohľad na cross fit tréningy. Konkrétne pôjde o benefity, ktoré tento tréningový protokol ponúka. Dostanete odpoveď na to, prečo je cross fit možnou alternatívou k vášmu aktuálnemu tréningu a prečo zvážiť zmenu tréningu a začať sa venovať práve cross fitu.

Posledných 4-5 rokov je (najmä) v zahraničí cross fit fenoménom, ktorý vyvolal obrovské nadšenie a zároveň pobúrenie. V podstate rozdelil kondičných a silových trénerov na dva tábory, láska a nenávisť. Ako prvým sa budeme venovať dôvodom, prečo cross fit určite cvičiť.

1. Intenzita

Pokiaľ trávite veľa času v posilňovni a potom nestíhate ostatné aktivity, ako napríklad práca a sociálny život, cross fit môže byť pre vás. Nejde o to, koľko času strávite v posilke, ale koľko toho spravíte. Väčšina si aj tak medzi sériami dobre pokecá s kamošmi alebo čekne celý Facebook. Vedzte, že pri cross fite nič také nehrozí. Aj krátky 15-minútový intenzívny tréning vás dokáže dokonale vyšťaviť. Môže ísť napríklad o angličáky, trhy, drepy alebo šprinty, a to všetko za čo najkratší čas.

 2. Výkon

Cross fit prináša výsledky. Keďže ide o skupinový tréning (aj keď ho môžete vykonávať aj individuálne), motivácia nechýba. Navyše ste, okrem vlastného svedomia a vedomia, poháňaní aj trénermi, ktorí vás neustále tlačia dopredu. Preto nie je núdza o rýchle napredovanie a progres v rôznych aspektoch ako sila, flexibilita a výdrž. Úsilie je kľúčom k úspechu.

3. Komunita

Ak si idete zacvičiť do tradičnej posilky s kamošmi alebo so skupinou ľudí, ktorí robia rôzne cviky, môže to byť zábava. No v cross fite sa stretáva určitá skupina ľudí, ktorí majú jeden jediný cieľ a pritom ten istý. Workout of the day (WOD). Uvidíte, že každý je maximálne motivovaný pre dokončiť daný workout v čo najkratšom čase a povzbudzuje aj tých, ktorým to trvá najdlhšie. Tímový duch sa nedá zaprieť. Jedným slovom komunita.

4. Krátke tréningy dňa (WOD)

Dnes už určite viete, že sa dá cvičiť aj krátko pre rovnaké výsledky ako hodinami tréningu tradičným spôsobom. Naše články o vysoko intenzívnych trénigoch vás určite presvedčili. Cross fiterské tréningy dňa, takzvané WOD, trvajú zväčša okolo 10-15 minút. Samozrejme, sú aj výnimky v podobe 3 minútových tréningov alebo hodinových pekelných chuťoviek. No verte, že ak cieľom tréningu je za 10 minút urobiť čo najväčší počet angličákov, určite spálite viac kalórií ako za hodinu tréningu tradičným spôsobom.

5, Všestranné tréningy

Ak si myslíte, že ste si uť prešli kadečím, skúste cross fit. Dokonca aj veteráni cross fitu stále nachádzajú nové a nové kombinácie tréningov. Ak sa vyznáte v kombinatorike, určite nám dáte za pravdu. Ba čo viac, rozvíjať môžete všestrannosť, prípadne sa zamerať na špecifickú partiu alebo skill, ktorý chcete zlepšiť a drtiť iba to. Vzpieranie, gymnastika, vytrvalosť, kalistetika, plávanie, šprinty, zoznam je naozaj dlhý. Takzvané plateau (plató alebo úroveň, za ktorou sa už nezlepšujete) sa dá dosiahnuť len veľmi ťažko.

6. Slabiny len tak neschováte

Každý športovec na svete má nejakú slabinu. Slabé stránky sa dajú schovať veľmi jednoducho. Stačí ich neukázať v posilke tým, že sa týmto cvikom a aktivitám vyhnete. Toto v cross fite nie je možné a časom sa z vás stane univerzál, ktorý je aspoň priemerný v každej disciplíne. Nič nezostane zanedbané.

7. Cvičia ho aj ženy (a pekní ľudia)

Zvláštne vidieť tento bod medzi benefitmi cross fitu. Ale vážne, ak ho môžu cvičiť ženy, ktoré majú spravidla (aspoň po čase) krásne telá, prečo nie aj vy. Budete prekvapení, ale účastníci cross fit tréningov sú často vyvážení s minimálne polovicou žien. Ak sa pôjdete niekedy pozrieť na cross fit súťaže uvidíte, že sa tam pohybujú (iba) pekní ľudia. Berte to z nadhľadom, ale niečo na tom bude.

Na záver treba dodať, že cross fit nie je svätý grál. Našou úlohou je predstaviť vám aj negatíva cross fitu, ktoré plánuje servírovať na budúci týždeň.