Main Content

James odpovedal svojim kritikom. Vieme, čo bola jeho tajná motivácia

streda, 22. jún 2016 10:11 | Autor: De Fa

James odpovedal svojim kritikom. Vieme, čo bola jeho tajná motivácia
James odpovedal svojim kritikom. Vieme, čo bola jeho tajná motivácia | zdroj: © TASR

Po tom, čo LeBron James doniesol po dlhých rokoch konečne majstrovskú trofej do štátu Ohio, spomenul si na svojich kritikov a cez sociálne siete im napísal odkaz. Dal tým najavo, že aj keď nereaguje na každú štipľavú poznámku na jeho adresu od jeho neprajníkov, tak ich registruje a využíva ich na motiváciu, ktorá ho posúva vpred.

LeBron james sa počas play-off vyhýbal otázkam týkajúcich sa jeho odkazu pre verejnosť, porovnávaniu so Stephenom Currym, či vyjadreniam o tom, čo by majstrovský titul znamenal pre severovýchodné Ohio. Po tom, čo v heroickom zápase číslo sedem dokázal vyhrať, bol oveľa otvorenejší.

Všetka ta ťažoba, čo si zo sebou niesol po tom, ako pred trinástimi rokmi pri vstupe do NBA vyhlásil, že prinesie do svojho rodného mesta titul, z neho opadla a jeho vyjadrenia boli naozaj úprimné. Spomenul aj 52-ročné čakanie na titul v profesionálnych športoch tímami z Clevelandu. Potom prezradil, že jeho skrytá motivácia pochádzala z Miami a v pondelok prostredníctvom Instagramu poslal správu priamo svojim kritikom.

,,Tvrdili (o mne, pozn.red.), že už nie je tak rýchly, spochybňovali jeho ráznosť, vodcovské schopnosti a angažovanosť. Ttvrdili, že nemá inštinkt zabijaka, spochybňovali jeho odchod späť do Clevelandu. Vyčítali mu, že sa postaral o to, aby prepustili trénera Davida Blatta. Tvrdili, že sa postaral o to, aby niektorých spoluhráčov vymenili inam. Vraveli, že nedokáže vyhrať s Kyrie Irvingom a Kevinom Loveom. Vyčítali mu, že svojich spoluhráčov má až veľmi rád. A tvrdili, že nedokáže doniesť titul do Clevelandu!“ napísal LeBron na Instagrame.

Možno týmto svojim vyjadrením na sociálnej sieti ešte viac prilial olej do ohňa svojim neprajníkom a ľuďom, ktorí tieto veci rozširovali. No aj napriek forme, akú zvolil, treba s chladnou hlavou uznať, že momentálne má na to plné právo vyjadriť svoj názor. On je teraz ten, ktorý môže reagovať na každú jednu výčitku týkajúcu sa jeho osoby. Avšak podstatné teraz je, že má v ruke samé tromfy.

Instagram však nebola jediná forma odpovede svojim najväčším a najvytrvalejším kritikom. V rozhovore pre Sports Illustrated priamo povedal, čo by ľudia mali vedieť už od začiatku: „Myslím si, že ľudia na niečo zabudli,“ povedal James. „Myslím si, že zabudli, čo som dosiahol a ako dlho to už robím. A pochybovali o mne z nejakého dôvodu. Cítil som to už dlhšiu dobu.

James narážal na to, že posledné sezóny neustále počúval o tom, ako sú Golden State Warriors najlepším tímom ligy a Steph Curry najlepším hráčom na svete. V podstate to znamenalo to, že éra Jamesa dožíva a pomaly a isto smeruje do ústrania. Na to však LeBron James len so zaťatými zubami pokrútil hlavou. „O tom to všetko je...

Plynie z toho jedno poučenie do budúcna. Ak hráči tvrdia, že nevenujú pozornosť kritike v médiách na ich adresu, nie je to vôbec tak. Zvlášť, ak si je nejaký hráč vedomý svojho miesta v lige a v jej histórii tak ako James. Možno nestačí zaregistrovať každú jednu kritiku na svoju osobu, ale ak sa ho niečo dotkne, tak väčšinou to vie využiť ako svoju motiváciu.

James je toho jasný príklad. Bola to však jeho „skrytá motivácia“ pre dosiahnutie tohto najväčšieho športového úspechu? Nikdy to nepovedal verejne, avšak zmienil sa o tom medzi štyrmi očami Dave McMenaminovi z ESPN. Ten hovorí: „James mi povedal, že keď odchádzal z Miami, ľudia o ktorých si myslel, že má s nimi silný a dôveryhodný vzťah mu povedali --- ´Robíš tu najväčšiu chybu vo svojej kariére.´ Povedal mi, že ho to naozaj bolelo. Myslel si, že to títo ľudia pochopia a zoberú to ako samozrejmosť. Myslel si - ´Pozrite sa, dal som vám svoje najlepšie štyri roky svojej kariéry a vy na oplátku sa nestotožníte s mojim rozhodnutím a snažíte sa ma s týmto miestom zviazať?! Snažíte sa, aby som sa cítil vinný za to, že odchádzam ?!´.“ Aj keď James nikoho nemenoval, podľa všetkého tento rozhovor mal prebehnúť medzi ním a osobou z vedenia klubu (Pat Riley).

Zdroj: Yahoo, Instagram, YouTube