Main Content

Ako začať zhadzovať kilá s cross fitom?

utorok, 14. jún 2016 11:05 | Autor: Gabriel Štefaňák

Ako začať zhadzovať kilá s cross fitom?
Ako začať zhadzovať kilá s cross fitom? | zdroj: pixabay.com

Ak sme vás naposledy navnadili na špecifický intenzívny tréningový protokol s obchodnou známkou cross fit, dnes si povieme, ako na to. Pri cross fite je totiž omnoho dôležitejšie ako a kde ho trénujete, ako to, či ho vôbec trénujete. Teda staré známe motto Jaromíra Jágra, „Není důležité co se dělá, ale že se vůbec něco dělá“, tak celkom neplatí.

V úvode do cross fitu sme spomenuli, že trénovať môžete ako v oficiálnych cross fit boxoch, tak aj v neoficiálnych posilkách, kde sa tréneri venujú tomuto typu tréningu. Výhodou tých oficiálnych je to, že tréneri sú školení na cross fit a tento trénerský certifikát nie je vôbec ľahké dostať. V podstate môžeme tvrdiť, že kvalita je zaručená. Rovnako vás nenechajú cvičiť, kým neabsolvujete 3 úvodné tréningy, kde sa naučíte správne techniky, aby ste v budúcnosti predišli zraneniam. Pri neoficiálnych posilňovniach toto zaručené nie je, no to neznamená, že tréneri sú nekvalitní. Treba si ich otestovať a zvážiť, či poväčšine lacnejšie vstupné stojí za to.

Na svete je zhruba 13 000 cross fit boxov s oficiálnou licenciou. Toto číslo neustále narastá a na Slovensku to platí rovnako. Ak ste začiatočník a chcete začať s cross fitom v jednom z oficiálnych miest, určite choďte najskôr na stránky crossfit.com a v sekcii „Find a box“ nájdite gym, ktorý je k vám najbližšie. Pre alternatívy musíte vyhľadať tieto posilky pomocou kľúčových slov a google.

Nevýhodou oficiálnych cross fit tréningov je fakt, že si to vyžaduje registráciu v systéme a takisto registráciu na jednotlivé tréningy. No zároveň vám to dáva prehľad o vašich tréningoch a vidíte, koľko ľudí sa na jednotlivých tréningoch zúčastní a na čo bude tréning zameraný. Cross fit posilky takisto ponúkajú takzvaný open gym. Ide v podstate o časové okno medzi tréningami, kde môžete trénovať podľa individuálnych preferencií. Môže ísť napríklad o tréningy techniky, prípadne iný typ silového tréningu. Alebo si pozriete Workout of the Day (WOD) na stránkach crossfit.com a zacvičíte si ho sami.

Nižšie nájdete základné informácie o cross fite a jeho tréningu.

Náklady (na SR)
- oficiálne cross fit boxy vyjdu na približne 70Eur/mesiac, prípadne 70Eur/10 vstupov
- zadarmo, ak cvičíte WOD sám dome bez trénerov

Začiatočníci
- cross fit sa všeobecne neodporúča pre začiatočníkov, keďže ide o vysoko komplexné a intenzívne zaťaženie. Na druhej strane je tu možnosť vybudovať pevné základy v úvodných zaškoľovací tréningoch, na základe ktorých vám tréner nastaví latku

Kde ho vykonávať
- vnútri v posilkách, prípadne vonku. Obe možnosti sú dostupné, či už pri oficiálnych cross fit boxoch, alebo na individuálnej báze

Vyžaduje tréningové náradie
- väčšina tréningov áno, keďže ide o silové a vzpieračské cviky s vysokou intenzitou. No dá sa aj alternatívne cvičiť s vlastnou váhou. Opäť je to na trénerovi alebo kreativite športovca

O aký typ tréningu ide
- tréning flexibility – niektoré cviky sú náročné na prevedenie, čiže vaša flexibilita pôjde určite hore
- aeróbny tréning – tréningy zväčša presahujú anaeróbny prah, čiže budujete oba systémy. Ako aeróbny, tak aj anaeróbny
- sila – cross fit zahŕňa veľké množstvo silových cvikov s vysokou intenzitou
- ľahký tréning na regeneráciu – jednoznačne NIE. Ak chcete zregenerovať aktívnou pohybovou aktivitou, dajte si ľahký bicykel, plávanie alebo poklus.

Dnešný článok je pomerne bohatý na cenné informácie týkajúce sa cross fitu. Ak ste začiatočník, určite máte väčší prehľad o tom, ako postupovať, ak sa chcete venovať cross fitu. Niektorí zvyknú vravieť, že cross fit je návykový. Ak raz začnete, atmosféra na tréningoch vás pohltí. Treba vyskúšať.

Aké prináša cross fit benefity, prípadne aké má negatíva? O v našich ďalších článkoch.