Main Content

Green to prehnal. Udrel a vynadal Jameovi, NBA ho za to potrestala

pondelok, 13. jún 2016 19:03 | Autor: De Fa

Green to prehnal. Udrel a vynadal Jameovi, NBA ho za to potrestala
Green to prehnal. Udrel a vynadal Jameovi, NBA ho za to potrestala | zdroj: © TASR

V poslednom zápase finále NBA sme sa konečne dočkali zaslúženej drámy. Duo Curry-Thompson zaznamenalo svoje najlepšie výkony v tohtoročnom finále, padol ďalší trojkový rekord finálových zápasov, vedenie tímov sa menilo až pätnásť krát a hra bola až netypicky tvrdá. To malo za následok aj stratu Draymonda Greena pre zápas číslo 5.

Rozhodcovia pískli do píšťalky celkom 42-krát, avšak kto videl zápas číslo štyri videl, že rozhodcovská trojica dovolila hráčom hrať viac fyzickú hru ako zvyčajne. Podobalo sa to miestami na hru z deväťdesiatych rokov, kedy takéto tvrdé súboje boli v každom zápase základnej časti. Hráči si však v dnešnej dobe zvykli hru viac zľahčovať a každý kontakt rozhodcom doslova „predávajú“. To je potom častá príčina toho, že sa arbitri „upísknu“ a hráči svoju agresivitu zmiernili.

Ako sme už zmienili, tak v poslednom zápase to vrelo najmä medzi dvojicou Draymond Green a LeBron James. Green je dobre známy svojou vyrývačskou povahou počas zápasov. Takzvaný „Trash talking“ je veľmi účinná „zbraň“ na hocijakého súpera. Samozrejme musíte mať však vybudovaný aj rešpekt u súperov, inač by ste boli viac menej na smiech. Draymond je v tomto majster svojho remesla a tento krát sa dostal pod kožu LeBrona Jamesa. Celá situácia nakoniec vygradovala až do menšej potýčky.

Draymond Green sa snažil postaviť clonu svojmu spoluhráčovi Stephenovi Currymu. LeBron James sa rozhodol vypomôcť Kyrie Irvingovi pri bránení jeho hráča a pri tejto situácii do seba narazili James a Green. Najprv sa zakliesnili rukami a následne Green veľmi ochotne spadol na zem pod nohy Jamesa. Hra pokračovala stále ďalej a James sa ležiaceho Greena snažil prekročiť v čom sa jeho súper snažil postaviť. To sa Greenovi nepáčilo a ohnal sa po Jamesovi rukou, pričom pravdepodobne nechtiac ho zasiahol do citlivých miest. To už LeBron James bral ako provokáciu a obaja si to na ihrisku v tvárou tvár vysvetľovali. Na všetko dohliadal rozhodca, avšak stále sa hra neprerušila. Situácia tak pokračovala ďalej a hlavný aktéri incidentu si nič nedarovali ani pri nasledovnom súboji pod košom, ktorý už rozhodcovia svojim hvizdom ukončili a oboch hráčov museli od seba oddeľovať aj s pomocou ich spoluhráčov. K žiadnemu fyzickému útoku z jednej či druhej strany nedošlo, avšak pokračovala len slovná prestrelka oboch hráčov.

Podľa reportéra ESPN Dave McMenamina nazval Green Jamesa “fľandra“ (p.a. bitch), čo sa Jamesa pravdepodobne dotklo.

Lebron James sa upokojil až po zápase a na margo tohto incidentu poznamenal: „Som v pohode čo sa týka súťaženia. Som úplne v pohode, ale niektoré slová, ktoré vyšli z jeho úst prestrelil.

Ešte pred samotnou tlačovou konferenciou sa o incidente s Jamesom porozprával Chris Broussard, taktiež reportér a analytik ESPN, ktorý povedal, že LeBron James bol aj v šatni po zápase stále rozrušený z tohto incidentu a vraj si nepamätal, kedy bol tak nahnevaný. Zároveň poznamenal, že to nieje preto, že by to povedal Green ale preto, že tam odkiaľ James pochádza, sa na takéto niečo nehrá. A keď niekoho nazvete týmto slovom, tak vás “pošle preč“. Preto aj chovanie Jamesa na palubovke počas tohto incidentu bolo pre neho také necharakteristické a vôbec sa mu to nestáva.

Draymond Green zas pre reportérov povedal, že to ako ho James prekročil, ho urazilo. Zároveň odmietol celý incident komentovať a nakoniec povedal: „Takéto veci sa stávajú. Veci, ktoré sa povedia na palubovke, tam aj zostanú.

Ťažko povedať ako to Green myslel, ale faktom je, že tento incident sa prešetroval po zápase a za úder do Jamesovho rozkroku dostal tento hráč dodatočný nešportový faul, čo znamená automatickú stopku v ďalšom zápase. V jeho prípade to bude zápas číslo 5 na domácej palubovke, v ktorom by mohli Warriors ukončiť celé Finále. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa tím s touto stratou dokáže vysporiadať a či sa Clevelandu Cavaliers ešte podarí zdramatizovať celú finálovú sériu. Štatistiky hovoria, že ešte žiadnemu tímu v histórii finále NBA sa nepodarilo obrátiť sériu vo svoj prospech zo stavu 1-3 na zápasy.