Main Content

Zhadzujte kilá s cross fitom

štvrtok, 9. jún 2016 08:29 | Autor: Gabriel Štefaňák

Zhadzujte kilá s cross fitom
Zhadzujte kilá s cross fitom | zdroj: © TASR

Posledným z protokolov intenzívneho tréningu, ktorému sa budeme venovať v našich článkoch, je tréning s dobre známym názvom. Cross fit je dnes už značka a pojem, s ktorým sa stretol snáď každý športovec. Či ide o marketingový ťah, alebo o skutočný prevrat vo fitness priemysle, skúsime rozlúsknuť v nasledujúcich článkoch.

Cross fit je tréningový protokol rozvinutý atlétom Gregom Glassmanom niekedy na prelome milénia. Zároveň v roku 2000 bola registrovaná obchodná značka Cross Fit. No samotný cross fit bol rozvíjaný už roky pred tým a mnohí ho vykonávali a ani o tom nevedeli. Alebo len pre svoj tréning nemali také pekné meno, ktoré znie celkom sexy.

Glassmanova definícia tréningového protokolu, ktorý by mal byť merateľný, bola nasledovná: zvyšujte tréningovú výkonnosť za jednotku času. Zároveň zlepšujte svoje schopnosti v rôznych disciplínach, staňte sa, pokiaľ možno, univerzálnym športovcom a budujte zdravé telo. Tak čo poviete, neznie to super?

Ak si to rozoberieme na drobné, tak cross fit sa zameriava na vykonávanie rôznych disciplín v relatívne vysokej intenzite. Všetky cross fitové tréningy sa venujú funkčným pohybom. Zahŕňajú disciplíny ako gymnastika, vzpieranie, beh alebo šprint, plávanie, veslovanie a mnoho ďalších. Všetky tieto pohyby sú pohyby, ktoré vykonávate aj v bežnom živote. Teda ich primárnym cieľom je zlepšiť sa v pohybe ako takom a vybudovať funkčné a zdravé telo schopné vysporiadať sa s akýmkoľvek pohybom. Väčšina cvikov je na čas. Teda množstvo vykonanej práce za jednotku času. Množstvo odbehnutých metrov, množstvo zhybov, angličákov a podobne, v čo najkratšom časovom úseku. Už logicky z tejto schémy vyplýva, že ide o pomerne intenzívne tréningy.

Ďalším zo znakov cross fitu je skupinové cvičenie. Cross fit je trénovaný v takzvaných cross fit boxoch (oficiálnych), kde sa stretáva skupina ľudí a trénuje spolu formou istej súťaže, čo robí tréning zábavnejším a súťaživejším. Ak nie ste členom cross fit boxu, stále môžete trénovať cross fit v neoficiálnych posilkách, alebo aj sám. Výhodou cross fit boxov je to, že tréneri sú certifikovaní a plne školení na tréning. Majú všetky vedomosti na to, aby vás nepretrénovali a nezničili, pokiaľ na to vaše telo nie je pripravené. Na to, aby ste mohli absolvovať úvodné tréningy je nutné prejsť základných tréningami (väčšinou individuálnymi), kde vás naučia správnu techniku jednotlivých cvikov. Týmto sa znižuje riziko zranenia pri tak intenzívnom tréningu na minimum. Nehovoríme, že v neoficiálnych gymoch sú tréneri pohybovo negramotní, to určite nie. Treba skúsiť a zistiť.

Čo sa týka samotného tréningového protokolu vo forme cross fitu, aj ten má svoje trendy a vývoj. Počiatky cross fitu boli charakteristické prevažne cvikmi s vlastným telom a behom za jednotku času. Dnešný trend tlačí cross fit stále viac do vzpieračských disciplín ako nadhod, trh alebo drep. No stále ide o veľmi univerzálny nástroj ako sa dostať do formy a byť všestranným atlétom.

Samotný tréning zväčša pozostáva z rozcvičky, tréningu techniky a takzvaný workout of the day (WOD). Tréning techniky je nesmierne dôležitý a jeho úlohou je naučiť vás technicky správne vykonávať jednotlivé cviky tak, aby ste predišli zraneniu. WOD je každý tréning iný. Niekedy má 2 minúty, niekedy ide o hodinové peklo. Oficiálne stránky crossfit.com ponúkajú inšpiráciu vo forme WOD každý deň. No WOD si môžete poskladať aj sami. V našich ďalších článkoch sa budeme venovať aj konkrétnym typom na tréningy. Máte sa na čo tešiť.

Ešte pred tým, ako sa dáte na cross fit, si pozrite diskusiu seriálu Ako Byť Fit, ktorá bola venovaná práve tomuto skvelému tréningovému protokolu. Uvidíte v ňom aj oponentov, čiže miestami to bude viac ako zábavné. Prajeme príjemný zážitok.