Main Content

Čo pomáha Djokovičovi, LeBronovi Jamesovi či Usainovi Boltovi byť vo forme?

pondelok, 6. jún 2016 11:44 | Autor: Viktor Štefaňák

Čo pomáha Djokovičovi, LeBronovi Jamesovi či Usainovi Boltovi byť vo forme?
Čo pomáha Djokovičovi, LeBronovi Jamesovi či Usainovi Boltovi byť vo forme? | zdroj: © TASR

Nedeľa 5. máj 2016 sa navždy zapíše do pamäti a srdca Novaka Djokoviča. Jeho štvrté finále na parížskej antuke premenil na víťazstvo. Ako ôsmemu hráčovi histórie sa mu podarilo vyhrať všetky turnaje Veľkej štvorky. Všetko to ale začalo oveľa skôr.

V roku 2010 navštívil v Chorvátsku srbského doktora Cetojeviča. Návšteva u jeho krajana mu zmenila život. Poslal ho na testy. Výsledky Djokoviča šokovali. Nole zistil, že má intoleranciu na lepok a nerobí mu dobre ani mliečna produkcia. Dokonca by mal obmedziť aj paradajky. „Ale doktor, moji rodičia vlastnia reštauráciu s pizzeriou!“ No doktor mu navrhol, aby skúsil 14 dní nejesť lepok ani mliečne výrobky. 15. deň nech si dá, čo mu hrdlo ráči.

Novak Djokovič tak urobil a prvé pocity boli hrozné. 15. deň si skutočne doprial chleba a mliečne výrobky a na druhý deň sa cítil hrozne. Únava, ospalosť, zvláštne pocity v žalúdku. „Nikdy viac“, povedal si Nole. Odvtedy stihol vyhrať 11 titulov Veľkej štvorky, pred tým iba Australian Open. Ale ako opisuje Djokovič vo svojej knihe Serve to win, bezlepková diéta sa nedá generalizovať na všetkých rovnako.

Čo znamená gluten free alebo bezlepková diéta? Bezlepková diéta je diéta, ktorá vylučuje proteínový lepok. Lepok sa nachádza v obilí, ako je pšenica, jačmeň, raž. Prečo lepok nie? Pri zmiešaní múky s vodou lepok vytvorí lepkavú sieť molekúl bielkovín, ktorá cestu dáva elastické vlastnosti. Preto sa chleba dokáže pri pečení toľko zdvihnúť. Keď sa dostane do tráviaceho traktu a je vystavený bunkám imunitného systému, tie sa mylne domnievajú, že pochádza z akéhosi typu cudzieho votrelca, napríklad z baktérie. Pri určitých ľuďoch citlivých na lepok to spôsobí obrannú reakciu imunitného systému.

LeBron James hrá v týchto dňoch svoje šieste finále NBA v rade! Neskutočný talent. Priam mašina. V nohách má neuveriteľné kilometre, veď od roku 2008 prakticky nemal voľné leto. Má 31 rokov a stále sa musí udržiavať v absolútnej forme. To znamená pravidelný tréning, regenerácia a kvalitná strava. Pokiaľ ide o tréning, silový tréner Clevelandu Cavaliers Stan Kellers je zástancom celotelových cvičeníposilňovaniu stredu tela. Preto robí aj James veľa klikov, zhybov na hrazde, všetko v supersetoch. Ďalej drepy s činkami, drepy na jednej nohe či tlaky. Či už na lavičke alebo nad hlavou.

Do toho musí prísť regenerácia v podobe kvalitného strečingu, ľadových kúpeľov a stravy. Ak sa bavíme o strave, športovec má väčšinou dva tréningy denne. Čiže jeho výdaj energie je obrovský. LeBron James bol dokonca na nízkosacharidovej diéte. Jeho raňajky väčšinou pozostávajú z vajec, prípadne cottage cheese a čerstvé ovocie ako čučoriedky, černice, maliny, banán. Ďalej proteínové smoothie. Množstvo zeleniny na obed s morčacím či kuracím mäsom. K večeru opäť ovocie s orechovým maslom a jogurtom alebo dávka zeleniny s ryžou a mäsom.

Usain Bolt sa pripravuje do Ria na svoju poslednú letnú Olympiádu. Okrem svetových rekordov na 100 a 200 metrov je známy tým, že zvykol zjesť balíček 20 vyprážaných kuracích krídeliek na posedenie. No aj on si uvedomuje, že nie je najmladší. Postupne musel upraviť svoju diétu, aby bol stále schopný vyhrávať. Jeho prísny tréner Glen Mills mu najal osobného kuchára. Aby mu varil kvalitné, čisté jedlo. A ako hovorí Bolt: „kvalitné jamajské.“ Veľa čerstvej zeleniny, z ovocia jablká, ananásy, mango a iné exotické kúsky. K tomu kura, ryža či vajcia. Nemôžu chýbať ani bielkoviny z mliečnych výrobkov či cestoviny s olivovým olejom a zeleninou.

Športovci musia byť hydratovaní. Veľa čistej vody, minerálky, ovocné či zeleninové smoothies. Reklama na koly a energické drinky môže byť často zavádzajúca. Hráči majú v zmluvách klauzuly, kedy si musia dať aspoň pohár nápoja, aby sa predával ďalej. Dostávajú za to nemalé peniaze. Čo si budeme klamať, sladká voda chutí veľa ľuďom a keď ju môže piť LeBron James i Usain Bolt a vyzerať úžasne, dám si aj ja. Ale tu pozor. Prakticky pijeme cukor, často zafarbený na modro, čierno či oranžovo. Otázka na zamyslenie. Prečo polievame kvety čistou vodou a my si dávame oranžový nápoj?