Main Content

Ako si zlepšiť kvalitu života (a vašu silu) jedným cvikom?

piatok, 3. jún 2016 12:20 | Autor: Gabriel Štefaňák

Ako si zlepšiť kvalitu života (a vašu silu) jedným cvikom?
Ako si zlepšiť kvalitu života (a vašu silu) jedným cvikom? | zdroj: pixabay.com

Dnešným článkom trocha odbočíme od problematiky silového a intervalového tréningu a pôjdeme na to troška filozoficky. Skúsime sa pozrieť na cvičenie z pohľadu prínosu pre reálne životné situácie a možné benefity, ktoré môže cvičenie priniesť, respektíve uľahčiť nám život.

V našich článkoch sa snažíme zamerať na cviky, ktorými sa v prvom rade posúvate dopredu fyzicky, a zároveň budujete silné základy na predídenie zraneniam. Dobré silové základy sú nenahraditeľné jednak pre aktívneho športovca, ale napríklad aj dámu v rokoch nesúcu tašku s nákupmi.

Dnes sa takmer každý deň dostávate do situácií, kedy musíte zdvihnúť zo zeme nejaké bremeno. Či už ťažké, alebo ľahké, tento zdvih vytvára nápor na telo hlavne v oblasti telesného jadra, vrátane chrbta. Zdvíhanie bremien alebo, ak chcete, vecí, je zručnosť. Zväčša ide o nákupy, cestovné tašky, svoje deti, domácich miláčikov a podobne. Zriedka môže ísť o prepravky, matrac, bandasky s pivom alebo vínom, skrine, prípadne svoje manželky. A tu už ide do tuhého.

Už len obyčajná chôdza s nákupom niekoľko blokov alebo ulíc dá zabrať celému nosnému systému tela. Možno to nebudete cítiť ihneď, ale tie bolesti krížov, ktoré každým rokom pribúdajú, prípadne ranné zobúdzanie sa s pocitom, že ste celí rozbití, sa dá pripísať slabej kondícii a sile.

Čo sa snažíme povedať je, že zlepšenie schopnosti prenášať a zdvíhať ťažké bremená a vecí je dôležitejšia, ako si väčšina z nás myslí. Ak túto zručnosť nadobudnete čo najskôr a zapracujete na svojej celkovej sile telesného jadra (zabudnite teraz na veľké bicepsy, tie sú vám na nič), zaručene sa vám zlepší kvalita života po fyzickej stránke.

Na zlepšenie sily a zručnosti prenášať ťažké bremená vám odporúčame skúsiť nasledovnú rutinu po dobu 6-8 týždňov:

  • zožeňte si obyčajné vrece a naplňte ho pieskom. Plné vrece piesku by malo vážiť približne 25 kg. Takéto vrece sa dá dnes zakúpiť už aj v obchodoch s fitness pomôckami. Prípadne zbehnite do Baumaxu a naplnte ho pieskom. Nemusí to byť extrémne ťažké, ale zároveň dostatočné ťažké na to, aby ste sa s tým natrápili

  • zdvihnite vrece zo zeme s čo najrovnejším chrbtom a položte si ho na rameno. Prejdite takto s vrecom približne 20 metrov a položte vrece na zem. Zodvihnite ho opäť, položte si ho na druhé plece a prejdite rovnakú vzdialenosť opačným smerom. Toto opakujte 10 minút. Ak si potrebujete urobiť pauzu, stopnite hodinky, vydýchajte a pokračujte v rutine

  • úplne postačí, ak túto rutinu budete robiť 2 krát do týždňa 6-8 týždňov a pocítite skvelé zmeny vo vašej sile a stabilite telesného jadra. Možno sa vám to vrece bude zdať časom ľahšie. No verte nám, to vrece je rovnaké, len vaša sila šla hore.

Alternatívou môže byť pre vás rovnaké rutina napríklad s kettlebellom alebo plnými taškami s "nákupmi". No vrece piesku nenahradí nič. Ak si myslíte, že ide o zabijak času, tak vedzte, že tých 20 minút týždenne, ktoré strávite pokiaľ možno na čerstvom vzduchu na záhrade, vás posunie o míľový krok vpred. A možno si potom spomeniete pri nákupoch, prečo to zrazu ide tak ľahko.