Main Content

Ako začať a vytrvať v cvičení? Držte sa týchto základných zásad... (ROZHOVOR)

streda, 1. jún 2016 12:02 | Autor: Silvia Petrašková

Ako začať a vytrvať v cvičení? Držte sa týchto základných zásad... (ROZHOVOR)
Ako začať a vytrvať v cvičení? Držte sa týchto základných zásad... (ROZHOVOR) | zdroj: pixabay.com

„Od nového roka začnem pravidelne cvičiť!“ Poznáte to, klasické novoročné predsavzatie mnohých z nás nie raz ostane len pri prázdnych slovách a vo väčšine prípadov skončí tak rýchlo, ako aj začalo. Ako tomuto nelichotivému faktu predísť? Opýtali sme sa fitness trénera Petra Muráňa.

Väčšina ľudí, ktorí plánujú začať s intenzívnym cvičením sa vzdajú svojho stanoveného cieľa ešte počas prvých týždňov, či mesiacov. Odradí ich najmä to, že nevidia žiadne konkrétne výsledky. Preto je veľmi dôležité vytrvať a prežiť tzv. prvé krízové obdobie. Aj Vy mi zrejme môžete len potvrdiť, že v takomto prípade je prvá fáza cvičenia zrejme najťažšia a veľmi dôležitú úlohu tu zohráva aj naša psychika...

Samozrejme, ľudia chcú všetko hneď a rýchlo, no v zdokonaľovaní je to opačne, človek musí doslova drieť aby vidiel prvé výsledky. Ale keď už prídu, väčšinou to človeka namotivuje až má menší problém ďalej vydržať. Začiatky sú ťažké.

Správna motivácia je v takomto prípade základom celého úspechu...

Áno, je dobré si určiť dlhodobý cieľ a to poriadne vysoký a malými krátkodobými cieľmi sa snažiť dosiahnuť ho. Uvediem príklad. Dlhodobým cieľom je napríklad zúčastniť sa bikiny súťaže, tak prvým krátkodobým cieľom je pribrať 2 kg svalovej hmotnosti na tých správnych miestach. Ďalší krátkodobý cieľ po splnení prvého je dostať úroveň telesného tuku pod nejakú hodnotu, až kým nedosiahneme želaný cieľ.

Vytrvalosť a silná vôľa sú pri cvičení nanajvýš dôležité. K tomu, aby sme tieto vlastnosti správne využili je potrebné i správne naplánovanie dňa, kedy medzi naše každodenné povinnosti zahrnieme i čas venovaný svojmu telu...

Presne tak, toto je šport, ktorému sa človek musí venovať dvadsaťštyri hodín denne. Nie je to len o samotnom cvičení, dôležitý je tiež dostatočný spánok, strava, regenerácia atď.

Veľmi dôležitým bodom k dosiahnutiu pravidelného a úspešného cvičenia je i zostavenie správneho tréningového plánu. Je vždy potrebné obrátiť sa s jeho prípravou na profesionálneho fitness trénera?

Zo začiatku pokiaľ nemá človek žiadne skúsenosti, je tovýhoda mať niekoho kto ho správne nasmeruje, aby nestrácal čas zbytočnosťami, ktoré ho nikam neposunú.

Robiť niečo s nechuťou, doslova z prinútenia, nie je najlepší spôsob ako vytrvať. Je preto správne ak si aspoň na začiatku zvolíme cvičenia a športové aktivity, ktoré nás budú baviť a zároveň k cvičeniu ešte viac motivovať?

Určite áno. Ak by mal človek cvičiť nasilu, nech to radšej nerobí. V takomto prípade je to totiž zbytočná strata času. Voľba je jednoduchá, buď chce cvičiť, alebo nechce.

Vo dvojici ide všetko ľahšie, môžeme povedať, že jednoznačne to platí aj pri cvičení?

Určite áno. Keď totiž chodíme cvičiť vo dvojici, motivácia je o to väčšia. Aj keď sa jednému z nás nechce, navzájom sa poháňame vpred. Takéto cvičenie tak môže skončiť jedným z najlepších tréningov vôbec. (smiech)

Môže byť pravidelné váženie vhodným prostriedkom k naštartovaniu motivácie, alebo by sme sa takejto forme kontroly mali pre možný nečakaný negatívny číselný údaj na váhe skôr vyhýbať?

Priebežné váženie je určite vhodné, pokiaľ človek cvičí a dodržuje správne stravovanie. Takýmto spôsobom má prehľad o svojej váhe a jej prípadne pozitívne čísla ho ešte viac namotivujú.

Aké ďalšie osvedčené rady by ste takýmto ľuďom ešte odporúčali?

So samotným cvičením odporúčam začať až keď to budeme sami chcieť a budeme na to pripravení. Nie však nasilu a tesne pred letom. Mám skúsenosti s tým, že keď človek začne s cvičením práve vtedy keď to sám chce, vydrží omnoho dlhšie.