Main Content

Pitie energetických nápojov výrazne škodí ľudskému zdraviu (ROZHOVOR)

nedeľa, 29. máj 2016 11:27 | Autor: Silvia Petrašková

Pitie energetických nápojov výrazne škodí ľudskému zdraviu (ROZHOVOR)
Pitie energetických nápojov výrazne škodí ľudskému zdraviu (ROZHOVOR) | zdroj: pixabay.com

Správny pitný režim je pri vykonávaní športovej aktivity veľmi dôležitý. Ako často a aké nápoje by sme počas tohto výkonu mali vypiť? Na tieto a ďalšie otázky nám v rozhovore pre portál sport7.sk zodpovedal profesionálny futbalista a zároveň konzultant pre optimálne zdravie, výživu a osobnostný rozvoj – Martin Chudý.

Na kvalitu a výkon každého športovca okrem tréningu, výživy a regenerácie výrazným spôsobom vplýva i nanajvýš dôležitý dostatočný a pravidelný pitný režim, ktorý je pri vykonávaní športovej aktivity doslova nevyhnutnosťou...

Ľudské telo tvorí z dvoch tretín voda a dostatočný príjem tekutín je potrebný pre zachovanie optimálneho výkonu športovca. Pri dehydratácii sa zahusťuje krv a živiny sa pomalšie dostávajú do jednotlivých častí organizmu. To môže prispieť k svalovým kŕčom, ktoré športovci pravidelne zažívajú v závere svojho výkonu. Okrem toho, dostatočná hydratácia je dôležitá aj pre budovanie a regeneráciu svalovej hmoty, čo je pre športovcov veľmi dôležité. Svaly sú zložené takmer z osemdesiatich percent vody a dostatočne zavodnené svalové bunky rastú rýchlejšie než tie dehydrované.

Organizmus človeka je vraj dôležité dostatočne hydratovať nielen počas športovania, ale aj pred začatím výkonu, prečo?

Športovec by mal prijímať tekutiny priebežne, aby udržal telo v rovnováhe. Nedostatok tekutín pred výkonom by mohlo spôsobiť mentálny útlm a nechuť do fyzickej aktivity, ako aj znížený fyzický výkon v jeho začiatku.

Dá sa vôbec vo všeobecnosti určiť koľko tekutín a ako často je počas športovania vhodné vypiť? Mení sa tento počet v závislostí od športovania v lete a v zime?

Rovnako ako je potrebné piť pravidelne, tak to netreba s tekutinami preháňať. Športovci by sa mali riadiť svojim smädom a piť ľubovoľne podľa svojej potreby. To ich možno dovedie k dočasnej dehydratácii počas výkonu, ale v tomto prípade to nevadí. V minulosti sa športovcom odporúčalo piť neustále, aby vyrovnávali deficit tekutín, ale tieto odporúčania boli už spochybnené. Neexistuje dôkaz, že dehydratácia počas športovania prispievala k nejakým zraneniam alebo problémom počas vytrvalostných športov. V letnom období je potrebné zvýšiť príjem tekutín vplyvom zvýšeného potenia. Aj tu platí, že sprievodcom je smäd.

Z dnes už skutočne širokého množstva športových nápojov je pri športovaní zrejme najosvedčenejšia a najvhodnejšia obyčajná čistá voda...

Čistá voda je jediná tekutina, ktorú ľudské telo potrebuje. Bohužiaľ dnes nie je ľahké nájsť skutočne čistú vodu nezaťaženú chemikáliami ako chlór, fluorid, pesticídy, zvyšky liekov, dusitany , či ťažké kovy. Preto je vhodné používať filtrovanú vodu, alebo kupovať nejakú kvalitnú značku balenej vody, ktorých je však málo. Bežná balená voda môže obsahovať viac ako 20 000 chemikálií, ktorých veľká časť pochádza z plastových fliaš. Preto preferujem filtrovanú vodu. Pre športovcov má význam ešte kokosová voda, ktorá je plná minerálov.

Veľmi dôležitú úlohu zohráva voda aj pri chudnutí...

Netvrdil by som, že zohráva až tak dôležitú úlohu, ale samozrejme má svoj podiel. Podľa niektorých štúdií môže zvýšený príjem tekutín zrýchliť metabolizmus, ale iné štúdie to nepotvrdili. Mierne zrýchlenie metabolizmu môže spôsobiť pitie studenej vody, ktorú musí telo ohriať na potrebnú teplotu, čo si vyžaduje energiu. Avšak napriek všeobecnému názoru, zrýchľovanie metabolizmu nie je ideálna cesta pre zdravé chudnutie a celkové zdravie. Pri zhadzovaní telesného tuku sú dôležitejšie iné faktory.

Ako je to však v prípade minerálnej vody, aký význam má pri aktívnom športovaní pitie takéhoto nápoja?

Minerálna voda obsahuje rôzny pomer minerálnych látok, ktoré sa z tela strácajú vo zvýšenej miere počas športovania. Pitie minerálnej vody tak môže doplniť stratené živiny.

Veľmi obľúbené sú dnes najmä rôzne energetické a iontové nápoje o ktorých je známe, že ich energetické zložku tvoria najmä cukry. Aký je medzi nimi rozdiel?

Tieto nápoje môžeme nájsť pod označením hypotonické a izotonické. Rozdiel je v obsahu minerálnych látok a prípadne aj energie, väčšinou v podobe cukrov. Tieto nápoje sú rozsiahlo odporúčané športovcom, ale osobne sa im vyhýbam, pretože preferujem skôr podporu tukového metabolizmu než prijímanie rýchlych cukrov a spoliehanie sa na menej efektívny cukrový metabolizmus.

V oboch prípadoch však musíme povedať, že konzumácia týchto nápojov v prehnaných dávkach môže byť pre zdravie človeka nanajvýš škodlivá...

Bohužiaľ je to tak a málo športovcov si to uvedomuje. Výrobcovia týchto nápojov sa poctivo starajú o marketing a majú z ich predaja veľký zisk. Kvalita je však väčšinou podradná a tieto nápoje sú plné lacných cukrov, konzervačných látok a veľakrát aj umelých sladidiel a farbív, ktoré majú veľmi negatívny účinok na zdravie. Ani obsah minerálnych látok v týchto nápojoch nemusí byť výhra. Podľa niektorých novších vedeckých štúdií nemusí byť napríklad vhodné dopĺňať sodík počas výkonu. Športovci by mali celkovo venovať viac pozornosti tomuto problému. Pritom kvalitný a lepší iontový nápoj si môžu urobiť aj sami, napríklad z čaju alebo kokosovej vody a medu.

Je vhodným prostriedkom na uhasenie smädu počas športovania napríklad čaj, či u mladých ľudí veľmi obľúbené sladké nápoje?

Kvalitný čaj je určite vhodný a je možné z neho pripraviť aj domáci iontový nápoj. V letnom období je vhodnejšie použiť čaj luhovaný za studena a v zimnom období je vhodnejší teplý čaj. Sladené nápoje nie sú vhodné ako pre zdravie, tak ani pre uhasenie smädu. Naopak podporujú priberanie, chuť do jedla a v konečnom dôsledku môžu spôsobiť ešte väčší smäd.

Podľa nedávnych štúdií španielskych vedcov telu človeka po športovom výkone neuškodí ani dobre vychladené pivo. Bublinky v zlatom moku vraj pomáhajú rýchlejšie uhasiť smäd a obsah sacharidov zase pomáha nahradiť stratené kalórie. Môžeme toto tvrdenie považovať za správne?

Mnohí športovci pijú po výkone pivo a zdá sa, že im to vyhovuje. V malých množstvách určite neuškodí, ale som presvedčený, že existujú aj lepšie spôsoby regenerácie. Každopádne nie som proti tomu, pretože pivo obsahuje aj dôležité B vitamíny, ktoré považujem za dôležitejšie pri regenerácii než sacharidy. Kalórie po výkone odporúčam dopĺňať radšej z tukov a bielkovín než zo sacharidov, ale záleží to aj na druhu športu a metabolickej trénovanosti športovca.