Main Content

Luis Ernesto Sarabia Toledo známy ako Fluidity 360: ,,Skaly sú moje činky, konáre stromov sú moje hrazdy a more je môj bazén!''

streda, 25. máj 2016 10:03 | Autor: Viktor Štefaňák

Luis Ernesto Sarabia Toledo známy ako Fluidity 360: ,,Skaly sú moje činky, konáre stromov sú moje hrazdy a more je môj bazén!''
Luis Ernesto Sarabia Toledo známy ako Fluidity 360: ,,Skaly sú moje činky, konáre stromov sú moje hrazdy a more je môj bazén!'' | zdroj: facebook

Aj tento uznávaný akrobat, tréner, učiteľ pohybu bol nedávno na Slovensku. Kto ho zmeškal, môže si spätne vychutnať myšlienky z Mallorky. Mix jógy, akrobacie, gymnastiky, tanca, bojových umení či fitness v jednom. To je jeho filozofia Fluidity 360. Luis Ernesto Sarabia Toledo.

Luis, ako si sa stal tým čím si?

 

Tým, že som rebel a vždy robím všetko naopak, prišlo k tomu tak prirodzene. Vždy je veľké riziko, keď si vyberiete dobrodružnejšiu cestu, ale stojí to za to. Je množstvo vecí, ktoré sa po ceste naučíte. Samozrejme, nie všetko vyjde, zvlášť keď ste mladí. Stanú sa aj nepríjemné situácie, ktoré vás nútia konať najlepšie ako môžete. To je ale záruka, že naberieme veľa skúseností a staneme sa silnejšími.

Je to celoživotná cesta?

Samozrejme, od momentu, ako sa človek narodí.

Ide dokopy meditácia a cvičenie s vlastným telom?

Iba ak si uvedomujete spojenie a súhru meditácie a telesného cvičenia. Naučíte sa spôsob, ako ich vykonávať dokopy. V systéme Fluidity 360 som dal dokopy patent, ako prepojiť telo a dušu, pomocou telesného a prirodzeného pohybu. Všetko je o tom, že ste si vedomí toho, čo sa deje v celej mysli a tele pri vykonávaní pohybov. Vnímať každý jeden pohyb či dotyk tela so zemou, až po jej opustenie.

Ako silný musíš byť psychicky, aby si mohol vykonávať fyzickú aktivitu?

Duševná i telesná sila musia ísť ruka v ruke. Je to o tom spojiť ich dokopy. Budete prekvapení, čo sa dá dosiahnuť, keď sa telo a myseľ spoja dokopy.

Používaš činky alebo stroje na cvičenie?

Trénujem v prírode. Jeden deň v horách, ďalší deň na pláži. Využívam čo je okolo. Skaly sú moje činky, konáre stromov sú moje hrazdy, piesok alebo polia sú moje bežecké mašiny a more je môj bazén.

Tvoj obľúbený tréning či pohyb je...?

Nechcem hovoriť že tréning. Pre mňa je to naozaj hra, teším sa a objavujem, vnímam pocity keď sa hýbem. Môžem povedať, že prepojenie mysle a tela pohybom je moja najobľúbenejšia hra. A všetko sa deje s mojím vlastným telom, bez použitia akýchkoľvek typov náradí a strojov. Neustále mením a vyvíjam rôzne spôsoby pohybu. Teraz experimentujem s kettlebelmi.

Užívam si každý jeden a nemôžem vybrať iba jeden. Pretože keď sa pohybujem neviem, čo bude nasledovať. Všetko je fresh a improvizované. Niekedy sa krásny pohyb narodí počas sekvencie a „umrie“ veľmi rýchlo. Zabudnem ho počas zostavy a už si naň pravdepodobne nikdy nespomeniem. Pohyb je krásny v tom, že za každým vás prekvapí niečím novým. Žijem prítomnosťou.

Sú v tvojom životnom štýle aj nejaké stravovacie návyky?

Je to úplne intuitívne. Nepočítam kalórie alebo makronutrienty. Jem na čo mám práve chuť. Naučil som sa počúvať svoje telo. Niekedy cítim, že potrebujem veľa sacharidov a sladkých vecí, dám si teda koláč, zmrzlinu, pizzu a podobne. Snažím sa zistiť čo je pre mňa dobré a čo len zlozvyk. Nájsť správnu rovnováhu a trošku disciplíny. Ale neobmedzujem sa.

Západný svet, to je predovšetkým kariéra, sedieť celý deň za počítačom a makať. Čo je tvoja rada?

Na túto tému by som mohol hovoriť celý deň... Ale ostanem pri hesle „v jednoduchosti je krása“. O tom to celé je. Spomaliť, tak fyzicky aj psychicky. Po prvé, nikoho do ničoho nenútim. To je najväčší problém dneška. Stali sme sa malými kúskami mozaiky a zabudli na sebe samého a náš vlastný názor. Spoliehame a učíme sa od druhých. Ignorujeme, že ako ľudské bytosti sme boli pripravení myslieť, konať a rozhodovať sa našimi vlastnými inštinktmi. Sme stratení v názoroch druhých. Ja nechcem nikoho viac miesť. Toľko moja odpoveď.

Ľudia by mali robiť oveľa viac toho, čo ich robí šťastnými. Nech je to čokoľvek. Ak je to sedenie celý deň za počítačom, nech sa páči. Robte to s plnou vášňou a nadšením. Ak vás to nudí a nebaví, prosím, zmeňte to. Pozrite sa pravde do očí.

Cvičenie nie je len o peknom zovňajšku, viac ako len byť zdravý. Ak chodiť do posilňovne nie je pre vás, nerobte to. Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví a pozitívne vplýva na vaše zdravie. Robte viac toho, čo vás baví, a menej čo nebaví. Nič viac.