Main Content

Aleks ''The Hebrew Hammer'' Salkin: ,,Trénovať telo po izolovaných častiach je ako keď chcete, aby auto bolo loď...''

streda, 11. máj 2016 09:24 | Autor: Viktor Štefaňák

Aleks ''The Hebrew Hammer'' Salkin: ,,Trénovať telo po izolovaných častiach je ako keď chcete, aby auto bolo loď...''
Aleks ''The Hebrew Hammer'' Salkin: ,,Trénovať telo po izolovaných častiach je ako keď chcete, aby auto bolo loď...'' | zdroj: © TASR

Dnes nadväzujeme na naše tréningové protokoly a plány. Na všetko stačí vlastné telo, nič viac. vyspovedali sme jedného z evangelistov streetworkout na svete, Aleksa Salkina. Nedávno bol na Slovensku a chystá sa opäť!

Aleks, prečo si sa rozhodol pre cestu trénera? Človeka, ktorý má inšpirovať ľudí do cvičenia.

Rozhodol som sa stať osobným trénerom, pretože naozaj rád pomáham ľuďom. Vždy som to robil rád. Pre mňa schopnosť mať pozitívny vplyv na život iného človeka je najviac zmysluplná zručnosť, čo si viem predstaviť. Naša spoločnosť je tam kde je, najmä vďaka malým zlepšeniam ľudí, ktorí chcú pomôcť tomu, aby bol svet okolo nás lepším miestom.

Dostali sme sa do bodu v našej histórii, kedy sme urobili veľký pokrok v objavovaní a liečení chorôb a iných neduhov. Na druhej strane sme sa stali obeťami ľahko predchádzateľným chorobám. Obezita, zlá výživa a stále rastúce straty telesnej vitality. Moja nádej, respektíve môj plán, je zanechať trvalý pozitívny dopad na svet skôr, než môj čas vyprší, keď zvládneme ovládať seba samého. Telo, myseľ a duch.

V 90-tych rokoch sa rozmohli posilňovne, stroje, bodybuilding. Ľudia cvičili najmä na strojoch. Teraz sa postupne prechádza na cvičenie s vlastným telom. Vieš vysvetliť benefity takéhoto cvičenia?

Prínosy cvičenia s vlastným telom sú mnohonásobné. V prvom rade je to oveľa prirodzenejší spôsob, ako trénovať. Všetko, čo robíme v živote, zahŕňa pohybové vzory, nie izoláciu jednotlivých svalov. Už len siahnuť po šálke kávy. Musíte pri tom použiť všetky svaly a kĺby spojené s pohybom ruky, lakeť, rameno, a tak ďalej. Takže tréning svojho tela ako celok, nie ako súbor častí, proste dáva väčší zmysel. Tak sme boli navrhnutí, pohybovať sa ako celok. Trénovať telo po izolovaných častiach je ako keď chcete, aby auto bolo loď. Niekam sa posuniete, ale pravdepodobne nie moc ďaleko.

A čo viac, celotelové tréningy skutočne fungujú! Silové cvičenie, ktoré využívajú hlavné pohybové vzory - ako tlačenie, ťahanie, čupenie v podrepe, skákanie, krútenie a nosenie majú obrovské výhody oproti izolovaným cvikom na strojoch. Rozvíjajú telo pre lepšiu a silnejšiu výkonnosť, formujú esteticky príjemný, prirodzený vzhľad a atraktívne telo. Môžu byť vykonané vo veľmi krátkom čase - len za 15 minút alebo aj menej, ak idete naozaj naplno. Načo potom strácať hodiny vo fitku so strojmi za milióny dolárov? Keď oveľa krajšie, výkonnejšie telo získate za pár minút a takmer zadarmo?

Vieme takýmito cvičeniami ľahšie predchádzať zraneniam?

Určite vieme predísť mnohým zraneniam tým, že žijeme aktívny a zdravý život, ktorý zahŕňa lepšie stravovanie, spánok a neustále zlepšovanie sily či pohybovej kapacity. Väčšina mojich študentov, ktorých učím, sú ľudia, ktorí strávili väčšinu svojho dospelého života sedením. Mnohí z nich utrpeli zranenia, ktoré nemajú nič spoločné s nehodou. Skôr slabý pohyb či starostlivosť o najcennejší dar - ich telo.

Jedna pani mala 78 rokov. Keď som s ňou začal pracovať, bola kandidátom na dvojitú náhradu kolenného kĺbu a mohol sotva chodiť po ulici bez toho, aby mala neznesiteľnú bolesť . Po 7 mesiacoch práce s ňou bola schopná ísť na dovolenku do Španielska. Povedala mi, že išla 10.000 krokov denne, po dobu 8 dní, s nulovou bolesť kolena! Samozrejme, že som jej nepomohol vypestovať chrupavky, ktoré jej chýbali v oboch kolenách. Skôr pomohol zlepšiť jej silu, pohyb a pružnosť, v dôsledku toho bola schopná viesť oveľa normálnejšie život. Naše telo môže byť rovnako silné, keď sme mladí či starí.

Dovolíš si nahradiť lekárov či fyzioterapeutov?

V žiadnom prípade! Lekári a fyzioterapeuti sú profesionáli vo svojom odbore. Náhrada za odbornosť neexistuje. Nikdy. V skutočnosti som úzko spolupracoval s niekoľkými doktormi a fyzioterapeutmi tu v Izraeli. Pracoval som s ich bývalými pacientmi, ako náhle dostali zelenú trénovať. Mám totiž veľké skúsenosti vo výcviku ľudí, ktorí sú destabilizovaní. Pomáham im opäť sa hýbať normálne.

Samozrejme, keď je zranenie za mojou expertízou, posielam ľudí k svojmu lekárovi alebo fyzioterapeutovi. Jedna vec, ktorá je veľmi dôležitá pre trénerov pochopiť. Niečo čítať na internete alebo tušiť o tom, čo by mohlo pomôcť, no sám tomu nerozumiem je neefektívne a nebezpečné. To isté platí aj pre lekárov a fyzioterapeutov. Neraďte pacientom ako cvičiť. Je dôležité, aby fungovalo prepojenie lekár či fyzioterapeut a tréneri.

Ido Portal je jeden z najvplyvnejších ľudí, ktorí vyučujú prirodzený pohyb. Chcel by si byť jeho nasledovník?

Ido Portal je niekto, koho sledujem už dlhú dobu. Veľa som sa naučil z jeho schopností. Myslím, že my všetci. Trénoval som v jeho telocvični v Tel Avive a naučili sa veľa od jeho fantastických študentov a inštruktorov. Ľudia ako Roya a Odelia Goldschmidtovci, Liava Baron, Roie Koren a ďalší. On a jeho študenti sú veľmi inšpirujúci ľudia. No ja nechcem byť ďalší Ido Portal. Ten môže byť len jeden. Rovnako tak môže existovať iba jeden Aleks Salkin. Ja nechcem byť budúci Ido - ja chcem byť prvý Aleks Salkin! To je moja najdôležitejšia úloha v živote.

ddd

Si fanúšik Crossfitu?

Okrem toho, že je veľmi populárny, neviem o CrossFite veľa. Dávam mu veľkú zásluhu za opätovné zavedenie fantastických tréningových metód, ako je vzpieranie, gymnastika a jej ladné pohyby a ďalšie pohyby celého tela, ktoré by ľudia inak nepoznali.

O čom viem veľa je StrongFirst a Original Strength. Dve organizácie, kde som priamo zapojený, ktoré zmenili môj život a životy miliónov ľudí po celom svete. Priamo, aj nepriamo. StrongFirst a jej zakladateľ, Pavol Tsatsouline, jeho neuveriteľná oddanosť pri vedení ľudí, priniesla česť a úctu späť do silového tréningu. Práve v čase, keď sa fitness priemysel pozeral na silu ako "nefunkčnú". Spopularizoval Kettlebell tréning, ktorý je bezpochyby jedným z najúčinnejších, efektívnych, bezpečných a zábavných spôsobov, ako získať skutočnú silu vo veľmi krátkom čase.

Original Strength je jednoducho najlepší regeneračný cvičebný program v histórii. Je užitočný doslova pre každého. Pomáha ľuďom pohybovať sa s lepšou pevnosťou, pružnosťou, odolnosťou takmer okamžite. Existuje mnoho spôsobov, ako trénovať. Pevne verím, že princípy StrongFirst a Original Strength sú prospešné pre všetkých, či sa im páči CrossFit, pilates, powerlifting, vzpieranie, jóga, alebo čokoľvek iné.

Vieme, že budeš opäť v Bratislave. Vieš nás nejako navnadiť?

To je pravda, budem späť v Bratislave 11. a 12. Júna. Vo Fitnessa robím dva semináre, oba na kalisteniku. Môžu byť použité doslova kdekoľvek, sú vhodné pre mužov a ženy, športovcov aj ľudí bez pokročilých pohybových schopností. Každý workshop sa zameria na učenie, ako využiť silu svojej vlastnej telesnej hmotnosti k dosiahnutiu vyššej úrovne sily, kondície a flexibility, v kratšom čase, než si myslíte, že to ide.

Prvý workshop je základný. Obsahuje prvotné cviky, vrátane kliku na jednej ruke, klik v stojke, L-sit vis, vis, pistol drep a mostík. Druhý workshop je na vyššej úrovni. Pohyby ako je napríklad L-sit, stojka, back lever a front lever. V oboch seminároch sa naučíme viac. ideme mi o to, aby som posunul level schopností každého jedného účastníka. Aj toho, čo v živote nič podobné nerobil. Budeme o tom veľa kecať a zabávať sa. Teším sa na vás.