Main Content

Čo je CrossFit? Získajte vďaka nemu dokonalé telo (ROZHOVOR)

štvrtok, 31. marec 2016 12:07 | Autor: Silvia Petrašková

Čo je CrossFit? Získajte vďaka nemu dokonalé telo (ROZHOVOR)
Čo je CrossFit? Získajte vďaka nemu dokonalé telo (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

CrossFit je cvičebný program základom ktorého je vysoká intenzita, ktorá sa zameriava na vykonávanie rôznych silových a aeróbnych cvičení. Tie sa využívajú skôr v ozbrojených zložkách, špeciálnych jednotkách v tréningu bojových umení a v športovej príprave, no postupne si svojich priaznivcov získali aj medzi bežnou populáciou.

O tomto prevratom športovom cvičení nám v exkluzívnom rozhovore porozprával CrossFit tréner Pavol Červenka z bratislavského CrossFit Proton.

Z akých cvičení CrossFit najčastejšie pozostáva?

Jedna tréningová jednotka môže byť zostavená z rôznych typov cvičení, najčastejšie sa kombinujú prvky silového, resp. vzpieračského cvičenia spolu s gymnastickými prvkami a aeróbnou aktivitou. Netreba si však predstavovať, že ťaháme na tréningu kamióny, alebo robíme trojité saltá, naopak gro cvičení sú základné pohybové vzory, ktoré sa snažíme u ľudí zdokonaľovať, aby sa vedeli všeobecne lepšie hýbať a bolo im to prospešné v ich bežnom živote, resp. v inom športe, ktorému sa venujú.

Aké sú výhody tohto cvičebného programu?

Komplexnosť a založenie na faktoch bez zbytočných marketingových výmyslov. Hneď na prvom tréningu ľuďom vysvetľujeme, že nie je zmyslom aby z nich boli vrcholoví športovci a preto ani nie je dôvod aby tak trénovali. Naopak, tu je potrebné sa správne hýbať a trénovať rôzne veci, takto si telo postupne zvyká a má stále nový impulz. Práve preto má CrossFit výsledky.

Je CrossFit vhodný pre všetkých, ktorí oň prejavia záujem?

CrossFit je vhodný pre každého bez ohľadu na vek, alebo zdravotný stav. Vo svete je veľa príkladov, keď sa chronicky obézni ľudia, alebo ľudia s telesným postihnutím začali venovať CrossFitu. Aj my v gyme máme niekoľko ľudí, ktorí sú už po päťdesiatke a cvičia spolu so študentom strednej školy, či mladou čerstvou mamičkou. Kľúčom je, že tréning je vedený a tréner vie s kým pracuje a kto má aké možnosti. Na základe toho im prispôsobí intenzitu daného tréningu. Otázka znie, či dosiahne výsledky niekto, kto očakáva, že tréning bude jednoduchý a maximálne sa trochu zapotí a zadýcha. Netvrdíme, že je to ľahké, ale aby bol človek fyzicky zdravý, musí zvládať určité veci. Deväťdesiat percent ľudí, ktorí prídu na prvý tréning sú v takom fyzickom stave, že sa často čudujeme, že si vedia zaviazať šnúrky na topánkach, či prejsť na zastávku. Práve takýto ľudia zažívajú najväčší šok keď zistia, čo všetko sa dá po pár týždňoch resp. mesiacoch trénovania.

Podľa jeho zakladateľa Grega Glassmana, CrossFit nie je jednostranne zameraný fitness program, ale snaží sa u človeka rovnomerne rozvíjať viacero schopností (vytrvalosť, silu, výbušnosť, rýchlosť, koordináciu atď.) V takomto prípade zrejme nie je najvhodnejší pre tých, ktorí sa pri cvičení snažia o zlepšenie len jednej schopnosti, resp. o vypracovanie len jednej časti tela...

Ak má niekto záujem o vypracovanie jednej časti tela, tak nerozumie ako telo funguje, resp. mu to ešte nikto nevysvetlil. Ak si niekto myslí, že schudne z brucha keď bude cvičiť každý deň brucho a nič iné, tak bude veľmi sklamaný. Telo je potrebné trénovať komplexne, len vtedy sa dajú dosiahnuť aj výsledky v podobe zmien postavy a podobne. Prvé čo sa snažíme každému vysvetliť je, že by mal cvičiť najskôr preto, aby bol zdravý a až potom pre ostatné aspekty. Potom je otázne, či je pre zdravie vhodná len vytrvalosť, ale sila už nie a podobne. Na CrossFite je dôležité to, aby bol človek všestranne rozvinutý.

Jednou zo základných charakteristík CrossFitu je jeho intenzita v cvičení jednotlivých cvikov. Samotná intenzita tréningu však môže viesť k nesprávnemu technickému vykonaniu cvikov, ale aj k väčšiemu riziku nepríjemných zranení. Dá sa tomuto negatívnemu faktu vôbec predísť?

Percento zranení je nižšie ako napríklad pri behu. Samozrejme, že ľudia sa zrania, väčšinou za to môže skôr ich ego ako samotný tréning. Každý tréning je vedený, má určité charakteristiky a tréner je zodpovedný za to, aby intenzitu prispôsobil jednotlivým ľuďom podľa ich možností a schopností. Určite neuprednostňujeme intenzitu pred správnym vykonaním cvikov. To je gro toho o čo sa pokúšame, aby ľudia vedeli vykonať každý jeden cvik správne. A potom príde to ego, keď si chce niekto dokázať, že zdvihne niekoľko kilogramov a následne príde nepríjemné zranenie. Intenzita by teda nemala byť na úkor techniky, to je zásadné pravidlo.

Skôr ako vďaka CrossFitu začneme na svojom tele badať želané výsledky, dôležité je zrejme naučiť sa najprv správnu techniku cvičenia...

Ako som už spomínal vyššie, správna technika je základ a na tréningu sa tomu venuje veľká pozornosť. Keby to tak nebolo, CrossFit by už neexistoval, lebo všetci by mali vysunuté platničky, potrhané šľachy a natiahnuté svaly. No CrossFit tu je už v svojej komerčnej forme pätnásť rokov a rastie exponenciálne. Ak by to bolo tak ako sa mnohí domnievajú, že privádzame ľudí pomaly na vozíček, tak v našich radoch nemáme viac ako 150 ľudí, ktorí cvičia tri až päťkrát do týždňa už niekoľko rokov.

Dnes už existujú aj rôzne CrossFit súťaže...

Tento rok bude desiaty ročník najväčšej súťaže CrossFit Games. Na Slovensku sú súťaže už viac ako päť rokov, posledné roky je ich počas roka celkom dosť, niektoré aj s medzinárodnou účasťou.

Čo všetko Vašich návštevníkov vo Vašom CrossFit centre čaká?

Najskôr prídu na skúšobný tréning, ktorý je zadarmo. Na ňom si vyskúšajú ako taký tréning u nás prebieha a zároveň sa pritom snažíme vysvetliť správnu techniku, rôznorodosť tréningu a podobne. Odpovedáme tam na najbežnejšie otázky no a následne majú možnosť začať trénovať. Prvým krokom je basics kurz, ktorý trvá šesť tréningov. Ten je povinný pre každého. Je dôležité,  aby sme aj my spoznali nových ľudí a zistili aké sú ich možnosti a zároveň im počas tohto kurzu vysvetlíme základné pojmy a techniky. Samozrejme po basics kurze už nie je človek hotový crossfiter, ale už má základné informácie a vie na čom treba v budúcnosti na tréningoch pracovať. Tie bývajú v skupine maximálne osem ľudí práve preto, aby sme sa stíhali každému dostatočne venovať. Po absolvovaní kurzu sa už môže zapojiť do klasickej skupinovej hodiny CrossFitu, ktorá je tiež obmedzená na šestnásť ľudí, kde sa im už venujú kvalifikovaní tréneri.