Main Content

Vegetarián, vegán či raw. Aký je život bez mäsa?

streda, 30. marec 2016 10:36 | Autor: Viktor Štefaňák

Vegetarián, vegán či raw. Aký je život bez mäsa?
Vegetarián, vegán či raw. Aký je život bez mäsa? | zdroj: pixabay.com

Každý životný štýl má niečo do seba. Veľa ľudí sa veľmi dobre rozhodlo žiť bez cukru, iní sa inšpirovali pračlovekom. Stále však veľká časť populácie konzumuje to najhoršie, čo si vieme na tanieri predstaviť a servírovať.

V našich končinách sa posledné roky tlačí do popredia aj životný štýl, ktorý je najmä pre mužov takmer nezlučiteľný s ich životom. Život bez mäsa, mliečnych výrobkov i chleba.

Ak ste sa ešte nestretli s názorom, že človek má problém stráviť mäso, vedzte, že takýto dojem skutočne veľa ľudí má. Je aj nie je to pravda. Mäso sa oveľa ťažšie trávi s potravinami, ktoré obsahujú fytáty. Fytáty sa nachádzajú vo veľkých množstvách v obilí, strukovinách a semenách a ich hlavnou funkciou je "zamknúť", zablokovať nutrienty obsiahnuté v semiačku. Preto ak človek kombinuje mäso s podobnými druhmi potravín spomenutých vyššie, skutočne môže nastať spomalenie trávenia. Preto sa množstvo vegetariánov rozhodlo mäso z jedalníčka vylúčiť.

Takže kto sú vegetariáni? Ľudia, ktorí milujú naše životné prostredie a zvieratá do takej miery, že sa rozhodli vzdať sa konzumácie akéhokoľvek mäsa. Čiže aj rýb? Áno, aj rýb. No „bočné“ produkty živočíšnej výroby v ich strave naďalej ostávajú. Spomeňme vajíčka, syry, jogurty a všetko mliečne. Samozrejme aj med.

Veď oni (vegetariáni) nemôžu mať žiadne proteíny?!

Dobrá výstražná otázka. Ale ako poznáme živočíšne, veľmi kvalitné zdroje typu mäsa, vajec či syrov, máme aj rastlinné proteíny. Strukoviny, orechy, semená či fermentovaná sója. Rastlinné bielkoviny sú nekompletné aminokyseliny, preto ich treba vhodne kombinovať. Na vegetariánskej strave nehrozí veľký úbytok váhy. Najmä ak je strava vhodne zložená pomerom bielkovín, tukov a sacharidov s mikronutrientami.

Vegetariánska strava sa často spája aj so spirituálnym spôsobom života. Ľudia častejšie meditujú, cvičia, praktizujú jógu či pilates. Sú navonok šťastnejší a vyrovnanejší. Všeobecne, východná kultúra harmónie tela a duše má niečo do seba. Ale aby sme si nepripadali ako na stretnutí mníchov v kláštore v Nepále, späť k téme.

V strave vegetariána sa objavuje veľké množstvo zeleniny, ovocia, ryža či zemiaky, rôzne strukoviny a semená, oleje. Jedalníček je naozaj pestrý, farebný, šťavnatý.

Oveľa väčší extrém je podobný smer - vegánstvo. Vegáni si povedali, že ochráni živočíchy ako celok a nechcú z nich nič. Každý jeden z nich vie prečo. „Mäsožrúti“ iba nechápavo krútia hlavou ako môže niekto dobrovoľne odmietať nie len slaninku, kvalitný hovädzí steak, ale aj výživné vajíčka, syry, tvaroh či sladký med.

RAW

Vyznávači raw, teda surovej stravy konzumujú potravu zohriatu maximálne do 42° Celzia. Je to životný štýl, ktorý je veľmi šetrný k nášmu životnému prostrediu. Konzumácia jedál je prevažne z ovocia a zeleniny. No keďže sušené mäso nie je upravené tepelne, „rawfoodisti“ ho konzumujú. Takisto vajcia či nepasterizované mlieko. V ich strave sa objavuje veľké množstvo smoothies, rôznych rozmixovaných polievok či nátierok. Ako priznávajú zástancovia životného štýlu, človek musí byť schopný skonzumovať veľké množstvo ovocia naraz. Nie je neobvyklé pomlieť v mixéri aj 1 kg jabĺk s mrkvou. Tým, že si doprajú aj mäso či vajcia, nedostatok bielkovín problém nie je.

Tepelné spracovanie mení štruktúru a vlastnosti termolabilných potravín. Likviduje až 90 percent kyseliny listovej, vitamínu C, A, B6, B12 a 100 percent enzýmov. Strava bez mäsa a priemyselných produktov obohatených o chémiu neutralizuje prekyslenie organizmu. Pri príprave treba venovať zvýšenú pozornosť hygiene, aby sa zabránilo potravinovej nákaze. Je nutné ovládať účinky vitamínov a minerálov a predísť možným deficitom. Môže vám chýbať najmä vápnik, železo, zinok, vitamín B12 a D.

Ako získať dostatok týchto živín?

Bielkoviny – orechy, semená, strukoviny, ovsené vločky, quinoa, divoká ryža, špenát, špargľa, brokolica, kel, kapusta, karfiol, žerucha, avokádo, hríby, konope a morské riasy, práškové rastlinné proteíny. Treba si uvedomiť, že toto nie sú koncentrované zdroje bielkovín a treba ich navzájom kombinovať.

Omega-3 tuky – vlašské orechy, konopné semená, ľanové semená, chia semená.

Vápnik – kel, listová zelenina, brokolica, žerucha, kvaka, strukoviny, semená, orechy, kakao, čokoláda. Alternatíva vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Železo – spirulina, semená, kakao, čokoláda, orechy, špenát, špargľa, mangold, kel, listová zelenina, strukoviny, kokos.

Zinok – semená, orechy, strukoviny, čokoláda, kakao, ovos. Alternatíva syry a vajcia.

Jód – morské riasy. Alternatíva vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Vitamín B12 – doplnková výživa (aspoň 6 µg denne).

Vitamín D – ideálne prijímať zo slnečného žiarenia, doplnková výživa. Alternatíva vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Vitamín K2 – natto (fermentovaná sója), doplnková výživa.

Vitamín A – mrkva, kel, tekvica, sladké zemiaky (batáty), listová zelenina, žerucha, ovocie. Alternatíva vajcia a syry.

V mene ochrany životného prostredia sa často vegáni vzdávajú oblečenia vyrobeného zo živočíchov. Podporujú organizácie za práva zvierat či znečisťovania ovzdušia. Takisto sú vegáni, „rawfoodisti“, ale aj vegetariáni veľkí podporovatelia lokálnych pestovateľov zeleniny, ovocia, miestnych farmárov. Lebo keď sa zamyslíme, je možné nasýtiť celú planétu kvalitnou stravou? Neupraveným mäsom či zvieratami, ktoré sa pasú iba na tráve a sliepky, ktoré majú voľný výbeh?