Main Content

Ovplyvňuje pitie piva rast svalovej hmotnosti? (ROZHOVOR)

piatok, 18. marec 2016 10:53 | Autor: Silvia Petrašková

Ovplyvňuje pitie piva rast svalovej hmotnosti? (ROZHOVOR)
Ovplyvňuje pitie piva rast svalovej hmotnosti? (ROZHOVOR) | zdroj: Martin Brojo, Pexels.com

Zvyknete si po náročnom tréningu dať pohár dobre vychladeného piva? Kombinácia cvičenia a pitia chutného zlatého moku nie je až tak absurdná. Osobný tréner a kulturista Peter Muráň nám v nasledujúcom rozhovore prezradil viac.

Z pozitívneho hľadiska vypiť pohár tmavého piva pár hodín po tréningu je vraj veľmi vhodné. Pivo nám vraj v takomto prípade neublíži a zásobí nás potrebnou dávkou antioxidantov a vitamínov, ktoré pomáhajú redukovať srdcovocievne ochorenia a dokonca regenerovať svalové vlákna...

Samozrejme pivo nie je zlé, ale treba si uvedomiť, čo chce človek dosiahnuť. Ak chce žiť zdravo, tak jedno pivo raz za čas môže pomôcť, ale ak očakáva od tréningu aj progres, určite by som pivo často nepil, keďže už aj malé množstvo alkoholu môže výrazne spomaliť anabolizmus po tréningu.

Pivo podobne ako iné alkoholické nápoje dehydratuje. Španielski vedci však prekvapujúco prišli na to, že v niektorých prípadoch môže pitie piva po tréningu poskytnúť vďaka obsahu cukrov, soli a bubliniek lepšiu a najmä rýchlejšiu hydratáciu ako samotná voda. Súhlasíte s týmto názorom?

Samozrejme súhlasím, no ako som už spomínal, je to otázka priorít. Ak mi ide o detaily, radšej siahnem po inom kvalitnejšom nápoji, ktorý má podobné vlastnosti ako pivo.

Na druhej strane, pokiaľ je našim cieľom skôr spálenie tukov, pitiu tohto nápoja by sme sa predsa len mali skôr vyhýbať. Pivo totiž obsahuje veľa kalórií, ktoré naše chudnutie určite neurýchli...

Áno, okrem alkoholu pivo obsahuje dosť kalórií a pravé tekuté kalórie sa dôkazu rýchlejšie uložiť do zásob telesného tuku ako tuhé, takže ak chce človek redukovať hmotnosť, mal by sa pivu vyhýbať.

Stále by sme nemali zabúdať na to, že ide o alkoholický nápoj. Otázkou teda ostáva, aké množstvo zlatého moku, ktoré po cvičení vypijeme, je pre náš organizmus ešte „prospešné“?

Keď už má človek nesmiernu chuť na pivo, tak maximálne jedno. S ničím by sme to nemali preháňať, lebo nám to môže v cvičení výrazne spomaliť naše pokroky a snaženie.

Ako je to v prípade nealkoholického piva?

Ak človek nie je vo fáze chudnutia, tak nealko pivo je super alternatíva klasického piva, ak má človek pivo rád a nevie sa ho vzdať.

Môže nám teda pitie zdravého množstva piva skutočne dopomôcť k rastu svalovej hmotnosti?

V objemovej fáze môže pomôcť skôr nealko pivo. Radšej si však budem stať za svojim názorom a tvrdením, že klasické pivo nám pri naberaní svalovej hmoty veľmi nepomôže.