Main Content

Česi oznámili nomináciu na Svetový pohár: Chýba v nej ich najväčšia hviezda

streda, 2. marec 2016 17:56 | Autor: Martin Gregor

Česi oznámili nomináciu na Svetový pohár: Chýba v nej ich najväčšia hviezda
Česi oznámili nomináciu na Svetový pohár: Chýba v nej ich najväčšia hviezda | zdroj: © TASR

Na Svetovom pohári sa sa predstaví nová generácia českého národného tímu. Naznačuje to predbežná 16-členná nominácia, ktorá bola dnes oznámená v Prahe.

Generálny manažér českého tímu Martin Ručinský oznámil mená troch brankárov, štyroch obrancov a deviatich útočníkov, ktorí by nemali chýbať na Svetovom pohári. Nenachádza sa v nej však najpopulárnejšie české meno – Jaromír Jágr. Legendárny útočník minimálne do tejto chvíle ostal verný svojmu vyhláseniu o reprezentačnom „dôchodku“, ktoré urobil po minuloročných majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave.

V 16-člennom zozname sa nachádzajú štrnásti zástupcovia zámorskej profiligy NHL a dvaja hráči z KHL. Ide o prekvapujúci krok Čechov, nakoľko KHL nebude počas Svetového pohára prerušená a je otázne, či títo hráči budú pre národný tím k dispozícii.

Za najväčšiu silu výberu našich západných susedov považuje portál nhl.com útočníkov. Až 6 z nich dosiahlo v tejto sezóne medzi 32 a 49 bodmi. Najviac žiari David Krejčí, ktorý má v Bostone bilanciu 54 zápasov – 49 bodov.

Slabinou je naopak česká obrana. Ani jeden z nominovaných hráčov nehrá v NHL v priemere viac než 20 minút na zápas. Najväčšiu porciu minút na ľade dostáva Radko Gudas (19:59), ktorý je v zámorí známy ako „zlý muž“.

Najväčším prekvapením je nominácia Michala Kempneho, ktorý nikdy nebol draftovaný do NHL a práve absolvuje svoju prvú sezónu v KHL v drese Avangardu Omsk. Prekvapujúce je tiež nenominovanie veterána Zbyněka Michálka či Jiřího Hudlera.

16-členná nominácia Česka (zdroj: nhl.com):

Petr Mrazek, Detroit Red Wings, B
Michal Neuvirth, Philadelphia Flyers, B
Ondrej Pavelec, Winnipeg Jets, B
Radko Gudas, Philadelphia Flyers, O
Michal Kempny, Avangard Omsk (KHL), O
Roman Polak, San Jose Sharks, O
Andrej Sustr, Tampa Bay Lightning, O
Michael Frolik, Calgary Flames, Ú
Martin Hanzal, Arizona Coyotes, Ú
Tomas Hertl, San Jose Sharks, Ú
David Krejci, Boston Bruins, Ú
Ondrej Palat, Tampa Bay Lightning, Ú
David Pastrnak, Boston Bruins, Ú
Tomas Plekanec, Montreal Canadiens, Ú
Vladimir Sobotka, Avangard Omsk (KHL), Ú
Jakub Voracek, Philadelphia Flyers,  Ú