Main Content

Žamnov šokuje: „Chceme vyhrať“ odôvodňuje ignorovanie hráčov z KHL pre SP

nedeľa, 28. február 2016 15:57 | Autor: Dávid Lech

Žamnov šokuje: „Chceme vyhrať“ odôvodňuje ignorovanie hráčov z KHL pre SP
Žamnov šokuje: „Chceme vyhrať“ odôvodňuje ignorovanie hráčov z KHL pre SP | zdroj: © TASR

Čoskoro všetky tímy, ktoré sa zúčastnia obnoveného Svetového pohára v hokeji 2016, zverejnia prvých 16 mien, ktoré by mali reprezentovať svoj národ na SP. Bývalý hokejista Alexej Žamnov je poverený tvorbou súpisky Ruska a prvých 16 hráčov si vybral len z NHL, čo sa nepáči niektorým podporovateľom domácej súťaže z ruskej nadnárodnej KHL.

Alexej Žamnov len nedávno sledoval výkonnosť ruských hráčov NHL priamo v zámorí a čoskoro zverejní prvých 16 mien, ktoré budú obliekať najcennejší dres na Svetovom pohári 2016. Zaujímavosťou je, že pôjde výlučne o hokejistov z najlepšej hokejovej ligy sveta.

Sledujeme zápasy NHL v televízii, ak sme v Rusku. Sledovanie naživo je však omnoho lepšie. Je pre nás dôležité priamo rozprávať s hráčmi a vidieť ich,“ povedal bývalý hokejista pre sportsnet.ca.

Pre Svetový pohár chceme vybudovať tím, ktorý neskôr bude bojovať aj na olympijských hrách. Chceme so sebou vziať tých správnych chlapcov. Chceme ich vidieť na Svetovom pohári, pretože tam budú tí najlepší hráči. Chceme vytvoriť konkurencieschopný tím,“ tvrdí Žamnov.

Okrem overených mien ako Alexander Ovečkin, Vladimir Tarasenko, Jevgenij Malkin, Artemi Panarin, Nikita Kučerov či Jevgenij Kuznecov by sa tak do výberu mali dostať aj „mladé pušky“ ako Nikita Nesterov, Vladimir Namestnikov či brankár Andrej Vasilevskij.

Vedenie ruského národného tímu sa zrejme poučilo zo ZOH 2014 v Soči, kde Rusi skončili už vo štvrťfinále a v kádri mali až 10 hráčov z KHL. „Ak niekoho budeme chcieť z KHL, budú to skutoční hráči pre národný tím – to je všetko. Ideme na Svetový pohár s tým, že nechceme prehrávať zápas za zápasom. Chceme vyhrať.“ Toto vyjadrenie výrazne poburuje hráčov z KHL, kde pôsobia také esá ako Alexander Radulov, Sergej Mozjakin či Iľja Kovaľčuk.

Žamnov ale vzápätí skrotil vášne a nevylúčil, že do výberu sa dostanú aj hráči z ruskej nadnárodnej súťaže. „Momentálne vyberieme 16 hráčov z NHL. O ďalších siedmich menách budeme diskutovať. Možno vezmeme niekoľko hráčov aj z KHL. Teraz je pre nás dôležité vytvoriť zoznam so 16 menami. Ak ale vyberieme niekoho z KHL, pôjde skutočne o veľmi kvalitných hráčov,“ uzavrel pre sportsnet.ca odôvodnenie súpisky vytvorenej len z hráčov NHL Alexej Žamnov.

Aj nominácia Rusov na Svetový pohár 2016 ale naznačuje, že po fiasku na domácich ZOH 2014 si „ruská zborná“ uvedomila, že s hráčmi z domácej ligy nie je dostatočne konkurencieschopná. Aj toto tak potvrdzuje výraznú priepasť medzi najlepšou hokejovou ligou sveta a Kontinentálnou hokejovou ligou. Otázkou však je ako na to všetko zareagujú samotní hráči z najprestížnejšej európskej hokejovej ligy sveta, ktorí snívajú o účasti na ZOH 2018. Tieto vyjadrenia Žamnova môžu spôsobiť odliv mladých ruských talentov za more.

Považujete rozhodnutie ruského vedenia pri tvorbe súpisky pre Svetový pohár 2016 ako správne? Alebo by mali dostať šancu aj hráči z KHL? Svoj názor môžete vyjadriť v diskusii pod článkom.