Main Content

Lukáš Csölley a Federica Testa majú po ME pred sebou ďalší veľký cieľ (ROZHOVOR)

streda, 10. február 2016 10:43 | Autor: Silvia Petrašková

Lukáš Csölley a Federica Testa majú po ME pred sebou ďalší veľký cieľ (ROZHOVOR)
Lukáš Csölley a Federica Testa majú po ME pred sebou ďalší veľký cieľ (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Slovenskí reprezentanti v krasokorčuľovaní Lukáš Csölley a Federica Testa obsadili na nedávnych ME v krasokorčuľovaní v Bratislave v súťaži tanečných párov celkové ôsme miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie z vlaňajších ME v Štokholme. Krátko po šampionáte oslovila túto dvojicu v exkluzívnom rozhovore i redakcia portálu sport7.sk.

Lukáš prezraďte nám, ako z odstupom času hodnotíte Vaše celkové pôsobenie na ME?

Pre nás bol šampionát v Bratislave naozaj výnimočný a jedinečný. Korčuľovať pred domácim publikom a pre mňa v rodnom meste bol úžasný zážitok. Podarilo sa nám pretransformovať pozitívnu energiu z publika do nášho výkonu a predviedli sme to, na čom sme počas celej sezóny pracovali. Našim cieľom bolo naozaj predviesť kvalitný a stopercentný výkon a zároveň si užiť atmosféru. Máme veľkú radosť, že to takto vyšlo.

Federica, ste spokojná s Vašimi spoločnými výsledkami, ktoré ste na turnaji predviedli?

Rozhodne áno! Tohtoročné ME boli v porovnaní s minulým rokom omnoho náročnejšie. Situácia na korčuliarskej scéne sa mení a tento rok bola konkurencia silná. Obhajoba ôsmeho miesta z minulého roka je pre nás úspechom. Zajazdili sme dobré a bezchybné programy a výsledkom je zlepšenie nášho osobného skóre v krátkom a voľnom tanci, čo pre nás značí zlepšenie a napredovanie stále vpred.

(Lukáš) Víťazmi turnaja v kategórii tanečných párov sa nakoniec stali reprezentanti Francúzska Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Zaslúžene?

Myslím si, že áno. Musím sa priznať, že sme s Federicou veľmi držali palce našim priateľom a tréningovým partnerom, ktorými sú Anna Cappellini a Luca Lanottez Talianska, ktorí po krátkom tanci viedli. Žiaľ, je to šport. Francúzi sú skvelí tanečníci a aj tento rok dokázali, že ich víťazstvo z minulého roka nebolo náhodou.

(Lukáš) Po rokoch 1958, 1966 a 2001 v roku 2016 Bratislava už štvrtýkrát v histórii hostila takéto veľké krasokorčuliarske podujatie. Ako sa z Vášho pohľadu hlavné mesto Slovenska zhostilo tejto úlohy? Boli podľa Vás diváci i samotní súťažiaci po organizačnej stránke spokojní?

Ohlasy z ME v Bratislave sú skvelé. Všetci boli nadšení zo slovenského publika, vraj takéto publikum sa hlavne v Európe vidí a počuje len málokedy. Pre nás športovcom je najväčším zážitkom a ocenením, keď sú tribúny zaplnené a keď ľudia podporia nielen domácich, ale aj zahraničných reprezentantov. Myslím si, že organizátori šampionátu odviedli skvelú prácu a urobili dobrú reklamu krasokorčuľovaniu i samotnému Slovensku.

Federica, ako ste oslávili Váš úspech?

Pre nás bolo asi najväčšou oslavou ocenenie a podpora slovenského publika. Od prvého momentu ako sme vstúpili na ľad bolo cítiť energiu a takéto zážitky sú jedinečné a zostanú na celý život. Po súťaži usporiadatelia pripravili záverečný banket na Bratislavskom hrade, kde sme trochu tento šampionát oslávili a samozrejme neskôr pokračovala oslava i v kruhu rodiny.

Lukáš, aký program Vás spolu s Federicou čaká v najbližšom období?

Po ME v Bratislave sme si dali s Federicou jeden týždeň voľna a momentálne sme späť na ľade. Federicu čaká zopár skúšok, keďže popri krasokorčuľovaniu študuje. Na konci marca nás čaká posledná súťaž sezóny MS v Bostone, takže momentálne začíname prípravu. Našim hlavným cieľom je zlepšiť techniku a štýl korčuľovania, aby sme dokázali zvýšiť komponenty druhej známky, takže máme pred sebou niekoľko týždňov tvrdej práce.