Main Content

Beh v zime? Rozhodne áno! Nezabúdajte však na niekoľko dôležitých zásad (ROZHOVOR)

sobota, 30. január 2016 11:03 | Autor: Silvia Petrašková

Beh v zime? Rozhodne áno! Nezabúdajte však na niekoľko dôležitých zásad (ROZHOVOR)
Beh v zime? Rozhodne áno! Nezabúdajte však na niekoľko dôležitých zásad (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Sľúbili ste si, že od nového roka začnete pravidelne behať? Nečakajte so splnením tohto predsavzatia až do jari, začnite hneď! Prekážkou k naplneniu tohto cieľa pre vás nemusí byť ani aktuálne zimné obdobie, práve naopak. Skôr ako sa však rozbehnete naprieč zamrznutou krajinou, nezabudnite na niekoľko dôležitých zásad. Aké sú to? Tak na to sme sa už opýtali kondičného trénera Mgr. Martina Vlnku.

Jednou z hlavných vecí, ktorá bráni ľuďom k behaniu v  zimnom období je najmä strach z možného prechladnutia, no už len samotný fakt športovania v takýchto podmienkach ich rozhodne nepriťahuje. Prezraďte nám, je preto vhodné behať práve v takomto ročnom období?

Samozrejme, že  je vhodné behať aj v tomto  ročnom období. Dokonca niektorí bežci sa tešia na zimné obdobie. Ak  sa rozhodne  začiatočník  začať behať v zime, tak  by bolo vhodné začať rýchlou chôdzou, poprípade  by mal počkať na prijateľnejšie podmienky. Organizmus je potrebné postupne pripravovať ako na záťaž, tak na vonkajšie teploty. Keď je pokročilý bežec, ktorý behal aj pred mrazivým počasím, môže v tom kľudne pokračovať ďalej.

Kedy je najvhodnejší čas vyjsť si počas takéhoto zimného dňa zabehať? Pri akých teplotách by sme to už rozhodne nemali skúšať?

To je individuálne. Niekto rád behá ráno, niekto večer, no a niekto zase behá vtedy keď môže. Pri nižších teplotách je ale vhodnejšie behať v obedňajších hodinách, keď nás trochu zohrieva slnko. Behanie do -10 stupňov by malo byť bezproblémové, ale nemôže fúkať.  Nechcem tým povedať, že sa nedá behať aj pri nižších teplotách, dá, ale tempo je pomalšie.

Dôležitú pozornosť by sme pri zimnom športovaní mali venovať aj výberu správneho oblečenia a obuvi...

Pri tejto téme je dobre spomenúť, že nie je zlé počasie, ale zle oblečený športovec. Ak sa rozhodneme vybehnúť v chladnom počasí, tak by sme si mali na seba obliecť viac tenkých vrstiev. Najskôr termo tričko, potom goretexovú bundu a ak fúka vietor, je vhodná i kvalitná  neprefúkava bunda. Obliecť by sme sa mali tak, aby keď vybehneme von sme pociťovali jemnú zimu. Naše telo sa postupne zahreje.  V dnešnej dobe je už široká ponuka termo oblečenia a goretexovej bežeckej obuvi. Samozrejme nesmieme zabudnúť na rukavice a čiapku.

Ako si môžeme najlepšie počas behu v chladnom počasí chrániť svoju tvár a pokožku?

Používajú sa rôzne špeciálne krémy, no podľa môjho názoru to však netreba veľmi preháňať.

Či je zima a či leto, aj tu je zrejme nanajvýš dôležité sa pred behom najprv poriadne rozcvičiť...

Samozrejme, ako som už spomínal telo je potrebné na záťaž pripraviť. Rozcvičkou môže byť aj samotný mierny rozklus. Neskôr môžeme zaradiť aj dynamický strečing.

Veľmi častým problémom, ktorý športovci počas behania v zimnom období riešia je správne dýchanie. Vo všeobecnosti neexistuje pravidlo, či má bežec dýchať nosom, alebo ústami, teda okrem zimy. Tu platí, že základom je dýchať nosom. Prečo?

Môžeme samozrejme dýchať aj ústami cez šatku. Nie každému to však vyhovuje. Dýchanie nosom je najlepšie no o dosť náročnejšie. Pri rýchlejšom tempe sa to ale nedá vydržať. Dýchanie nosom nám aspoň trochu pomôže zohriať studený vzduch. 

Ďalšou dôležitou zásadou je zmierniť tempo a behať pomalšie...

Táto zásada má význam pri behu na dlhšie trate.

Je nutné počas tohto obdobia nejako špeciálne zmeniť svoj jedálniček?

Väčšina bežcov v zimnom období trénuje beh na dlhšie trate. To znamená, že je väčší energetický výdaj. Z toho dôvodu by bolo vhodné trochu upraviť jedálniček s väčším prísunom sacharidov. Netreba to však preháňať. Dôležité je dodávať telu viac vitamínov, lebo organizmus je v zime náchylnejší na choroby a zranenia.

Ako je to s tekutinami? Čo a ako často by sme mali počas behu piť?

Ak bežíme do jednej hodiny tak si nemusíme so sebou brať tekutiny. Keď je beh dlhší, je dobré si zobrať termosku s teplým čajom.

Ako môžeme svoje telo po príchode z chladného prostredia domov najúčinnejšie a najrýchlejšie zohriať?

Najvhodnejšie je hneď po behu vyzliecť prepotené oblečenie. Veľmi dôležitý je i strečing na ktorý často zabúda veľa športovcov.