Main Content

Cvičiť ráno, alebo večer? Kedy je ten správny čas? (ROZHOVOR)

pondelok, 18. január 2016 12:11 | Autor: Silvia Petrašková

Cvičiť ráno, alebo večer? Kedy je ten správny čas? (ROZHOVOR)
Cvičiť ráno, alebo večer? Kedy je ten správny čas? (ROZHOVOR) | zdroj: Tomáš Pospíchal

Je lepšie začať, alebo skôr ukončiť deň fyzickou aktivitou? Aké sú výhody a nevýhody cvičenia v tomto čase? V rozhovore pre portál sport7.sk nám na tieto a ďalšie otázky zodpovedal osobný tréner a výživový poradca Mgr. Martin Roháček.

V úvode nášho rozhovoru, pozrime sa najprv na problematiku cvičenia v ranných hodinách. Podľa informácií, ľudia, ktorí začnú svoj deň práve fyzickou aktivitou, spália v takomto čase omnoho viac kalórií. Môžeme toto tvrdenie považovať za správne?

Nášmu telu je z hľadiska výdaja energie v podstate jedno, kedy vykonáva fyzickú aktivitu. Na množstvo spálených kalórií to nemá vplyv. Skôr by som videl výhodu pokiaľ niekto chodí cvičiť ráno nalačno (ako napríklad ja). Vtedy telo po osem hodinovom spánkovom hladovaní je nútené využívať viac energiu z tukových zásob ako z cukru z krvi. Tiež to má väčší vplyv aj na hormonálnu odozvu. Svaly viac vytrápime a potom sú viac naštartované na prijímanie živín. 

Z psychologického hľadiska hrá pri rannom cvičení dôležitý faktor i naša hlava. Pre niektorých ľudí ranné vstávanie nepredstavuje príjemnú záležitosť a k cvičeniu sa musia doslova donútiť, preto si túto nemilú povinnosť nechávajú skôr na večer. Iní zas považujú cvičenie v týchto hodinách za príjemné naštartovanie sa do nového dňa. V oboch prípadoch je zrejme voľba jednej, či druhej varianty nanajvýš individuálna...

Áno, je to vysoko individuálne. Podľa psychologického rozdelenia máme tri typy ľudí. Tí, ktorým nerobí ranné vstávanie žiadny problém a chodia spať skôr, ďalej tí, ktorí zase nie príliš dobre znášajú ranné vstávanie a sú dlho do noci hore a tretia skupina je niečo medzi tým. Treba si vedieť uvedomiť aký typ človeka sme a podľa toho nastaviť svoj tréning. Napríklad ja každé ráno vstávam o 5:30 a chodím spať okolo 22:00, ráno sa mi tak trénuje najlepšie.

Telo človeka je v skorých ranných hodinách predsa len menej flexibilné, je možné, že sa práve pri takomto cvičení zvyšuje riziko možných zranení, či samotnej účinnosti cvičenia?

O zníženej účinnosti cvičenia sa nedá hovoriť. Zvýšené riziko zranení je vtedy, keď človek nevenuje dostatočnú pozornosť dôkladnej rozcvičke a správnej technike cvičenia. Ale zraniť sa človek môže ráno i večer.

Ako je to v prípade poobedňajšieho tréningu? Je takýto čas vhodný na cvičenie?

Ľudský mozog pociťuje najväčšiu únavu medzi jednou a treťou hodinou poobede. Je to spojené s jeho aktivitou. Tak ako potrebujeme zastaviť naše myšlienky v noci a musíme spať, tak tento istý pocit má náš mozog aj v tomto čase. Jednoducho potrebuje tzv. reset, napríklad prostredníctvom meditácie, alebo 20 minútového zdriemnutia. Kedysi som pravidelne v tomto čase išiel spať na 30 minút. V dnešnej dobe skôr využívam 10 minútovú meditáciu, keďže som veľmi pracovne vyťažený. Ale snažím sa vždy si nájsť čas. Budete prekvapení, aký príval energie potom budete mať.

Výrazným plusom cvičenia vo večerných hodinách, okrem určite ľahšieho zaspávania je fakt, že povinnosti celého dňa už máme za sebou, takže sa môžeme plne sústrediť na tréning bez zbytočného podvedomého stresu. Telo človeka je však po celodennej námahe značne oslabené. Je preto správne ak ho cvičením v takýchto neskorých večerných hodinách doslova znovu „naštartujeme“? Ak aj napriek tomu preferujeme vykonávanie skôr večernej športovej aktivity, aké cvičenie je pre naše telo v tomto čase najvhodnejšie?

Toto je vysoko individuálna záležitosť a dosť záleží od samotného režimu človeka. Pokiaľ niekto chodí spať o desiatej hodine večer a od ôsmej do deviatej hodiny bude trénovať, pravdepodobne bude mať problém zaspať. Pokiaľ však človek ide spať okolo polnoci, nevidím v tom problém. I napriek tomu je to vysoko individuálne a dosť záleží aj od typu cvičenia. Sú druhy cvičenia, ktoré relaxujú a utlmujú nervový systém a tiež sú typy cvičenia, ktoré naopak nervový systém podráždia a nabudia. Treba to však vyskúšať a nastaviť podľa vlastných pocitov.

Či už preferujeme cvičenie ráno, alebo skôr večer, cvičiť by sme rozhodne nikdy nemali s plným žalúdkom...

Dôvod prečo by človek nemal cvičiť s plným žalúdkom je ten, že žalúdok potrebuje krv na trávenie a preto potom táto krv chýba svalom. Máme pocit ťažkosti, pomalosti, nepríjemné pocity z jedla, až niekedy môže prísť k vracaniu. Taktiež je dôležité aké jedlo a kombináciu jedál skonzumujeme dve hodiny pred tréningom. To tiež veľmi ovplyvňuje náš športový výkon.

Mgr. Martin Roháček je osobný tréner a výživový poradca, zakladateľ internetového portálu martinrohacek.sk a značky ProFigure.