Main Content

,,Má silnú vôľu a víťaznú mentalitu,'' hovorí o 15-ročnom slovenskom talente v Marseille jeho agent

utorok, 12. január 2016 12:13 | Autor: Silvia Petrašková

,,Má silnú vôľu a víťaznú mentalitu,'' hovorí o 15-ročnom slovenskom talente v Marseille jeho agent
,,Má silnú vôľu a víťaznú mentalitu,'' hovorí o 15-ročnom slovenskom talente v Marseille jeho agent | zdroj: youtube

Má 15 rokov a už pôsobil v FC Chelsea a vo Fulhame. Mladý futbalový talent z Oravy Dominik Topoľský sa po štyroch rokoch strávených v Anglicku rozhodol zbierať cenné futbalové skúsenosti vo francúzskom Olympique Marseille.

O Dominikovej perspektívnej futbalovej kariére sme sa v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali s jeho agentom Michalom Holeščákom zo spoločnosti HMP - Sport Management.

Medzi Vašich klientov patria aj mladé nádejné futbalové talenty. Jedným z nich je aj 15-ročný Dominik Topoľský, ktorý aktuálne oblieka dres francúzskeho klubu Olympique Marseille. Prezraďte nám na úvod, je rozdiel pracovať na prestupe so skúseným hráčom a na druhej strane s takto mladým futbalistom, ktorý sa s prestupovou politikou, či samotným profesionálnym futbalom ešte len zoznamuje?

Rozdiel v prestupoch profesionálneho skúseného hráča a tak mladých futbalistov ako je Dominik je diametrálne odlišný. V týchto ročníkoch je stále prácou škola, kde už u ,,profíkov“ je prácou futbal. Práca s mladými hráčmi je citlivejšia, vyžaduje si väčšiu precíznosť a neodmysliteľná je častá komunikácia s rodičmi. Z našej strany je to v tejto fáze viac-menej o poradenských službách. Je veľkým zadosťučinením, keď sme pri podpise profesionálneho kontraktu mladého hráča, či jeho veľkom prestupe, najmä keď s ním kráčame od jeho futbalových začiatkov. Nie je jednoduché udržať mladého hráča v ideálnej rovine, aby napredoval. Vyžaduje si to veľa skúseností, dobrých informácií a trpezlivosti. Bežné sú tlaky práve od rodičov z čoho pramenia prehnané očakávania. V horšom prípade i narušené sebavedomie samotného hráča.

Čítajte tiež: Agent Michal Holeščák: Som za zverejňovanie prestupových čiastok, je to bežný trend vo svete

Dominik strávil v Anglicku štyri roky, počas ktorých veľmi zodpovedne pristupoval ku tréningovým, zápasovým i školským povinnostiam. V zápasoch sa postavil proti súperom najlepších futbalových akadémií vo svete ako sú Barcelona, Ajax, Sporting, Porto, či Bayern Mníchov. Potreboval však zmenu, tá prišla v podobe odchodu do Francúzska. Akým spôsobom sa zrodil Dominikov prestup do Marseille?

Dominikov odchod z Ostrovov do Provensálska nebol klasickým prestupom. Napriek tomu, že v anglickom Fulhame mal akademický kontrakt do 16-tich rokov, chcel novú výzvu  a klub mu vyhovel. Za jeho odchodom treba hľadať vzdelanie, možnosť naučiť sa ďalší svetový jazyk a výzvu vybojovať si miesto vo francúzskej akadémii silného klubu. Je všeobecne známe, že francúzske školstvo je na veľmi vysokej úrovni a francúzske futbalové akadémie sú vo svetovom meradle produkcie profesionálnych hráčov na druhej priečke za Brazíliou. Treba mať na zreteli, že tak ako v Anglicku, tak aj vo Francúzsku, si vyžiadal miesto v akadémiách počas pôsobenia v amatérskych kluboch, čo budí určitý rešpekt. Tento medzičlánok amatérskeho klubu bol aj nevyhnutnosťou vzhľadom na prestupové predpisy UEFA, ale aj pre lepšie aklimatizovanie sa do tamojšieho životného kolobehu a futbalového i herného štýlu. Nazval by som to skôr dobre premysleným plánom, ako prestupom.

V čom tkvie jeho talent?

Miluje hrať futbal a vlastnosti ako cieľavedomosť, silná vôľa a víťazná mentalita ho posúvajú vpred.

Ako sa chlapovi vo Francúzsku momentálne darí? Zvykol si už po čase na klub a novú krajinu?

Dominik je vo Francúzsku spokojný a šťastný. V klube dostáva priestor aj v kategórii U17, čo mu dodáva sebavedomie a získava veľa skúseností. Býva priamo v tréningovom centre, víkendy trávi s rodičmi, ktorí bývajú neďaleko Marseille. Vo francúzskej škole patrí medzi top študentov, jazyk má už zvládnutý. Svoju budúcnosť vidí práve v Olympique.