Main Content

Bežecký tréner Viktor Bielik: „Celoročný silový tréning je nevyhnutnosťou.“

pondelok, 11. január 2016 13:17 | Autor: Viktor Štefaňák

Bežecký tréner Viktor Bielik: „Celoročný silový tréning je nevyhnutnosťou.“
Bežecký tréner Viktor Bielik: „Celoročný silový tréning je nevyhnutnosťou.“ | zdroj: pexels.com, archív Viktor Bielik

Na Slovensku sa začínajú udomácňovať rôzne „boxy“, čo je slangový názov pre crossfit telocvične. Ako rastie popularita týchto gymov, rastie aj záujem ľudí o tento druh pohybu. Začína tak ustupovať trend fitness centier z 90-tych rokov, kde sme mohli nájsť stroje na všetko, plno rotopedov a stacionárnych bicyklov.

Karta sa pomaličky otáča a do popredia sa dostáva vlastné telo, hrazda či olympijská tyč. Najprirodzenejší pohyb človeka od evolúcie je však chôdza a beh. Na to sme boli stvorení. Ako idú dokopy svaly, činky a bežecké tenisky? Sadli sme si na krátky rozhovor s triatlonovým a bežeckým trénerom Viktorom Bielikom.

Viktor, si známy tým, že trénuješ prevažne bežcov či triatlonistov. Ako často sa v ich tréningu vyskytuje silová príprava?

Pomer silového tréningu závisí od výkonnostnej úrovne a disciplíny športovca. Čím menej času má napr. triatlonista k dispozícii (práca, rodina a pod.), tým menej priestoru ostáva na špecializovaný silový tréning. Pre vrcholových vytrvalostných športovcov je celoročný silový tréning nevyhnutnosťou. Avšak my aj s rekreačnými športovcami v období mesiacov október až január venujeme zvýšenú pozornosť sile. Aj na úkor špecifického vytrvalostného tréningu.

Práve bežci sú často šľachovití ľudia, so silnými nohami. Spomaľujú veľké a objemné svaly pri behu na dlhšie trate, povedzme 7 a viac km?

Príliš veľký svalový rozvoj spomaľuje výkon aj pri behoch na 800 m. Obzvlášť pri behu je problém telesná hmotnosť. Najvýraznejší negatívny vplyv pripisujeme na vrub svalovej proporcionalite dolných končatín. Čím sú nohy objemnejšie, tým viac energie počas behu človek spotrebuje.

Naši najlepší rýchlostní kanoisti (napríklad naši zlatí „chlapci“ zo štvorkajaku Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka) majú oproti nohám výrazne viac vyvinutú hornú časť tela. Ich výsledky vo vytrvalostných behoch taktiež ďaleko prekračujú Crossfiterov svetovej triedy.

Čítajte tiež: Úvod do silového tréningu: Herec Hugh Jackman dá mŕtvy ťah 195kg. Koľko dáš ty?

Aký vnímate na FTVŠ a v "zabehanom" systémem medzi trénermi nové prvky ako Crossfit?

Nerád by som predbiehal a myslím, že toto je práve jedna z otázok, na ktorú dostaneme odpoveď v pripravovanej diskusii o silovom tréningu a crossfite 13. januára na Ekonomickej Univerzite. S dekanom FTVŠ Mariánom Vanderkom či crossfiterom Dominikom Hopjakom, ktorý je mimochodom náš bývalý študent, toto určite spomenieme.

Práve crossfiteri a siloví dynamickí športovci, povedzme šprintéri či kickboxeri, často vyzerajú "zdravšie" ako vytrvalci. Tvoj pohľad na tento fenomén?

(úsmev) Neviem, v čom vyzerajú zdravšie? Tento pohľad je asi dosť o predsudkoch či mylných predstavách o vytrvalostných športovcoch. Kenskí bežci nie sú reprezentatívnou vzorkou vytrvalostného športu. Keby som šiel opačným extrémom, tak tzv. Strongmanmi tiež nepôsobia ako nasledovania hodná vzorka. Porovnávame najlepšieho crossfitera a najlepšieho bežca na lyžiach? Potom si dovolím tvrdiť, že pre väčšinu žien by bol viac sexi atletický lyžiar.

Komu by si neodporučil zaradiť silový tréningový program do života?

Silový tréning môže mať rôzne podoby. Poskytuje obrovské možnosti, modifikácie či spôsoby tréningu. Sval je jedným z orgánov ľudského organizmu a potrebujeme, respektíve musíme, ho namáhať. Inak atrofuje, zakrpatie, oslabí sa jeho funkcia.

Čo ľudia v kanceláriách? Sedia sedem a viac hodín a zrazu telo behá hore dole po hrazde či dvíha železo.

Práveže títo ľudia potrebujú pohyb ako soľ. Problémy vznikajú v prístupe. Málo kto je uvedomelý a dokáže trpezlivo pripraviť rokmi chradnúci organizmus na systematický tréning.

Pre tých, koho zaujíma Crossfit fenomén a silový tréning, 13. januára na Ekonomickej Univerzite v Bratislave stretnete veľké mená silového tréningu na Slovensku. Dekan FTVŠ Marián Vanderka, zakladateľ CrossFit Bratislava Dominik Hopjak a všestranný kondičný tréner a Crossfit rozhodca Iľja Číž. Debatu povedie práve spovedaný tréner BEHAME.sk Viktor Bielik.