Main Content

15 základných rád od Cristiana Ronalda ako byť fit a úspešný zároveň

pondelok, 4. január 2016 12:10 | Autor: Silvia Petrašková

15 základných rád od Cristiana Ronalda ako byť fit a úspešný zároveň
15 základných rád od Cristiana Ronalda ako byť fit a úspešný zároveň | zdroj: © TASR

„Chcem byť najlepší na svete!“ Na splnení svojho najväčšieho sna tak po psychickej, ako i telesnej stránke, pracuje hviezda Realu Madrid Cristiano Ronaldo každý deň. Svojim fanúšikom adresoval svojich pätnásť základných zásad, ktorými sa riadi na ceste nielen k úspešnému, no najmä zdravému životu.

Naučte sa cvičiť svoju myseľ tak, ako svoje telo

Mentálna sila je dôležitá tak, ako tá fyzická a pomôže vám k dosiahnutiu vašich cieľov.

Dodržujte disciplínu

Byť stále namotivovaný a dodržiavať svoju zaužívanú rutinu je kľúčom k úspechu. Pre mňa preto neexistuje priestor k poľaveniu, musíte byť na seba prísny!

Nastavte si vlastné ciele, pomôže vám to sústrediť sa a pracovať na dosiahnutí svojej méty

Vždy som chcel byť najlepší, to sa nikdy nezmení. Keď skončím svoju futbalovú kariéru, tak sa chcem pozrieť na svoju históriu. Až potom uvidím, či som bol úspešný, alebo nie. Rozdiel medzi priemerným hráčom a hráčom na vysokej úrovni, spočíva v kvalitnom spánku, jedle a oddychu. Vo svojom živote som urobil niekoľko chýb, časom som sa však poučil.

Trénujte vo dvojici

Pracovať vo dvojici je dobrou cestou ako si do tréningu pridať i trošku súťaženia a dopomôcť si tak k ďalšiemu zlepšeniu. Je dobré trénovať s niekým, kto je na podobnej úrovni ako vy, aby ste sa mohli navzájom posúvať vpred a zlepšovať svoje výkony.

Dodržujte pravidelný spánok

Spánok je veľmi dôležitý, aby som neskôr z tréningu vyťažil maximum. Vždy sa snažím chodiť spať skôr, spím osem hodín denne a vstávam zavčasu a to najmä pred zápasmi. Spánok pomáha k regenerácii svalov, čo je nesmierne dôležité.

Poriadne sa rozcvičte, predídete tak zraneniam

Pri tréningu najskôr beháme niekoľko kôl okolo ihriska, potom sa rozcvičíme a robíme kardio cvičenia. Určite robte to isté i pri vlastnom tréningu, či už ste v telocvični, cvičíte na bežeckom páse, alebo jazdíte na bicykli.

Kombinujte niekoľko druhov cvičení

Odporúčam kombináciu kardia a silového posilňovania. Dbajte na to, aby ste precvičili všetky časti tela, až potom bude vaša sila a výdrž rásť. Pomôže to aj k tomu, aby vaše cvičenie nebolo jednotvárne.

Dbajte na krvný obeh

Vysoká intenzita cvičenia pomáha k tomu, aby vaša krv pumpovala a zvyšovala sa vaša výdrž. V príprave robíme veľa šprintov, tie môžu byť tiež začlenené do vášho tréningu, či už trénujete vonku, alebo v hale. Snažte sa frekvenčné cvičenia zaraďovať do každého tréningu.

Cvičte kardio cvičenia

Kardio je kľúčom k získaniu výdrže a odolnosti. Tréningy robte okolo 30 minút, potom zvyšujte ich počet s tým, ako sa budete cítiť silnejší.

Cvičte kdekoľvek môžete

Cvičte stále a kdekoľvek na to máte priestor. Ráno v spálni po prebudení, alebo predtým ako si idete ľahnúť. Ak si to zavediete ako vašu pevne danú rutinu, potom bude hneď jednoduchšie, aby sa z toho stal aj váš zvyk.

Správne jedzte

Kvalitný tréning musí byť podporený i kvalitnou stravou. Jem preto vysoko proteínovú diétu s veľa celozrnnými sacharidmi, ovocím a zeleninou a zakazujem si sladké pokrmy. Milujem ryby a v reštauráciách si objednávam steak so šalátom. (pozn. red. Ronaldo tiež často vyhlasuje, že nezdravé potraviny a alkohol sú príčinou veľkej hmotnosti a zbytočných tukov. Preto každý deň začína futbalista raňajkami, ktoré zahŕňajú celozrnné obilniny ako chlieb, vločky a podobne. Jeho obedy a večere sa zvyčajne skladajú z kuracieho mäsa s cestovinami, šalátov, vegetariánskych jedál a neochutených pečených zemiakov. V priebehu dňa sa aj niekoľkokrát posilní malou zdravou desiatou v podobe tuniaka.)

Dodržujte pitný režim

Vždy dbajte na to, aby bolo vaše telo dostatočne hydratované. Dôležité je piť najmä veľa vody. (pozn. red. Ronaldo začína deň ovocnými šťavami, ktoré uprednostňuje pred kávou. Počas tréningu a zápasu konzumuje energetické a proteínové nápoje a tyčinky, ktoré udržujú v tele glykogén a podporujú energetickú hladinu. Na pitie si potom servíruje drink zvaný „Santal“, čo je regionálny ovocný nápoj.)

Jedzte pravidelne

Pri pravidelnom tréningu je naozaj dôležité mať veľa energie, aby telo vydržalo ešte väčšie dávky. Niekedy jem až šesťkrát denne po menších porciách, aby som mal istotu, že zvládnem všetky tréningové jednotky na najvyššej úrovni.

Počúvajte hudbu

K tréningu potrebujem dobrú muziku. Pomôže vám to k lepšej sústredenosti, väčšej motivácii a k chuti dostať zo seba to najlepšie. Ja osobne rád počúvam hip hop a reggae.

Odpočívajte

Tvrdý tréning a psychická príprava je najdôležitejšia, ale je potrebné sa aj poriadne uvoľniť a žiť spokojným životom. Svoj voľný čas trávim s rodinou a priateľmi, čo mi pomáha zostať v pohode a pozitívne naladený. (pozn. red. O Cristianovi Ronaldovi je tiež známe, že okrem toho, že nefajčí, nepije alkohol, lebo práve ten mu pripomína smrť jeho otca, ktorý zomrel na zlyhanie pečene, lebo dlhé roky holdoval práve alkoholu. Okrem toho nemá na tele žiadne tetovanie, aby mohol vždy dvakrát ročne darovať krv.)

zdroj:dailymail.co.uk

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.