Main Content

Slovenky odštartovali kvalifikáciu prehrami, boj o postup nevzdávajú

nedeľa, 11. október 2015 12:05 | Autor: TASR

Slovenky odštartovali kvalifikáciu prehrami, boj o postup nevzdávajú
Slovenky odštartovali kvalifikáciu prehrami, boj o postup nevzdávajú | zdroj: © TASR

Šaľa 11. októbra (TASR) - Dvoma prehrami vstúpili slovenské hádzanárky do bojov v kvalifikácii ME 2016. Tréner Dušan Poloz po súbojoch s topfavoritmi 5. skupiny Maďarskom v Dabaši (19:32) i s Poľskom v Šali (21:23) skloňoval najčastejšie slovo skúsenosť, keďže mu v kádri z vlaňajšieho európskeho šampionátu chýbalo až deväť hráčok.

"Muselo sa to niekde prejaviť. Mali sme na ihrisku hráčky, ktoré vedľa seba ešte nikdy nehrali a je pochopiteľné, že nám chýbala súčinnosť dvojíc, či trojíc. Takže sme za pochodu objavovali, že to ešte nie je úplne ono. Nasadenie a vôľa hráčok boli veľké, ale tentoraz rozhodla kvalita. Chýbajú nám skúsenosti i zohratosť. Asi aj to spôsobilo ten dvojgólový rozdiel, ktorým sme v sobotu prehrali s Poľkami," hodnotil slovenský kormidelník.

V národnom tíme sa z rôznych dôvodov tentoraz neobjavili Lýdia Jakubisová, Andrea Czaniková, Lucia Gubiková, Marianna Rebičová, Patrícia Wollingerová, Simona Súlovská, Eva Minárčiková, Monika Rajnohová, či Klaudia Michnová. Od výrazne omladeného družstva sa tak zázraky očakávať nedali. "Videl som aj veľa pozitív, ale za dobrý pocit body nedostaneme. Všetky hráčky sa nám na budúci rok do kádra určite nevrátia, ale verím, že zranenia a choroby sa vyliečia a už v novembri budeme na ďalšom reprezentačnom zraze v kompletnejšom zložení," dúfa Poloz.

Kvalifikácia pokračuje ďalším dvojzápasom až v marci budúceho roka, Slovenky sa stretnú s outsiderom skupiny Fínskom najskôr vonku a potom v odvete doma. Napriek nevydarenému štartu boj o postup do Švédska ešte nevzdali. "Neskladáme zbrane. Bolo vidieť, že je na čom stavať a verím, že toto družstvo sa ešte bude výkonnostne posúvať hore. O postup ešte zabojujeme," zdôraznila Martina Školková.

Legionárka z francúzskeho Cercle Dijon Bourgogne potvrdila, že je v novej reprezentačnej ére líderskou osobnosťou. Najlepšia hádzanárka SR za rok 2014 v sobotu proti Poľsku zaznamenala takmer polovicu slovenských gólov a s deviatimi presnými zásahmi bola najlepšou strelkyňou zápasu. "Ani my sme pred štartom tejto kvalifikácie nevedeli, čo od seba očakávať. V tomto zložení sme sa videli prakticky prvýkrát a za krátky čas sme museli postaviť nové družstvo. Ale myslím si, že máme veľký potenciál a tento tím má na to, aby sme zopakovali dobré výsledky z uplynulých dvoch rokov," dodala Školková.

Na budúcoročné ME do Švédska sa dostanú z každej skupiny prvé dva tímy a najlepšie družstvo z tretích miest. Slovenky na predchádzajúci európsky šampionát postúpili, vlani obsadili v Chorvátsku a Maďarsku konečné 12. miesto.