Main Content

Mužská extraliga v novom ročníku s 9 tímami, nikto nevypadne

utorok, 23. jún 2015 14:05 | Autor: TASR

Mužská extraliga v novom ročníku s 9 tímami, nikto nevypadne
Mužská extraliga v novom ročníku s 9 tímami, nikto nevypadne | zdroj: © TASR

Bratislava 23. júna (TASR) - Úradujúci slovenský šampión Tatran Prešov otvorí nastávajúcu sezónu extraligy hádzanárov v sobotu 5. septembra na palubovke HKM Šaľa.

Rozhodol o tom utorňajší žreb najvyššej domácej súťaže. Od septembra sa v nej predstaví len deväť účastníkov vrátane ŠHK Agrokarpaty Pezinok, no bez 1. MHK Košice, ktorý sa odhlásil z finančných dôvodov.

Už v utorok dopoludnia prebehla porada vedenia súťaže s jej členmi, na ktorej stanovili počet účastníkov ako aj kalendár zápasov. Oproti minulému roku bude mať extraliga len deväť účastníkov. "Po termíne na podanie prihlášky stiahol tú svoju 1. MHK Košice z finančných dôvodov. Priestor teda nastal pred doplnenie desiateho účastníka. Najskôr sme oslovili druhé mužstvo z prvej ligy, teda ŠK Noxwel Sečovce, no to nám dalo zamietavé stanovisko. Následne dostal priestor vypadávajúci tím MHáK Martin. U neho to najskôr vyzeralo nádejne, ale následne sa ani to nepodarilo. Keďže v súťaži je len deväť klubov, nikto z nej nevypadne," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Peter Brunovský.

Novinkou nastávajúcej sezóny bude Final Four, na ktorom sa zúčastnia dva najlepšie slovenské a české tímy. Podujatie je na programe v termíne od 29. do 30. augusta v pražskej ŠH Eden. "Je to novinka, premiérový ročník. Aj týmto spejeme do spoločnej súťaže s Čechmi a verím, že sa nám to čoskoro podarí spojiť," dodal Brunovský.

Základná časť extraligy štartuje v sobotu 5. septembra a bude sa hrať dvojkolovým systémom - doma a vonku. Po konci hlavnej fázy sa mužstvá rozdelia do nadstavbových skupín, v A-skupine budú hrať umiestnení na prvej až šiestej priečke, v "béčku" ostatné tri tímy tabuľky. Semifinále play off štartuje 24. apríla budúceho roka. Zápasy vyraďovacej fázy sa hrajú na tri víťazné duely, majster bude známy najneskôr 25. mája.

Okrem domácich súťaží budú už tradične reprezentovať Slovensko kluby aj v pohárovej Európe. Priamo v základnej skupine Ligy majstrov sa predstaví šampión z Prešova, mená súperov sa dozvie už po piatkovom žrebe vo Viedni (18.30 h). V Pohári EHF sa predstaví len Sporta Hlohovec, v Challenge Cupe MŠK Považská Bystrica. Okrem týchto súťaží bude Tatran Prešov opäť hrať aj nadnárodnú SEHA ligu.

Program 1. kola v sezóne 2015/2016 - 5. septembra

HáO TJ Slovan Modra - MŠK Považská Bystrica

ŠKP Bratislava - HC Sporta Hlohovec

HKM Šaľa - Tatran Prešov

ŠHK Agrokarpaty Pezinok - TJ Štart Nové Zámky

HK Agro Topoľčany - voľno