Main Content

Slovan urobil pri Vittekovi veľkú chybu, ktorú si pre svoje dobro priznal

streda, 22. február 2017 11:48 | Autor: Filip Chudý

Slovan urobil pri Vittekovi veľkú chybu, ktorú si pre svoje dobro priznal
Slovan urobil pri Vittekovi veľkú chybu, ktorú si pre svoje dobro priznal | zdroj: © TASR

Belasí oznámili svetu prekvapivú správu, keď opätovne angažovali Róberta Vitteka, ktorého v lete nechceli. Ako sa na tento krok pozerať a čo môže priniesť nielen Slovanu, ale celému nášmu futbalu?

Komentár Filipa Chudého

Nielen na slovenské, ale aj svetové pomery veľmi netradičný až prekvapivý krok urobilo vedenie Slovana Bratislava. To 6. júla minulého roka verejne oznámilo, že s Róbertom Vittekom ďalej ako hráčom nepočíta, preto neprišlo k predĺženiu zmluvy, no presne o 230 dní neskôr už informovalo, že sa Vittek stáva staronovou posilou tímu, pretože taký útočník tímu chýbal. Na tento počin sa dá pozrieť hocijako, pretože z každého smeru by sa niečo našlo, no ten najdôležitejší je ten, že v Slovane uznali a napravili chybu, ktorú v lete minulého roka vykonali.

Že to bol chybný krok, to sme napísali a podrobne vysvetlili krátko po tom, ako sa stal, teraz to uznali aj v belasej kuchyni, pričom sa naplnilo počas jeho neprítomnosti prakticky všetko, čo sme predpovedali. Je len na ich škodu, že sa museli poučiť z vlastnej hlúposti. Ale stále je lepšie si chybu priznať a hneď ju napraviť, ako naopak.

Neprajníci Vittekovi vyčítajú všetko možné, najviac asi to, že je údajne starý, za zenitom a vraj už na to nemá. Každý môže mať názor, nikto mu ho neberie, no pozrime sa na to, či je to pravda a či nejde len o ničím nepodložené závistlivé až nenávistné keci, ako prakticky v každej internetovej diskusii na Slovensku. 

Vek sa zastaviť nedá, to je pravda, pričom sa to týka každého. Počas jarnej časti oslávi historicky najlepší strelec našej reprezentácie 35 rokov. V minulosti veľa športovcov v takom veku v kariére dávno nepokračovalo, no dnes nájdeme veľa takých, čo majú minimálne o tri roky viac a k tomu stále vysokú úroveň. Vek je v každom prípade len číslo, pre samotnú výkonnosť nie tak podstatná veličina. Preto hovoriť, že keďže bude mať 35 rokov, už nemá čo ukázať vzhľadom na vek, je hlúposť. Rozhodovať má výkonnosť, nie vek, pričom je to myslené oboma smermi, čiže aj pre mladších.

Pozrime sa preto na Vittekovu výkonnosť, pričom už myslíme tú v tejto fáze jeho kariéry, nie MS 2010, či obdobie, keď patril medzi najlepších strelcov bundesligy a pôsobil v top ligách sveta. V minulej sezóne bol najproduktívnejších hráčom Slovana a šiestym najproduktívnejším hráčom našej ligy, a to pripomíname, že časovo odohral približne len polovicu ročníka. Ak teda na to podľa niektorých akože nemá, prečo hovoria čísla produktivity niečo iné? Pritom aj v tejto sezóne hral v Debrecíne pravidelne v základe a čísla mal slušné tiež, hoc tam pobudol len krátko. Ako by povedali v jednej TV známej relácii, mýtus o tom, že je len do počtu, sme faktami vyvrátili.

Aby sme nezabudli, v minulej sezóne bol so siedmimi gólmi aj najlepším strelcov predkôl Európskej ligy, kde si zahrali aj viaceré popredné kluby na čele s Dortmundom. Povedať preto, že sa už presadzuje len v našej lige, je nezmysel, evidentne to stále vie aj na tej medzinárodnej. Viete, koľko gólov dal Slovan bez Vitteka v tomto ročníku Európskej ligy? Správna odpoveď je nula! Tento nepomer snáď najlepšie vystihuje to, že Vittek nie je len na okrasu alebo príťaž, ako sa snaží niekto podsúvať.

Samozrejme, nikto netvrdí, že teraz ide Slovan stavať na Vittekovi hru, hoci nikdy nehovor nikdy a rozhodovať budú len výkony a keď ukáže na to kvalitu, prečo nie? No v každom prípade Slovan získal hráča, akého potreboval. A to nielen na doplnenie kádra, ale hlavne rozšírenie možností pre trénera. Dá sa síce čakať, že keďže sa s tímom dlhšie nepripravoval, bude teraz len akýmsi žolíkom, no toto je skutočný žolík veľkého rangu, aký môže hocikedy zápas rozhodnúť. Aj kedy hral povedzme len 20 minút, stále má tímu čo dať, a to v oboch šestnástkach, keďže Vittek je výborný aj pri defenzívnych štandardkách, pričom s tými má Slovan problém.

V neposlednom rade získal Slovan naspäť svoju ikonu, s akou sa vedia nielen fanúšikovia stotožniť, ale aj mladé nádeje v klubových štruktúrach. Veď kto z nich by nechcel zopakovať jeho cestu? Aj mladí potrebujú vidieť vzor, najlepšie naživo dennodenne, nie v televízii. A tešiť to môže aj Fortuna ligu, pretože aj ona potrebuje čo najviac takýchto hráčov, nie iba mladých, tobôž legionárov, ktorí sa menia každého polroka.

Vittek sa vrátil domov, tam kam patrí, pričom nielen Slovan, ale celý náš futbal z toho môže len vyťažiť. Áno, je veľmi pravdepodobné, že začala posledná fáza jeho kariéry, no to neznamená, že nemôže byť počas nej na trávniku prospešný. Určite dá Slovanu a vlastne celej našej lige výrazne viac, ako minimálne nejakí žoldnieri. V záplave všetkých negatív, ktoré Fortuna ligu počas jeho krátkej neprítomnosti postretli, je toto konečne niečo výrazne pozitívne.