Main Content

Brad Marchand napodobnil Mariána Gáboríka: Čo sa podarilo kapitánovi Bostonu?

nedeľa, 5. máj 2024 10:02 | Autor: TASR

Brad Marchand
Brad Marchand | zdroj: TASR

Kapitán hokejistov Bostonu Brad Marchand nastúpil ako jedenásty hráč v histórii NHL na svoj dvanásty rozhodujúci siedmy zápas play off. Bruins v ňom zdolali Toronto Maple Leafs 2:1, keď v predĺžení rozhodol David Pastrňák.

Marchand zaznamenal siedme víťazstvo v zápase číslo 7, čím vyrovnal zápisy viacerých hráčov vrátane Mariána Gáboríka. Bývalý slovenský útočník nastúpil na sedem siedmich zápasov a všetky vyhral. V počte odohratých siedmich zápasov sa Marchand delí o štvrté miesto, na čele historických tabuliek sú bývalí Marchandovi spoluhráči a kapitáni “medveďov” Zdeno Chára a Patrice Bergeron (obaja po 14), obranca Scott Stevens a brankár Patrick Roy (obaja po 13).

V počte víťazstiev v siedmich zápasoch Marchand svojich predchodcov s “céčkom” na drese Bruins o jedno prekonal. Boston vyhral nad Torontom od roku 1969 sedem sérií play off za sebou. Len tri tímy v histórii súťaže ťahali vo vyraďovacej časti proti jednému súperovi podobnú šnúru. Montreal Canadiens vyhral nad Bostonom 18 sérií za sebou v rokoch 1946 - 1987 a Pittsburgh Penguins eliminoval Washington Capitals sedemkrát v rade (1995 - 2017).

Štvrtýkrát od roku 1980 postúpili do druhého kola play off aspoň prvé dva tímy z troch divízií. Naposledy sa niečo podobné stalo v rokoch 1984, 1988 a 2018. V druhom kole sú všetky štyri top tímy Východnej konferencie - NY Rangers, Carolina Hurricanes, Florida Panthers a Bruins. Pastrňák strelil svoj druhý gól v kariére, ktorým posunul svoj tím do ďalšieho kola play off. Stal sa dvanástym hráčom v klubovej histórii, ktorý dal viac ako jeden postupový gól.

Na čele tejto štatistiky Bruins sú - Patrice Bergeron (4), Cam Neely (3) a Jean Ratelle (3). Český útočník rozhodol v predĺžení v čase 1:54, čo je tretí najrýchlejší gól v siedmom zápase v histórii. Rýchlejšie rozhodli len hokejisti Calgary v roku 2004 (1:25) a Bostonu v roku 1983 (1:52). Boston rozhodol v predĺžení siedmeho zápasu piatykrát v histórii. Okrem Pastrňáka to dokázali Patrice Bergeron (v roku 2013 proti Maple Leafs), Nathan Horton (2011 proti Montrealu Canadiens), Brad Park (1983 proti Buffalu Sabres) a Mel Hill (1939 proti NY Rangers). Bruins zaznamenali piate víťazstvo v siedmom zápase, keď prehrávali.

Týmto vyrovnali doterajší rekordný zápis práve Toronta. Toronto vyhralo Stanley Cup trinásťkrát v histórii, ale naposledy v roku 1967. Počas série s Bostonom trápili tím zranenia. Prvé tri zápasy vynechal William Nylander, v dueloch 5 a 6 chýbal Auston Matthews a v siedmom zápase nemohol nastúpiť brankár Joseph Woll, ktorý predtým vychytal dve víťazstvá. Maple Leafs opäť zradila ofenzíva, v uplynulých 14 zápasoch play off nestrelili ani v jednom viac ako tri góly. V predchádzajúcich siedmich zápasoch číslo sedem má Toronto bilanciu 0-7, skóre 12:27.