Main Content

Len aby sa s Vittekovým koncom v Slovane neprerátali

sobota, 9. júl 2016 15:31 | Autor: Filip Chudý

Len aby sa s Vittekovým koncom v Slovane neprerátali
Len aby sa s Vittekovým koncom v Slovane neprerátali | zdroj: © TASR

Slovan tento týždeň verejne oznámil očakávanú správu, že Róbert Vittek nebude zaň v novej sezóne už hrať. A hoci to môže Slovanu pri zmene hry pomôcť, zatiaľ z toho vychádza pre belasých viac negatív ako pozitív.

Komentár Filipa Chudého

Kto len trochu okrajovo sledoval dianie v Slovane od príchodu jeho súčasného cyperského trénera, pričom zároveň vie aj napočítať aspoň do troch, toho nemohla správa o nepredĺžení zmluvy s Róbertom Vittekom prekvapiť. Typologicky sa totiž nehodí do koncepcie, akú v Slovane začali s príchodom tohto trénera preferovať, čiže hru založenú na dynamických a mladších hráčoch.

Ak sa na to pozrieme z tohto pohľadu, potom to bolo správne rozhodnutie, lenže každá minca má dve strany. Slovan až príliš riskuje, ba dalo by sa povedať, že až stráca belasú tvár, skôr chytá akýsi oranžový odtieň. Polovica základnej zostavy totiž bude holandská, pričom ju doplnia Balkánci, Maďar a slovenských futbalistov v nej bude menšina. To by až tak nevadilo, pretože rozhodujúcim kritériom má byť kvalita hráčov, pričom takto podobne vyzerá zložením vlastne každý anglický klub. No horšie je to, že žiaden kľúčový hráč Slovana nebude vlastne slovanista.

Vittek bol akýsi posledný mohykán. Niekto síce môže namietať, však tretina súčasného kádra sú odchovanci klubu, čo je pravda, lenže všetko sú to prakticky iba mladí hráči, ktorí svoje kariéry len začínajú, oni sa len tvárami rodného klubu môžu stať, ale ešte nimi nie sú a v krátkom čase asi ešte ani nebudú.

No a nezanedbateľným faktom, že v Slovane sa možno trochu prerátali, je aj to, čo hovoria čísla. Vittek bol v minulej sezóne najproduktívnejším hráčom belasých, celkovo šiestym v lige (10+5), a to hral prakticky len polovicu sezóny. Bol tiež najlepším strelcom predkôl Európskej ligy (7 gólov), hoci ani tu nehral ani zďaleka všetko. Môžete Vittekovi hocičo vyčítať, ale produktivitu nie, čísla neklamú a hovoria v jeho prospech. V tomto smere stále patrí medzi našu úplnú špičku.

Ďalším číslom, ktoré Slovanu po Vittekovom odchode bude chýbať, je jeho 187 cm. Že prečo? Kto videl už tohtosezónny Slovan, ten vie. Z mužstva, ktorého dlhé roky boli silnou zbraňou štandardky, sa stal spolok nízkych, ba až krpatých hráčov. Už teraz si dovolíme tvrdiť, že Slovan nedá toľko gólov zo štandardiek, ba výrazne viac ich aj dostane, pričom doteraz ich z nich veľa nedostával. V minulej ligovej sezóne ich dostal len štyri, čo bolo spolu s Ružomberkom najmenej. Vittek bol v tejto činnosti pred oboma bránami vždy mimoriadne cenný aj v reprezentácii. Slovanu tým akoby vypadne plán B, ako vyhrať zápas, pričom ten im ho vyhral nespočetnekrát.

A po Vittekovom odchode tiež aktuálne nevidíme možnosť, ako by sa dala v Slovane postaviť útočná hra, ak to s tým variantom dynamickej hry nebude proti nejakému súperovi vychádzať, čo sa určite stane. Tréner totiž môže vymeniť len rovnaký kus za kus, úplne iný diel, ktorým by zásadne zmenil chod stroja, taký k dispozícii nemá.

Zhrnuté a podčiarknuté, Slovan si mal Vitteka nechať, ale tiež sa s ním mal rozumne dohodnúť tak, aby hráč chápal aj situáciu, že to už nemôžu všetko stavať len okolo neho, čo je vzhľadom na jeho vek a hlavne opakujúce sa zdravotné problémy úplne logické. Ak by sa tak stalo, Slovan by mohol aj naďalej meniť tvár svojej hry, na akú chce, ale zároveň by mal v zálohe aj plán B, ktorý mu teraz bude chýbať. Tiež by mal navyše stále v kádri tvár, s ktorou by sa jeho fanúšikovia mohli stotožniť.

Navyše si dovolíme tvrdiť, že takto stratil aj mimoriadne produktívneho žolíka, ktorého mohol ťahať z rukáva. Pretože hociktorý hráč, ktorý bude teraz plniť túto funkciu, lepší od Vitteka určite nebude, hoc by ten aj teoreticky maródoval polovicu sezóny. Možno už nie je kvôli zraneniam a veku taký dynamický hráč, ale prvý dotyk a prácu chrbtom od brány má stále na minimálne európskej úrovni. No a to sú veci, ktoré pri betóne súpera a nutnosti strelenia gólu potrebuje každý tím.

Slovanu sa môže Vittekov odchod vyplatiť vlastne len vtedy, ak jeho zmena na dynamickú ofenzívnu hru bude bezbolestná a okamžite prinesie aj výsledky, čiže víťazné trofeje a účasť minimálne v skupinovej fáze európskych pohárov, čo je aj klubový cieľ. Odpoveď dajú najbližšie mesiace, pretože Slovan nie je klub, v ktorom sa môže čakať na výsledky roky.