Main Content

6 dôvodov prečo začať pravidelne behať

piatok, 19. august 2016 11:55 | Autor: Gabriel Štefaňák

6 dôvodov prečo začať pravidelne behať
6 dôvodov prečo začať pravidelne behať | zdroj: © TASR

Možno sa Vám z našich jarných a letných článkov zdalo, že nemáme radi kardio, alebo že proti nemu bojujeme. Určite tomu tak nie je a aj kardio má miesto v našich tréningových režimoch. Ak chcete spáliť tuk a maximalizovať efektivitu tréningu, určite odporúčame naštudovať si články o intenzívnom intervalovom tréningu HIIT alebo Tabata. Pre ostatných, ktorí radi trávia čas behaním v prírode, bicyklovaním, korčuľovaním a podobne, prípadne majú naozajstné bežecké ciele, budeme servírovať sériu článku o behaní a kardiu.

Predsa len nemožno spochybniť ambície mnohých amatérskych športovcov, ktorí chcú napríklad odbehnúť 10 kilometrový závod, svoj prvý pol-maratón, či maratón, konečne zabehnúť „desinu“ pod 40 minút a podobne. Alebo len preferujete trikrát do týždňa mentálny oddych od nabitého pracovného programu v podobe pol hodinového behu, napríklad pri hudbe alebo vašich obľúbených audio knihách, či podcastoch.

O cvičení všeobecne sa vraví, že funguje ako medicína. Behanie je jedným z najpopulárnejších a najjednoduchších cvikov alebo typov tréningov vôbec. Ak vykonávané s mierou a optimálnom tempe, behanie je vhodné napríklad pre prevencii obezity, cukrovky typu 2, srdcovo-cievnym ochoreniam, vysokému krvnému tlaku, infarktu, atď. Poďme na konkrétne benefity, ktoré môžete pocítiť už v prvých dňoch pravidelného behania:

1. Behanie vás robí šťastnejším

A to doslova. Keďže pri behu v pohodlnom tempe sa uvoľňuje hormón zvaný endocannabinoids (podozrivo podobný cannabisu prítomného v marihuane), ktorý má za následok to, že po dobehnutí sa budete cítiť doslova „high“. V angličtine je na to dokonca termín „runner's high“. Tento hormón je uvoľňovaným dokonca aj vtedy, ak ste pretrénovaní a behať sa vám ísť nechce. Vtedy si na to treba dať pozor a radšej ostať doma pri joge alebo strečingu, inak sa pretrénujete ešte viac.

2. Dostanete sa do formy

Tu sa nájde hneď niekoľko benefitov. Strata váhy, nadbytočných kilogramov, zvýšenie kapacity pľúc, lepšia kondícia, spálenie väčšieho množstva kalórií.

3. Spevnenie kostí, chrupaviek, kolien

Mnoho štúdií preukázalo, že behanie zvyšuje hustotu kostí, spomaľuje redukciu kostí pri starnutí a zlepšuje zdravie vašich kolien. Určite vás mnohý ľudia, čo nebehajú sami varovali, aby ste nebehali, lebo vraj to nie je dobré na kolená. Môžme vás ubezpečiť, že ide o mýtus. Ak máte v génoch predispozíciu na boľavé kolená, ani beh vám nepomôže.

4. Behanie má obrovský vplyv na kognitívne funkcie

V podstate to znamená, že behanie má pozitívny vplyv na funkciu mozgu, pracovnú pamäť, starnutie mozgu, rozmýšľanie a sústredenie pri práci. Takisto vám pomôže v učení, štúdiu jazykov, riešení problémov atď. IQ vám však asi nezvýši.

5. Znižuje riziko rakoviny

Presne tak, presnejšie pôsobí ako prevencie pred niektorými typmi rakoviny. Ak sa vám to zdá nereálne, naštudujte si (samozrejme, až po krátkom behu, nech vám to myslí) tieto štúdie.

6. Predlžuje život

Troška všeobecný bod, no je to tak. Mnoho štúdií sa zameriavajú na účinky cvičenie na dĺžku života. Neplatí to len pre beh, no beh v pohodlnom tempe priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, a tým pádom upevňuje zdravie a funkčnosť tela.

Dúfame, že 6 dôvodov je na začiatok je dosť na to, aby ste porozmýšľali, či zaradiť behanie do vášho tréningového programu. V ďalších článkoch sa budeme venovať behaniu konkrétnejšie, prinesieme konkrétne tréningové programy a pozrieme sa aj na techniku behu. Máte sa na čo tešiť.