Main Content

Ideálna zostava bundesligových mladíkov do 21 rokov

sobota, 14. marec 2015 11:56 | Autor: Timotej Gašper

Ideálna zostava bundesligových mladíkov do 21 rokov
Ideálna zostava bundesligových mladíkov do 21 rokov | zdroj: © TASR

Futbal v Nemecku prešiel v posledných rokoch výrazným progresom, čoho výsledkom je partia mladých talentov, ktorá napriek mladému veku začína ohurovať futbalový svet. Pozrite si zostavu najlepších hráčov Bundesligy do 21 rokov podľa Šport7.sk.

Loris Karius (Mainz 05) - Mladý brankár Mainzu je v posledných mesiacoch za svoje výkony vynášaný ku hviezdam, čo ale nieje žiadna náhoda. Odchovanec Stuttgartu si už vyskúšal pôsobenie v akadémii Manchestru City, kde se ale počas troch rokov nedokázal výraznejšie presadiť a preto prijal ponuku Mainzu. V ňom najprv hájil post dvojky, no po odchode Wetkla dostal mladík dôveru ukázať čo v ňom je a rozhodne nesklamal. V tejto sezóne patrí Karius so siedmimi čistými kontami k najlepším brankárom Bundesligy a ak bude v týchto výkonoch pokračovať možno už v lete zamieri do zvučnejšieho klubu.

Wendell (Bayer 04 Leverkusen) - Celým menom Wendell Nascimento Borges, alebo len Wendell, je v nemeckej najvyššej súťaži len od leta 2014, kedy ho z brazílskeho Grémia kúpili Farmaceuti z Leverkusenu. Wendell vyniká svojou rýchlosťou a pohybom s loptou, čo z neho robí nielen dobrého obrancu, ale aj nebezpečné ľavé krídlo. Počas tohto ročníka patrí 21-ročný krajný bek medzi najlepších na svojom poste. Síce medzi pevné piliere zostavy Leverkusenu nepatrí, no v doterajších 22 odohraných zápasoch dokázal, že Bayer vychováva budúcu hviezdu Bundesligy.

Matija Nastasič (Schalke 04) - Nedocenený talent Manchestru City, Matija Nastasič, patrí medzi najväčšie futbalové talenty všeobecne. Po troch rokoch v kádri Citizens tréner Pellegrini srbskému mladíkovi šancu nedal a Matija si preto v zime hľadal nový klub. Záujemcov bolo samozrejme množstvo, no mladý stopér sa rozhodol pre Nemecko a Schalke 04. V drese Koenigsblauen odohral zatiaľ len deväť zápasov, no svoju povesť precízneho obrancu určite nepokazil. So skúsenosťami z Partizanu Belehrad, Fiorentiny a Manchestru City má stále len 21 ročný futbalista pred sebou ďalšiu šancu ukázať svoje umenie. Nastasic len prednedávnom podpísal s klubom z Gelsenkirchenu zmluvu do roku 2019 a ak so svojim talentom naloží dobre, Pellegrini a Citizens budú jeho predaj ešte ľutovať.

Matthias Ginter (Dortmund) - Ďalší obrovský defenzívny talent je z Dortmundu. Matthias sa ukázal najmä vo Freiburgu, kde sa dostal do všeobecného povedomia a taktiež figuroval v zlatej nominácií Jogiho Lowa na MS 2014 v Brazílií. Hneď po brazilskom mundiale mladík prestúpil do Dortmundu, kde mal plniť rolu "chlapca pre všetko", keďže dokáže hrať na celej obrannej línií ale taktiež ako defenzívny záložník. V tejto sezóne odohral za Dortmund spolu 18 zápasov, no aktuálne nádej nemeckého futbalu laboruje so zranením a je otázne, kedy presne uvidíme Gintera opäť na trávniku.

Tin Jedvaj (Bayer 04 Leverkusen) - Chorvátsky futbal v poslednom období produkuje množstvo skvelých mladých hráčov, čoho živým dôkazom je Tin Jedvaj. Mladík sa nedokázal uchytiť v rímskom AS, čoho v lete využil Bayer Leverkusen a pritiahol si ho na ročné hosťovanie. Tin má napriek nízkemu veku skvelú techniku a čítanie hry, čo mu už prinieslo dva bundesligové góly a množstvo kvalitných centrov do šestnástky. Počas tejto zimy premenil klub z Leverkusenu jeho hosťovanie na trvalý prestup, ktorý Farmaceutov stál rovných sedem miliónov eur.

Johannes Geis (Mainz) - Nie je to nič zvláštne, ak vám toto meno nič nehovorí, pretože Geis je typ hráča, ktorý na ihrisku plní skôr "špinavú robotu". Ide o klasického stredného záložníka, ktorému nerobí problém hrať defenzívneho aj ofenzívneho stredopoliara. Geis pochádza z akadémie Greutheru Furth, odkiaľ v lete 2013 prestúpil do Mainzu za 900 tisíc eur. V tejto sezóne patri už medzi stabilných členov prvého tímu a doteraz nechýbal ani v jenom zápase 05. Podľa nemeckých futbalových odborníkov je 21-ročný talent veľmi podobný Bastianovi Schweinstegerovi. Skromný, no nesmierne talentovaný mladík, ktorého trhová hodnota pomaly rastie už k 10 miliónovej hranici.

Julian Draxler (Schalke 04) - Jednoznačný líder medzi bundesligovými talentmi je Julian Draxler. "10" z Gelsenkirchenu patrí nielen medzi bundesligové, no aj celosvetové futbalové hviezdy. Ofenzívny univerzál je už od roku 2001 pod krídlami Schalke, kde sa jeho potenciál premenil doslova na umenie. Perfektná technika a čítanie hry patria medzi Julianove najsilnejšie stránky. Medzi tie menej obľúbené však patrí náchylnosť na zranenia. Aj preto odohral v tejto sezóne len osem bundesligových kôl. Ak je ale Majster sveta z Brazílie na ihrisku, je to na hre Koenigsblauen poriadne cítiť. Zmluva mu vyprší v lete 2018 a je otázne, či Schalke dokáže Draxlera udržať pred záujmom veľkoklubov, ktoré sa o jeho služby zaujímajú čoraz častejšie.

Thorgan Hazard (Borussia Moenchengladbach) - Za Chelsea nikdy neodohral jediný zápas, no jeho prestup stál Gladbach 8 miliónov. Mladší brat Edena Hazarda nedostal tak ako väčšina mladíkov v Chelsea šancu a prestup tak bol najlepším možným riešením. Thorgan sprvoti odchádzal do Nemecka len na hosťovanie s vidinou návratu a presadenia sa na Stamford Bridge. Jeho nadanie a potenciál si však Žriebätá nemohli nechať len tak ujsť a počas jesene usilovne pracovali na trvalom prestupe belgického reprezentanta. Hazard mladší tak už je oficiálne hráčom Moenchenglabachu, za ktorý medzitým odohral už 31 zápasov. Aj keď v domácej súťaži je častejšie na lavičke ako na ihrisku, v Európskej lige odohral všetkých deväť zápasov. Tréner Lucian Favre si určite uvedomuje, aký poklad má v kádri a preto je skoro isté, že časom sa Hazard stane oporou klubu.

Hakan Calhanoglu (Bayer 04 Leverkusen) - Hakan sa síce narodil v nemeckom Mannheime, no reprezentuje krajinu svojich predkov, Turecko. Odchovanec z Karlsruher SC svoje nadanie ukázal v Hamburgu, kde pobudol len jeden rok, no za ten čas zaujal širokú futbalovú smotánku. Ako dvadsaťročný patril v sezóne 13/14 medzi ťahúňov Hamburgeru SV. Jeho priame kopy, presne umiestnené projektily, či nahrávky do gólovej príležitosti boli pre trápiaci sa Hamburg jedinou spásou k záchrane. Calhanoglu sa okamžite stal miláčikom publika, no nezostal kameň na kameni a v lete 2014 ho za čiastku 14,5 milióna eur kúpil Leverkusen. V Bayer Arene sa z neho okamžite stal líder a dôležitý člen zostavy, začo sa mladík odvďačil desiatimi gólmi a siedmimi asistenciami. Prehľad a orientácia na ihrisku sú dary, ktorými sa Hakan môže pýšiť široko ďaleko a nie je prekvapením, že ho často prirovnávajú k Mesutovi Ozilovi.

Max Meyer (Schalke 04) - Schalke už odpradávna patrí medzi lídrov v práci s mladými hráčmi, viď úspechy Benedikta Howedesa či Manuela Neuera. Max Meyer má stále len 19 rokov, no už má bohaté skúsenosti z Bundesligy či Ligy majstrov. S futbalom začínal v Duisburgu, no od štrnástich rokov háji kráľovskú modrú. Jeho výška je len 170 centimetrov, no sám rád hovorí, že práve nízky vzrast je jeho najsilnejšou zbraňou. Max má rýchle nohy, skvelú loptovú techniku a dokáže vykľučkovať zo skoro každej zložitej situácie. Hoci je taký mladý v drese Schalke 04 nastúpil už na 75 zápasov, v ktorých sa podieľal na 21 góloch. Meyerova hviezda stúpa čoraz vyššie, je ale otázne, dokedy to bude v Gelsenkirchene...

Timo Werner (VfB Stuttgart) - Elitnú zostavu budnesligových mladíkov zakončujeme hrotovým útočníkom zo Stuttgartu, Timom Wernerom. 19-ročný talent je nízky, rýchly a má skvelý čuch na góly, čo potvrdzoval najmä vo výbere Stuttgartu do 19 rokov, za ktorý v 24 zápasoch nastrieľal 25 gólov. Aj preto dostáva pravidelne príležitosť medzi mužmi, kde sa zatiaľ nedokázal výraznejšie presadiť, hoci tri bundesligové góly na konte mladého hráča nie sú úplne zlou bilanciou. Odborníci sa zhodujú, že ide o veľký ofenzívny talent, ktorý čoskoro začne v Bundeslige naplno predvádzať svoje umenie.