Main Content

Šachťar proti Bayernu: Brazílska vendeta nemeckým majstrom sveta?

streda, 11. marec 2015 10:32 | Autor: Jakub Mihálik

Šachťar proti Bayernu: Brazílska vendeta nemeckým majstrom sveta?
Šachťar proti Bayernu: Brazílska vendeta nemeckým majstrom sveta? | zdroj: © TASR

Nastúpiť proti gigantickému Bayernu Mníchov v osemfinále najprestížnejšej klubovej súťaže je dostatočnou motiváciou. Pre trinásťčlennú brazílsku kolóniu v drese Šachťaru to však znamená ešte viac. Pomstiť výprask 1:7 od nemeckej reprezentácie na minuloročných majstrovstvách sveta.

„Máme trinásť Brazílčanov, ktorí snívajú o tom, že sa nemeckým hráčom Bayernu pomstia za prehru svojej reprezentácie na majstrovstvách sveta,“ vyhlásil pred prvým osemfinálovým zápasom Ligy majstrov tréner Šachťaru, Mircea Lucescu. Hoci proti nemeckému gigantovi, Bayernu Mníchov, nastúpil v západoukrajinskom Ľvove, východoukrajinský Šachťar Doneck, naozaj má súboj dvoch majstrov svojich krajín výraznú brazílsku pečať. Už pred rokmi totiž klub z priemyselného mesta začal raziť cestu angažovania futbalistov z krajiny samby.

V roku 2002 prišiel do ambiciózneho klubu prvý Brazílčan. Neznámy Brandao z neznámeho klubu Sao Caetano. Vtedy nikto netušil, že o viac ako desaťročie bude menoslov Brazílčanov v Šachťare zahŕňať až dvadsaťštyri „kanárikových“ futbalistov, ktorí stihli v meste baníkov pôsobiť.
Napriek tomu, že Brandao zanechal už v úvode svojho ukrajinského pôsobenia pozitívny dojem, bol to až nástup rumunského trénera Mirceu Lucesca v roku 2004, ktorý spustil lavínu príchodov Brazílčanov. Lucescu si vyžiadal ďalších päť Brazílčanov pre svoj tím a odvtedy sa Brazílčania do klubu doslova hrnú. “Veľa priateľov z domova ma žiada o to, aby mohli prísť do Šachťaru“ , netají Alex Teixeira, stredopoliar ukrajinského klubu. Tréner Lucescu sa totiž u každého Brazílčana v tíme informuje o ďalších možných posilách. „Vždy sa pýta na hráčov a na ich štýl hry,“ vrátil sa k svojmu pôsobeniu v Donecku slávny Elano. „Tréner vždy sledoval videá hráčov a všetci, ktorí sem prišli, boli veľmi talentovaní. Preto Šachťar vyhráva,“ naznačil bývalý stredopoliar Manchestru City Lucescuovo zanietenie v sledovaní brazílskych talentov.

Rumunovi učarovala hravosť, ktorá sprevádza takmer všetkých hráčov, ktorí do Európy prídu z najväčšej krajiny Južnej Ameriky. „Aby ste tu mohli hrať, musíte hrať krásne. Ak nehráte krásne, nemôžete tu hrať,“ zjednodušil filozofiu, týkajúcu sa Brazílčanov samotný tréner.

Jeho preferencie sú jasné. Systém Šachťaru je založený na tvrdosti ukrajinských obrancov a ofenzívneho súzvuku Brazílčanov. Len dvaja z trinástky Juhoameričanov v súčasnom kádri Šachťaru sú obrancovia. A len jeden defenzívne zameraný, manchesterský Fernandinho, sa v klube vypracoval na hviezdu.

Aby do studenej Ukrajiny, v ktorej úroveň ligy nedosahuje ani tú, ktorou sa môže pochváliť najvyššia brazílska súťaž, prilákal po európskych vavrínoch túžiacich Brazílčanov, musel Šachťar lákať peniazmi. Ani peniaze Rinata Achmetova však neboli hlavným dôvodom, prečo sa z Donecka stala „brazílska kolónia na európskom území“.  Mircea Lucescu svojim zanietením pre brazílsky futbal vytvoril pre mladíkov z tejto krajiny takmer rodinné prostredie. „Vždy tu bol pre vás. Mohli ste sa s ním porozprávať, pomohol vám, ako keby ste boli ďalším členom jeho rodiny“, spomínal na trénera Lucescua Elano, bývalá hviezda Šachťaru i brazílskej reprezentácie.  Lucescu sa naučil po portugalsky, odlúčenie od domova vynahrádza hráčom zimnou prípravou v brazílskych tréningových centrách.

Vášeň pre brazílsky futbal skrsla v rumunskom trénerovi už počas jeho hráčskej kariéry. V sedemdesiatych rokoch, keď obliekal reprezentačný dres, opantala jeho futbalové zmýšľanie „jogo bonito (krásna hra)“, trademark brazílskej reprezentácie na čele s Jairzinhom, Rivellinom, či neskôr Zicom. „Milujem Brazíliu. Milujem miestny futbal, hráčov, ktorí ho hrajú. Pred 47 rokmi, keď som hral za rumunskú reprezentáciu proti tímom ako Flamengo, či Vasco da Gama, som bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasov. Ostali mi preto najlepšie spomienky. Odvtedy milujem túto krajinu.“

Napriek tomu, že ukrajinská liga bola v očiach reprezentačných trénerov prehliadaná, tí najlepší sa dokázali presadiť. Lucescu lákal do svojho klubu prevažne mladých hráčov, ktorí si mohli v Lige majstrov otvoriť dvere k reprezentácii, či k prestupu do „vyspelej“ futbalovej Európy. „Vedel som, že skúsení futbalisti vo veku 27, či 28 rokov nechcú hrať vo Východnej Európe. Všetci chcú hrať v Španielsku, Francúzsku a podobne. Preto, ak som chcel vytvoriť tím Brazílčanov, ktorí môžu divákom ponúknuť krásne divadlo, jedinou možnosťou bolo angažovať mladých hráčov“, ozrejmil Lucescu. Hráči ako Brandao, Willian, Elano, či Fernandinho práve v ukrajinskom futbale získali renomé budúcich futbalových hviezd a následne získali angažmány v top kluboch Európy.

Na oplátku práve brazílska pečať zabezpečila Šachťaru pozíciu neohrozeného lídra ukrajinského futbalu. Postupný prienik medzi širšiu európsku špičku znamenal zvýšenie atraktivity pre zahraničných hráčov, aj zo západu Európy. Ak ste však našli recept na úspech, netreba s ním experimentovať. Šachťar je toho živým dôkazom, pretože ani po rokoch neschádza z „brazílskej cesty“. Jediným nebrazílskym legionárom v súčasnom kádri je tak Chorvát, kapitán Darijo Srna.

Temperamentní juhoamerickí futbalisti neraz zanechali vrásky na čele trénera Lucescua. Iné klimatické podmienky, iný jazyk, písmo, mentalita. „Pre všetkých Brazílčanov je to na začiatku trochu náročné. Hlavne kvôli zime. Prídete tu a sú tri stupne pod nulou. Pre nás, ktorým je zima pri 15, či 20 stupňoch, to je zložité“, posťažoval sa Bernard, najnovšia hviezda Baníkov, ktorá sa predstavila aj na šampionáte v Brazílii. Do týchto problémov vstúpil ukrajinský konflikt. V lete minulého roku sa až šestica Brazílčanov odmietla po zápase vo Francúzsku vrátiť do Donecku, kvôli obavám o bezpečnosť. Vrátili sa až vtedy, keď klub zaistil bezpečnosť všetkých hráčov, vrátane presunu svojich zápasov do pokojného Ľvova, kde sa odohrá aj dnešný osemfinálový zápas proti Bayernu Mníchov.

Proti Mníchovčanom má brazílska kolónia vo Východnej Európe špeciálnu motiváciu. Až pätica hráčov (Boateng, Neuer, Muller, Schweinsteiger, Lahm) Bayernu sa podpísala pod debakel, ktorý ukončil brazílsky sen o domácom titule. Krídelník Bernard bol priamym účastníkom, ďalší traja hráči, Alex Teixeira, Luiz Adriano a Douglas Costa sú súčasťou širšieho kádra Selecaa. Aj zvyšok brazílskej légie však chce aspoň trochu zmierniť smútok z prehry, ktorá bude Brazílčanov škrieť ešte desaťročia. „Brazílsky B tím“, ako Šachťar pred rokmi označil vtedy hrajúci Luis Figo, verí, že tento cieľ môže dokázať. Po sľubnom výsledku na domácej pôde k tomu klub z Ukrajiny nemá ďaleko.

„Vieme, že Bayern je veľkým favoritom. Dúfame však, že dosiahneme dobrý výsledok pre náš klub a pre fanúšikov, ktorí sú v zložitej pozícii na Východe Ukrajiny“, ubezpečuje o tom, že súboj nebude špeciálny len pre Brazílčanov, kapitán Darijo Srna.