Main Content

Real Madrid sa dostal do krízy a iba Ronaldo ho z nej nedostane

streda, 11. marec 2015 07:50 | Autor: Filip Chudý

Real Madrid sa dostal do krízy a iba Ronaldo ho z nej nedostane
Real Madrid sa dostal do krízy a iba Ronaldo ho z nej nedostane | zdroj: © TASR

Včerajšia odveta Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Schalke mala byť iba povinná jazda, na ktorú sa rýchlo zabudne. Lenže zápas sa zmenil na nezabudnuteľné divadlo, ktoré sa zapíše do dejín. Takto slabý Real tu už dávno nebol a nebyť Ronalda...

Komentár Filipa Chudého

Keď Real Madrid koncom minulého roka odchádzal z Maroka s trofejou z MS klubov, korunoval tým skvelý rok 2014, v ktorom bol jasne najlepší. V tom čase držal famóznu sériu 22 víťazstiev za sebou a už len dve víťazstvá mu zostávali, aby vyrovnal svetový rekord, ktorý drží brazílska Coritiba. No v novom roku sa nielenže k rekordu nedostal, ale postupne aj stratil svoju tvár. Je priam až neuveriteľné, že za dva mesiace sa z najlepšieho tímu sveta, ktoré každému naháňa strach, stane mužstvo, ktoré sa bojí vyhratých zápasov a doslova cítiť z neho strach. Teda až na jednu výnimku, ktorou je najlepší futbalista na svete Cristiano Ronaldo.

Možno kráľovskému klubu ublížila zimná prestávka, pretože po nej mu to zrazu nejde. Všetky tie zaslúžené trofeje, oslavy, chválospevy a ďalšie vyzdvihovania asi zapríčinili, že hráči Realu na chvíľu zaspali na vavrínoch a v novom roku nešli opäť do útoku, ale dostali po nose, z čoho sa nevedia doteraz otriasť. Najprv ligová prehra vo Valencii, potom pohárové vypadnutie s Atleticom a predchádzajúca ľahkosť bola hneď preč. V lige síce potom vyhrávali, ale už nie v grandióznom štýle. Do toho štvorka od Atletica, strata prvého miesta v lige a teraz aj problémy s postupom v Lige majstrov.

Včerajší výkon Realu Madrid bol hanebný. Ak by Schalke verilo v postup od prvého okamihu, postúpilo by, pretože včera sa dalo dať bielemu baletu aj desať gólov. Takto deravú obranu som vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov už dávno nevidel. Krajní obrancovia horeli ako fakle, veď obaja išli aj dole, no na striedanie boli zrelí aj stopéri. Je síce pekné, že Pepe si robí nejaké rekordy bez žltej karty, ale mal by v sebe nájsť opäť toho „lámača kostí,“ inak sa budú súperovi útočníci cítiť vedľa neho ako na príjemnej dovolenke aj naďalej. Čakať iba na návrat Ramosa už je teraz trestuhodné.

Špeciálnou kapitolou je aj stred poľa, ktorý nielenže nefunguje, on akoby ani neexistoval. Khedira síce za celý zápas nepokazil ani jednu prihrávku, ale čo z toho, keď ani jedna nebola pre mužstvo skutočne prospešná. Kroos už je asi hlavou na dovolenke, keďže podľa počtu odohraných zápasov by už na nej aj mohol byť. Isco nedokáže byť ešte lídrom, no a zvyšní stredopoliari sú naozaj iba do počtu. Teda s výnimkou Modriča, ktorého absencia je tiež citeľná. Ak by musel ísť na maródku aj Bale, fanúšikovia Realu by sa možno aj potešili, pretože momentálne na ihrisku skôr iba zavadzia. V tejto chvíli je jediným esom Realu Cristiano Ronaldo, ktorý si drží tradične nadštandardnú výkonnosť. Nebyť jeho, obhajca trofeje by už bol z hry von.

Real Madrid je v kríze, ale nie je v beznádejnej situácii. Sezóna preň môže byť stále veľmi úspešná, ale na to bude potrebovať výkonnosť celého mužstva, jeden hráč, hoc aj ten najlepší na svete, nedokáže ťahať káru stále sám. Ronaldovo umenie na Schalke síce stačilo, ale v ďalšom kole príde ťažšia prekážka, ktorú už sám zrejme neporazí. Real ako tím ešte donedávna udivoval svet, ako tím padol do krízy a ako tím sa z nej musí dostať. Inej možnosti niet.