Main Content

Liga majstrov je späť! Dnes PSG s Chelsea a Šachťar s Bayernom!

utorok, 17. február 2015 10:27 | Autor: Jakub Vaverka

Liga majstrov je späť! Dnes PSG s Chelsea a Šachťar s Bayernom!
Liga majstrov je späť! Dnes PSG s Chelsea a Šachťar s Bayernom! | zdroj: © TASR

Liga majstrov sa dnes prebúdza zo svojho zimného spánku a po napínavej skupinovej fáze sa môžeme tešiť na ešte napínavejšie play-off. Dnes sú na programe dva zápasy, Šachťar hostí nemeckého šampióna, šláger uvidíme v Paríži, kde sa Chelsea pokúsi vykradnúť Park Princov. Rozhodne sa máme na čo tešiť!

Paríž Saint- Germain vs Chelsea FC
(20:45, Parc des Princes, Paríž, Francúzsko)

Parížania sa chceli na dnešné meranie síl dobre naladiť v domácom ligovom zápase proti Caen, avšak všetko dopadlo nakoniec inak. Dvojgólové vedenie po presných zásahoch Ibrahimoviča a Lavezziho bolo zmazané v posledných minútach a remíza s priemerným celkom bola veľkým sklamaním.

 Kouč Laurent Blanc ešte pred spomínaným duelom pochválil svojho  kolegu Josého Mourinha, ktorý je podľa Francúzových slov trénerský génius, pretože vypadol z FA Cupu, aby jeho tím získal voľný víkend pred náročným zápasom s francúzskym majstrom.

Mourinho na tieto slová bližšie nereagoval, ale nedávna prehra s treťoligovým Bradfordom na Stamford Bridge 2:4 naozaj začína vyzerať ako taktický ťah, pretože Chelsea po stredajšej výhre nad Evertonom (1:0) získala potrebný čas na oddych. Pre vysvetlenie, uplynulý víkend bol v Anglicku venovaný FA Cupu a The Blues, ktorí v súťaži už neúčinkujú sa tak mohli v pokoji pripravovať na osemfinálovú prekážku.

Zrak viacerých divákov bude uprený na útočníka Chelsea Diega Costu, ktorý si odpykával v poslednom období trojzápasový dištanc, takže bude podľa všetkého hladný po futbale. Na druhej strane mu môže chýbať nedávna zápasová prax . Tak či tak bude štartovať podľa všetkého v základnej zostave, pretože je to Mourinhova ofenzívna voľba číslo jeden.

Oba kluby na seba narazili vo štvrťfinále minuloročnej edície, keď PSG doma vyhralo 3:1, ale nezvládlo odvetu v Londýne a po prehre 0:2 vypadlo. Špecifický zápas čaká Davida Luiza, ktorý v minulej sezóne ešte obliekal dres Chelsea, ale v lete z neho Parížania urobili najdrahšieho obrancu v histórii. Ubráni svojich ex- spoluhráčov?

TIP: X

Šachťar Donetsk- Bayern Mníchov
(20:45, Ľvov Arena, Ľvov, Ukrajina)

Posledný súťažný zápas odohrali futbalisti ukrajinského majstra 10. decembra minulého roka. V Lige majstrov a remizovali v Porte 1:1. Odvtedy Šachťar kvôli ligovej prestávke v domácej lige hrá iba prípravné zápasy. Ten posledný odohral ukrajinský celok siedmeho februára s dánskym Aalborgom, zvíťazil 2:1.

Veľmi dôležitým zimným okamihom bolo udržanie dvojice brazílskych legionárov Costa – Adriano. Douglasa Costu vytrvalo lanárila londýnska Chelsea, dokonca samotný hráč chcel odísť, ale transfer sa nakoniec nekonal. Na odchode bol aj zatiaľ najlepší strelec súťaže Luiz Adriano. Krôčik ho delil od podpisu zmluvy s AS Rím, ale nakoniec ostal v ukrajinskom veľkoklube. Práve títo dvaja budú najväčšími esami Šachťaru v zápoleniach proti Bayernu.

Bayern Mníchov mal pomalší rozbeh do nového roka, ale predovšetkým uplynulý víkend dokázal obrovskú silu Bavorov. Úradujúci nemecký majster doma hostil Hamburg a HSV odišiel z Allianz Areny po potupnej prehre 0:8. Ak zástupcovia Šachťaru sledovali tento zápas, ostali im len oči pre plač, pretože Bayern hral chvíľami dokonalo a jeho ofenzívna efektivita bola obdivuhodná.

Favorit tohto dvojzápasu je absolútne jasný a kouč Guardiola so svojou družinou sa netají tým, že by rád rozhodol o postupujúcom už v prvom vzájomnom zápase. Zápasy vo východnej Európe v jarných mesiacoch vedia byť zradné, preto by nás dnes v Ľvove, kde má Šachťar vzhľadom na politickú situáciu dočasný azyl, neprekvapil ani nerozhodný výsledok.

TIP: 2