Main Content

V hokeji sa na matematiku nehrá

nedeľa, 4. január 2015 09:39 | Autor: Jakub Mihálik

V hokeji sa na matematiku nehrá
V hokeji sa na matematiku nehrá | zdroj: © TASR

Slovenská juniorská hokejová reprezentácia sa dnes v noci postaví v semifinále majstrovstiev sveta domácej Kanade. Nemá žiadnu šancu!

Kanada má viac ako 500 000 mládežníckych hokejistov, my 8 000. Ich hokejisti brázdia vyše 2600 krytých štadiónov a 5000 ihrísk pod holým nebom. My máme dokopy 81. V tejto kategórii získala Kanada 15 zlatých medailí a dokopy 28 cenných kovov. Samostatné Slovensko 1. Na ľad vykorčuľuje javorový tím, ktorý je komplet draftovaný už v minulých rokoch, prípadne zvyšok, ktorý ešte len bude draftovaný, a to v prvom kole. My máme draftové výbery tri. Keby sa proti nám postavil tím Kanada „F“, ešte stále by bol pravdepodobne papierovo silnejší ako ten náš. V hľadisku bude domácim fandiť takmer 20 000 divákov, našim len rodičia, ktorí si to mohli dovoliť a zblúdilí krajania, ktorí sa cez Vianoce nedostali domov, a tak si kompenzujú. Kanaďania dali dokopy 29 gólov, my 10. V prvej tretine to bude nálet na naše rady asi ako keď sa zabudnete v krčme a manželka zistí, v ktorej. Spŕška striel prekoná kadenciu slov Evy Mázikovej a keď nás posadia domáci na kolotoč, hlava sa nám bude točiť viac ako Milošovi Zemanovi v taký bežný štvrtok. Všetko, ale absolútne všetko, hrá pre domácu Kanadu.

Hokej mi je však preto sympatický, že rovnako, ako ja, nemá rád matematiku. Keď začne zápas, výpočet štatistickej pravdepodobnosti zrazu nemá zmysel a Pán Hokej uznáva len to, že je na ihrisku po 6 hráčov na každej strane. Práve to je ten jediný a najpodstatnejší dôvod, prečo treba proti Kanade veriť, napriek tomu, že všetko hovorí v náš neprospech. Svoj semifinálový zápas sme už prakticky prehrali, po tom, čo sme sa dozvedeli, proti komu hráme. Teraz už môžeme len spôsobiť zázrak. A tie sa veru dejú a v hokeji obzvlášť. Na dennom poriadku. Asi nikto včera nečakal za stavu 3:6 v čase 17:59 tretej tretiny, že LA Kings môžu proti Nashvillu bodovať. Stalo sa. Málokto, mimo slovenských hraníc, veril, že zdoláme silný český výber na nulu. Málokto veril, že v roku 2012 ničím nevýnimočný slovenský tím uchmatne striebro, že v roku 2009 naši juniori porazia amerických. Hokej je krásna hra, v ktorej jedna ryha v ľade môže zbúrať akékoľvek predpoklady. Jeden Reway môže svojou geniálnou prihrávkou "namazať" spoluhráčovi. Jeden Godla vychytať kanadských hráčov, ktorí z neho postupom času znervóznejú. Jeden Bokroš vychytračiť Asterixa a Obelixa Groulxa. Jeden tím môže obetavosťou poraziť aj presilu.#Statocnesrdce #MelGibson.

Možno nemáme v semifinále šancu. Možno opäť vyfasujeme 8:0 a hanbu ako bonus na cestu (do súboja o bronz). Reprezentačný hokej má však dve funkcie: zábava a národná hrdosť. To druhé už naši chlapci dosiahli. Pri prvom vystúpení proti Kanade im zodpovednosť zviazala ruky, nohy aj hokejky. Teraz je čas, aby sa hokejom zabavili. Výsledok sa možno dostaví aj sám.