Main Content

MS20: Slováci zdolali Nemecko, Réway s hetrikom! + Hlasy

streda, 31. december 2014 06:05 | Autor: TASR

MS20: Slováci zdolali Nemecko, Réway s hetrikom! + Hlasy
MS20: Slováci zdolali Nemecko, Réway s hetrikom! + Hlasy | zdroj: © TASR

Montreal 31. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov si na svetovom šampionáte v Kanade zahrajú vo štvrťfinále.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša zdolali v noci na stredu rovesníkov z Nemecka 5:2, v tabuľke A-skupiny si poistili tretie miesto a postúpili medzi osem najlepších tímov turnaja.

O výsledku rozhodla úvodná tretina, ktorú Slováci vyhrali 3:1. Hetrikom sa blysol Martin Réway, kapitán SR "20" strelil svoj tretí gól v zápase v 60. minúte pri hre súpera bez brankára.

MS hráčov do 20 rokov

Slovensko - Nemecko 5:2 (3:1, 0:0, 2:1)

Góly: 10. Lantoši (Cehlárik, Černák), 14. Réway (Šoltés), 16. Sukeľ (Koyš, Rosandič), 45. Réway, 60. Réway - 19. Tiffels (Kahun), 46. Tiffels (tr. strieľanie). Rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Öhlund (Švéd.) - Wust (Švajč.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 35:30, 5568 divákov.

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Pavúk, Jendroľ - Lantoši, Réway, Cehlárik - Koyš, Sukeľ, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés

Nemecko: Šaripov - Müller, Wissmann, Moser, Bender, Trinkberger, Säftel, Kurz - Michaelis, Eisenschmid, Sturm - Tuomie, Tiffels, Kahun - Wiederer, Schmidpeter, Pfohl - Filin, Kammerer, Eder

Slovakia vs. Germany - 2015 IIHF World Junior Championship from IIHF on Vimeo.

 

Do zostavy Slovenska sa na kľúčový duel vrátil obranca Černák, ktorý si odpykal jednozápasový trest za faul lakťom zo stretnutia proti Fínsku. Tréner Bokroš pomenil aj ofenzívne formácie, v prvom útoku Pauloviča nahradil Lantoši. Úvod bol z oboch strán nervózny, oba tímy rýchlo korčuľovali, ale pri rozohrávke či kombináciách sa dopúšťali množstva chýb.

Ako prvý preveril Šaripova v bránke Nemecka obranca Rosandič, ale jeho pokus ruský rodák kryl. Na druhej strane kontroval Trinkberger, ktorého nebezpečnú strelu z priestoru medzi kruhmi zlikvidoval efektným "semaforom" Godla. Slováci následne pritvrdili vo forčekingu, súpera umne napádali pri rozohrávke a z toho pramenili chyby Nemcov vo vlastnom obrannom pásme.

Skóre sa po prvý raz menilo v 10. minúte, keď Cehlárik šikovne vysunul Lantošiho a ten v samostatnom nájazde prekonal Šaripova - 1:0. O štyri minúty neskôr Réway zobral puk nedôraznému Michaelisovi. Následnú Šoltésovú strelu stihol nemecký brankár len vyraziť rovno pred Réwaya a slovenský kapitán už nemal problém zasunúť puk do bránky. V 16. minúte bol rozdiel v skóre už trojgólový, keď zmätky v obrane súpera využil Koyš. Presnou prihrávkou spoza bránky našiel Sukeľa, ktorý pokoril Šaripova strelou k pravej žŕdke. Nemcom pomohlo vylúčenie Cehlárika v závere úvodnej časti hry. K odrazenému puku sa v presilovej hre dostal Tiffels a po prvý raz v zápase prekonal Godlu - 3:1.

V druhej tretine prebrali taktovku duelu Nemci, ktorých povzbudil gól "do šatne". Vytvorili si viaceré sľubné príležitosti, tú najväčšiu mal v 27. minúte Eisenschmid, ktorého v dobrej šanci našiel prihrávkou Michaelis. Tlak Nemecka pokračoval, v bránke Slovenska však stál pozorný Godla, ktorý postupne zmaril šance Kammererovi i Kahunovi. Slováci potom prežili aj vylúčenia Skalického a Holendu.

Pokoj na hokejky mladých hokejistov spod Tatier priniesol gól Réwaya v 45. minúte. Útočník pražskej Sparty opäť ukázal prehľad v hre, keď využil chybu gólmana Šaripova, za bránkou mu umne zobral puk a pohodlne skóroval. Iskierku nádeje pre Nemcov vykresal o 90 sekúnd neskôr Tiffels, ktorý z trestného strieľania zaznamenal svoj druhý presný zásah v stretnutí. V 51. minúte mohli Slováci vyhrávať už len o jeden gól, ale pred Müllerom výborne zasiahol Godla.

V závere už Nemci hrali vabank, pri ich hre bez brankára uzavrel gólový účet stretnutia Réway, ktorý tak skompletizoval svoj hetrik. Slováci napokon triumfovali 5:2, vyhrali druhý duel na šampionáte a už po utorku je isté, že v tabuľke A-skupiny obsadia tretie miesto. O ich štvrťfinálovom súperovi rozhodnú stredajšie zápasy B-skupiny.

 

hlasy po zápase (zdroj: hockeyslovakia.sk, worldjunior2015.com)

Ernest Bokroš, tréner SR: "Najdôležitejší zápas na turnaji sme zvládli a všetkým chlapcom za výkon, aký odviedli v zápase proti Nemecku, ďakujeme. Predovšetkým sme duel zvládli v hlavách a základ víťazstva sme položili v prvej tretine, ktorú sme vyhrali 3:1. V druhej časti nás pribrzdili vylúčenia, ale ďalší gól v oslabení sme neinkasovali a v tretej tretine pridali ešte ďalšie dva góly. Sme šťastní, že sme vyhrali a postúpili do štvrťfinále, kde si môžeme zápas užiť a pokúsiť sa o malý zázrak."

Martin Réway, kapitán SR: "Víťazstvo a postup, to je skvelý pocit. Pred zápasom sme si verili a to bolo kľúčové. V skupine sme skončili tretí, čo je dôležité aj z pohľadu nasadzovania na budúcoročný šampionát. Je to pozitívne pre budúcnosť hokeja na Slovensku."

Pat Cortina, tréner Nemecka: "V úvodnej tretine sme doplatili na hrubé individuálne chyby, po ktorých sme inkasovali góly. Skôr ako sme sa nazdali, bolo 0:3. Dohnať manko proti tak kvalitnému súperovi ako Slovensko bolo už potom takmer nemožné. Z chýb sa musíme poučiť a to veľmi rýchlo. Čaká nás obhajca titulu z Fínska, ďalšie zaváhania si nemôžeme dovoliť."

Frederik Tiffels, útočník Nemecka: "Sme veľmi sklamaní, že sme prehrali. Teraz sa musíme spamätať a sústrediť sa na zajtrajší kľúčový duel proti Fínsku."