Main Content

Víťazstvo nad Suomi začiatkom niečoho veľkého?

nedeľa, 28. december 2014 08:47 | Autor: Jakub Mihálik

Víťazstvo nad Suomi začiatkom niečoho veľkého?
Víťazstvo nad Suomi začiatkom niečoho veľkého? | zdroj: © TASR

Slovenskí juniori vyhrali na majstrovstvách sveta nad obhajcom zlatých medailí. Náš výkon mal obrovské rezervy, no stačil na veľké prekvapenie. Úspech máme vo svojich rukách.

Len málo pocitov v živote športového redaktora je lepších ako ten, keď správne odhadnete, ako sa vyvinie nejaký zápas, či turnaj.  #jesitnostjevelkavec Predturnajová predpoveď „V ostatných zápasoch môžeme len prekvapiť, keďže sme jasnými outsidermi, no napríklad v zápase s Fínskom by sme mohli favorita výrazne potrápiť a ak náš dravý tím dokáže s Fínmi korčuľovať, technická vyspelosť a fyzická stránka môžu sláviť úspech. V hokeji je možné všeličo.“ mi vyšla a teším sa o to viac, že slovenský tím zaznamenal jeden z najväčších výsledkov za posledné roky, veď úradujúceho majstra sveta neporážate každý deň. V hokeji je naozaj možné všeličo a včerajší zápas toho bol výborným dôkazom. 

Neboli sme lepším tímom. Na strely sme prehrali 38-12. Na vhadzovaniach v pomere jeden ku dvom. Na tyčky asi 1-6. Aj tak sa radujeme z víťazstva. Radujeme sa preto, že tím, ktorý len 20 hodín pred tým „vyfasoval“ osmičku, prehru zahodil za hlavu, poučil sa a obetavým výkonom šiel naproti cenným bodom. Áno, mali sme obrovskú porciu šťastia. To ale praje pripraveným a náš tím pripravený bol. Viac ako to, či Fíni nastrelili nejaké tyčky, by sme mali vo všetkých pádoch skloňovať výkon brankára Godlu, ktorý nám víťazstvo vychytal. V minulosti sa neraz potvrdilo, že slovenský mládežnícky tím môže favorita prekvapiť, len, ak náš brankár predvedie životný výkon. Podarilo sa to Lašákovi, podarilo sa to Budajovi, podarilo sa to Halákovi, podarilo sa to Janusovi a včera sa to podarilo aj Godlovi. Všetky tieto životné zápasy mali spoločné to, že naštartovali nejakú úspešnú sériu slovenského tímu a rodili sa tie najpamätnejšie mládežnícke turnaje pre naše farby. Bolo by skvelé, ak by víťazstvo nad majstrami sveta naštartovalo aj tentokrát nejaký miniúspech. 

Samozrejme, turnaj len začal a nás ten najdôležitejší zápas ešte len čaká. Po troch získaných bodoch však musíme myslieť optimisticky. Je úplne jedno, akým spôsobom sme víťazstvo dosiahli. Nikto sa nebude pýtať na to, koľko striel sme mali my a koľko súper. Nikto sa nepýtal na to, ako hrala v roku 2012 naša reprezentácia pri zisku nečakaného striebra. Preč sú tie časy, keď slovenský hokej hral najkrajší hokej na svete, no neraz práve na krásu umrel. Dnes musíme brať upracované, nečakané a pre niekoho možno „šťastné“ výhry. Čo je doma, to sa počíta a my zatiaľ počítame s troma bodmi pri bojoch o štvrťfinále. Na to nám bude stačiť, ak s Nemeckom neprehráme v riadnom hracom čase. V prípade výhry dokonca môžeme pomýšľať na postup z lepšej ako štvrtej priečky. Situácia v druhej základnej skupine, kde popri jasnom lídrovi zo Švédska, sa Rusi natrápili s Dánskom a papierovo veľmi silní Česi majú zatiaľ na konte nulu, je pre tímy, ktoré obsadia druhé, či tretie miesto v skupine našej, pomerne optimistická.

Ale nebudeme predbiehať. Teraz je na programe radosť z veľkého víťazstva, no len chvíľu, pretože už od nedele sa treba poctivo pripraviť na tím USA. Tento turnaj je príliš dobre rozbehnutý na to, aby sme ho nedôslednosťou pokazili.