Main Content

Českí juniori na MS u20 s najlepším tímom za posledné roky

piatok, 26. december 2014 10:54 | Autor: Jakub Mihálik

Českí juniori na MS u20 s najlepším tímom za posledné roky
Českí juniori na MS u20 s najlepším tímom za posledné roky | zdroj: © TASR

Juniorský šampionát v hokeji začína už dnes a na svoj prvý zápas sa chystá aj reprezentácia našich susedov z Českej republiky. Odvážny tím hlási útok na medailu! Podarí sa im to?

Predošlé roky, tak, ako v našom prípade, pre českú hokejovú „dvadsiatku“ neznamenali úspešné obdobie. Tím, ktorý na prelome tisícročí, v roku 2000 a 2001 vyhral celý turnaj a radoval sa z jediných dvoch zlatých medailí, v semifinále nefiguroval od roku 2005. Silná generácia českých hokejových talentov však vlieva do našich susedov dávku optimizmu. Tento rok chcú postúpiť minimálne do semifinále.

Pri pohľade na základňu, s ktorou mohol tento rok tréner Miroslav Přerost, pôsobiaci v úlohe hlavného trénera už piatym rokov, pracovať, tento sebavedomý cieľ vyzerá reálne. Český výber dokonca aj zámorské médiá tipovali na tretie miesto, za domácou Kanadou a výberom USA. Hráčsky káder totiž vzbudzuje rešpekt.

Tréner Přerost tento rok mal, z čoho vyberať a nie je náhodou, že si do záverečnej nominácie nevošiel aj taký hráč, ako Václav Karabáček, teda hráč, draftovaný z druhého kola vstupného draftu v roku 2014. Český tím oplýva priehrštím útočného talentu. V ich radoch nájdeme draftovaných hráčov s obrovskými individuálnymi schopnosťami. Už na minulom šampionáte, ešte vo veku 17 rokov, žiarili na turnaji Jakub Vrána, či David Pastrňák. Obom ich pôsobenie medzi dvadsiatkami, ako aj úspešný turnaj osemnástok, na ktorom Česi získali striebro, vynieslo prvokolový draft NHL, keď Vrána bol celkovo 13. výberom, Pastrňák 25. Dopĺňajú ich brati Kašeovci, z ktorých starší, Ondřej, je bývalý spoluhráč Martina Rewaya a takisto veľmi šikovný hráč. Jeho a Vránu doplní v prvom útoku David Kämpf, ktorý si s oboma hráčmi rozumie takmer naslepo. 

Zaujímavých hráčov ale nájdeme aj mimo dvoch elitných formácií. Pavel Zacha je napríklad považovaný za supertalent, ktorý extraligu hrával už v pätnástich rokoch. Dnes má 17, zbiera takmer bod na zápas v OHL a odborníci ho tipujú na prvú päťku, či desiatku prvého kola budúcoročného draftu. Pritom sa v českom tíme nezmestí do prvých dvoch, možno ani troch formácií. Aj to svedčí o tom, akými hráčmi momentálne Česi disponujú.

Zaujímavý v českom tíme je obrat, ktorý v posledných rokoh zaznamenali. Zatiaľ, čo pred tromi rokmi v ich kádri figurovalo až 16 hráčov z kanadských junioriek, dnes sú len štyria. Je to jasný dôkaz zlepšovania českej práce s mládežou na klubovej úrovni,a možno aj dôkaz pre našu stranu, že projekt Slovensko 20 nie je jedinou cestou. České kluby zaviedli povinné kvóty pre nasadzovanie hráčov v juniorskom veku a výsledky sa dostavujú prakticky okamžite.

Český káder je navyše jedným z najmladších na turnaji. Len 11 hráčov je narodených v roku 1995, teda roku, ktorý by mal byť ťažiskový pre zostavovanie tohtoročnej nominácie. Pre porovnanie, v slovenskom výbere takých figuruje 18, v kanadskom napríklad 16. 

Niet divu, že tohtoročný káder má vysoké ambície. Tie síce schladili dve prehry v príprave, jedna so Švajčiarmi, druhá so slovenským výberom, no súťažné zápasy sú celkom o niečom inom. Českému výberu hrá do karát aj pomerne jednoduchší žreb základnej skupiny. Vyhli sa dvom najväčším favoritom na titul, domácej Kanade i USA, ako aj obhajcovi zlata, reprezentácii Fínska. Papierovými favoritmi skupiny sú Švédi a Rusi, no tí tento rok neponúkajú až tak výrazné individuality, ako ponúkali po minulé roky. V meraní síl so Švajčiarskom a Dánskom by Česi mali mať jasnú prevahu a minimálne jednému z favoritov taktiež ukradnúť body. Ak Česi vyhlasujú útok na semifinále, je možno im veriť. Mladý tím, plný talentu a priaznivý žreb, im ponúkajú najschodnejšiu cestu za podobným cieľom, za posledných 10 rokov.