Main Content

Slovan získal najväčšiu možnú posilu, ktorou udal nový smer

sobota, 20. december 2014 09:59 | Autor: Filip Chudý

Slovan získal najväčšiu možnú posilu, ktorou udal nový smer
Slovan získal najväčšiu možnú posilu, ktorou udal nový smer | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava získal prvú zimnú posilu, do majstrovského kádra sa vracia Martin Dobrotka. Angažovaním vlastného odchovanca urobili belasí veľmi dôležitý krok vo všetkých smeroch, pričom lepšie s prestavbou kádra začať ani nemohli.

Komentár Filipa Chudého

Zimné prestupové obdobie síce ešte nezačalo, ale už to na prestupovej burze celkom slušne žije. Samozrejme, vo svete je to zimné považované iba za akýsi doplnok k letnému, lenže u nás je to presne naopak. Môže za to celková dĺžka prestávky, pretože kým medzi sezónami sa v našich končinách pauzuje minimálne, v zimných mesiacoch čakáme na to, dokým rozkvitnú prvé snežienky, aby sme ich mohli prvým jarným kolom zadupať opäť do zeme. Ale táto pauza je aj na niečo dobrá, poskytuje totiž dostatočne dlhý časový priestor na to, aby naše kluby mohli v prípade potreby prekopať svoje kádre. Do tejto fázy sa dostal aj náš majster, ktorý už dlhšie avizoval kádrový očistec, pričom prvé mená sú na svete.

To čo sme avizovali po poslednom tohtoročnom zápase belasých, sa už aj naplnilo. Prvými hráčmi na odstrel boli Fořt s Josimovom, ktorých koniec v klube je už definitívne spečatený. Vedenie Slovana rokuje aj s ďalšími hráčmi o ukončení zmluvy, ale konkrétne mená budú padať postupne, vie sa iba to, že ich má byť pomerne dosť. Lenže to zároveň otvára aj druhú stránku veci, ktorou sú príchody. Tých bude tiež logicky trochu viac ako zvyčajne. No najsilnejší kaliber vytiahli v Slovane už na úvod.

Prvou zimnou posilou sa stal Martin Dobrotka. Ten síce nemá hviezdny štatút gólového útočníka, ani sa pri ňom nebude vyťahovať závratná čiastka za prestup, keďže prišiel zadarmo, dokonca ho už  v budúcnosti ťažko Slovan predá do poprednej súťaže, ale aj tak je to najdôležitejší zisk belasých pri prestavbe kádra. Dobrotka totiž nie je obyčajný odchovanec klubu, on je doslova srdciar, akých potrebuje každý klub. Podobných srdciarov v našich končinách už veľa nie je, preto je pre Slovan šťastím, že jedného z tých svojich priviedol späť.

Samozrejme, to nie je jediné pozitívum pri tomto transfere. Dobrotka má totiž herné a osobnostné predpoklady na to, aby bol líder celej belasej defenzívy, ktorá bola v druhej polovici jesene veľkým problémom nášho majstra. On by sa mal stať tým hráčom, o ktorého sa oprú kolegovia z defenzívy v zlomových momentoch. Aj pre neho samotného je tento prestup dôležitý, keďže v Slavii Praha mal permanentnú smolu na zranenia. Aj preto sa nikdy nedostal v zošívanom drese do svojej typickej fazóny, hoci ho Ján Kozák viackrát zaradil do širšieho kádra reprezentácie.

Slovan sa snaží do svojich štruktúr vrátiť čo najviac osobností klubu. Preto hneď po Tittelovom príchode dostal vyššiu pozíciu Ondrej Krištofík a teraz generálny riaditeľ oznámil príchod ďalších svojich bývalých spoluhráčov zo slávneho tímu, ktorý získal posledný federálny titul. Tittel menoval Ladislava Pecka a Vladimíra Kindera, pričom nevylúčil príchod ani ďalších. Dokonca už aj s Dobrotkom sa rozprával o jeho budúcom pôsobení v klube na inej pozícii, hoci ten o mesiac oslávi iba tridsať rokov. Ale aj to hovorí o tom, že Dobrotka nie je pre Slovan iba obyčajná nová posila. Je to akoby udanie smeru, ktorou cestou sa v Slovane pri prestavbe kádra vydali. Dobrotka by sa mohol stať tiež kapitánom novovytvoreného tímu, keďže okrem Vitteka už lepšieho kandidáta asi ťažko nájdeme. Aj to je jeden z prínosov tohto transferu.