Main Content

Zazvonil zvonec a Dortmundu je koniec?

piatok, 5. december 2014 16:01 | Autor: Timotej Gašper

Zazvonil zvonec a Dortmundu je koniec?
Zazvonil zvonec a Dortmundu je koniec? | zdroj: © TASR

Ak vstup do novej sezóny nevychádza podľa predstáv, nič hrozné sa nedeje, no ak líder a obávaný protivník klesne na samé dno, to je veru na zamyslenie. Nemecký vicemajster je po uši v kríze a nikto netuší, kedy sa zlé obdobie skončí a fanúšikom klubu z Dortmundu ostáva len dúfať, že čoskoro.

Ak už nič staré nefunguje, je čas na niečo nové. Aj keď Dortmund nepatrí ku klubom, ktoré by trénera alebo zostavu striedali každú sezónu, takto to ďalej na Vestfálskom štadióne nepôjde. Prvá polovica sezóny sa Borusii až na pár zápasov vôbec nevydarila a zmena jednoducho prísť musí. No ktorá časť klubu ju potrebuje najviac a čo by sa malo vlastne zmeniť?

Tréner

Aká hrubá je stolička pod Jurgenom Kloppom? Nemecký tréner vytiahol BVB na úplný vrchol a z nevýrazných hráčov s potenciálom urobil hviezdy. V klube je od roku 2008, stihol vyhrať dvakrát Bundesligu, nemecký pohár a Dortmund dostať do finále Ligy majstrov. Okrem toho urobil z nemeckého veľkoklubu svetovo obávaný manšaft. To všetko je síce krásne a počíta sa to, no to na jeho zaistenie pozície nestačí, za trénera hovoria výsledky a táto jeseň je najhoršia, akú Klopp v Borussii zažil. Nemecký portál Bild dokonca označil Kloppa za akúsi brzdu Dortmundu a vraj sú jeho taktiky a postupy už zastaralé. Roky drží Jurgen svoj klub na výslní a pre „žlto-čiernych“ by aj dýchal, čo veľakrát dokazuje počas zápasu, keď by si najradšej obul kopačky a problémy na ihrisku vyriešil sám. Je pravda, že ak sa spomenie BVB, na um vzíde hlavne kouč Jurgen Klopp a preto by bola škoda, ak by vedenie klubu ukončilo s týmto srdciarom spoluprácu.

Herný štýl

Ak oko fanúšika má niečo na Dortmunde zaujať, tak je to bezpochyby herný prejav. Klopp svojim zverencom naordinoval správnu taktiku, ktorá vydržala roky. Klasické rozostavenie 4-2-3-1 bolo v podaní Dortmundu vždy niečim výnimočné. Rýchle otáčanie hry a brejky boli to, čím bola „Kloppova družina“ nebezpečná a na pozore sa musel mať každý jeden súper, pretože či už Reus, Aubameyang, či dávnejšie Lewandowski doslova čakali na tieto situácie. Dortmund hral futbal, ktorý vždy sľuboval perfektné ofenzívne predstavenie a množstvo gólov, veď v dvoch predchádzajúcich sezónach skóroval Dortmund vyše 100 gólov. Taktika, keď bol Dortmund v pozícii favorita znela čo najrýchlejšie zničiť súpera. A ak boli na trávniku Lewandowski, Gotze a Reus pokope, nebolo to pre Borussiu zložité. Ani po odchode Gotzeho do Bayernu sa v minulej sezóne ešte veľa nezmenilo. V tomto ročníku, keď je Borssia už aj bez Lewandowskeho, sa ale pokazilo asi všetko, čo len mohlo. Slávna ofenzíva sa otriasa v základoch, veď Dortmund dal v trinástich bundesligových zápasoch len štrnásť gólov. Pochopiteľne keď to v tíme Dortmundu vyzerá ako na úrazovej chirurgii po prvej poľadovici, nemôže zostava fungovať na plné obrátky. Až po doliečení zranených sa dozvieme, či sa opäť dočkáme smrteľných protiútokov, alebo budú k videniu výkony v Bundeslige ako doteraz.

Káder

Možným problémom katastrofálnej formy je istotne aj zostava. Aj keď v Kloppovom tíme figurujú len hráči TOP triedy, niekedy to nestačí. Dortmund bol pred dvoma rokmi na futbalovom vrchole, no pokles má určite na svedomí aj odchod opôr, ktoré tím držali. Najprv odišiel Mario Gotze, ktorého za skoro štyridsať miliónov odkúpil rival Bayern Mníchov. O rok nato sa do metropoly Bavorska sťahoval aj Robert Lewandowski. Poľský snajper prišiel do Bayernu zadarmo, keďže mu končila zmluva. Po skvelej sezóne 11/12 odišiel aj samuraj Kagawa, toho zase zlákal Sir Alex Ferguson do Manchestru. Dortmund opustilo v priebehu dvoch rokov veľa hráčov, no najväčšiu stopu zanechali práve tieto hviezdy.

O tíme Jurgena Kloppa sa vravelo ako o klube, ktorý je pre hviezdy len akousi zastávkou, no nemecký lodivod dokázal tento fakt aspoň čiastočne vyvrátiť v minulej sezóne. V lete 2013 prišli do BVB hráči ako Mchitarjan, Aubameyang, Sokratis alebo Miloj Jojić. Posily sa uchytili pomerne dobre a tak mohol byť Klopp spokojný, no teraz to je oveľa horšie. Na listine zranených je zas a znova líder zostavy a momentálne najväčšia hviezda Borussie, Marco Reus, ten si v ligovom zápase škaredo poranil členok a jeho návrat je plánovaný až v novom roku. Ďalším klincom v rakve je zranenie kapitána a opory Matsa Hummelsa. Hrať nemôže ani grécky stopér Sokratis a taktiež mladý Ji Dong-Won.

Po letnom odchode Lewandowskeho potreboval Klopp nájsť za Poliaka náhradu, no to nebolo hold ľahké. Oči vedenia BVB padli na Taliana Cira Immobileho, ktorý sa v minulej sezóne stal s dvadsiatimi dvoma gólmi najlepším strelcom Serie A. Dvadsaťštyri ročný forward stál 20 mil € a čakali sa od neho veľké veci, no Ciro si pri balení žiaľbohu zabudol skvelú formu z Talianska. Immobile dal v Bundeslige len dva góly a posledné zápasy trávi viac na lavičke, ako na ihrisku. Druhou sľubnou ofenzívnou silou bol Adrian Ramos. Strelec z Kolumbie dal vlani 16 gólov v drese nováčika z Berlína a zaujal tím pozornosť nejedného veľkoklubu. Dvadsaťosem ročný útočník však nabral smer Dortmund, kde prestúpil za 10 mil. €. Nádejnou kúpou bol určite aj mladý Majster sveta, Mathias Ginter. Stále iba dvadsaťročný mladík si vo Freiburgu vypýtal nielen miestenku do tímu Jogiho Lowa, ale aj prestup do Dortmundu. Prekvapenie bolo aj opakované angažovanie Shijniho Kagawu, ktorý sa v Manchestri veľmi neuchytil a nedostatok príležitostí ho prinútil konať. Ofenzívny stredopoliar sa rozhodol rýchlo a nasledoval prestup za 8,5 milióna eúr.

S pomerne kvalitnými posilami to vyzeralo na ďalšiu z úspešných sezón no opak je pravdou. Post, ktorý sa snažil Klopp nahradiť najlepšie ako mohol, ostal prázdny, pretože ani Ramos a ani Immobile určite neplnia to, na čo do BVB prišli. Je to škoda hlavne pre Immobileho, ktorý ak by si pritiahol starú formu aj do Nemecka, pre fanúšikov by z neho bol rozhodne nový Lewandowski. Ani jeden zo sľubných kanonierov sa zatiaľ v Dortmunde neprebral a ak to pôjde takto ďalej, Klopp bude musieť konať. Prestupová politika BVB je v tomto roku z pohľadu financií katastrofálna. Kým pred rokom získali len za Gotzeho cez 40 miliónov, tak Borussie mohla s radosťou nakupovať a investície sa aj oplatili, no toto leto „žlto-čierni“ za všetky posily zaplatili 54 miliónov, ktoré zdá sa vyhodili do vzduchu. Kloppova vízia bola určite nahradiť hviezdy z minulých rokov, no pravdepodobne to neboli tie najchytrejšie ťahy. Myšlienku Gotzeho a strelecký inštinkt Lewyho hľadal Klopp márne, títo hráči sú proste nenahraditeľní. Ak hralo trio Gotze - Reus - Lewandowski bola Borussia nezastaviteľná, no to je dávno preč. Káder BVB síce tvoria hráči svetových kvalít ale už to nieje to pravé orechové. O kvalite hráčov ako Mchitarjan, Kagawa, Aubameyang či Immobile nikto nepochybuje, no keď to raz nejde, tak to nejde. Na ofenzívnych hviezdach bol postavený úspech Dortmundu, no po postupných odchodoch sláva upadala. Posledný kameň úrazu môže byť odchod Reusa, ktorému v lete 2015 končí zmluva a kluby ako Real Madrid, Chelsea alebo aj Bayern by hráča ako Marco do svojich radov určite privítali. Táto sezóna je o Reusovi, ak sa skoro vylieči tak práve on môže byť kľúčom k dortmundskému návratu o popredné priečky Bundesligy, no myšlienka, že Reus odíde, musí byť nielen pre fanúšikov Dortmundu hrôzostrašná.

Zhrnutie

Ani Jurgen Klopp nieje kúzelník a nedokáže robiť zázraky. Ak káder opúšťajú hviezdy, nové potrebujú čas. V útrobách Vestfálskeho štadióna možno pláva aj myšlienka o Kloppovom odvolaní, no ak by to vedenie pripustilo, bola by to jedna z najväčších chýb v histórií klubu. Blíži sa zimné prestupové obdobie a teraz je správny čas nato, aby vedenie Kloppa podporilo a Dortmundu by sa podarilo získať nové opory. Možno je len otázka času a Dortmund naberie druhý dych, k tomu by určite pomohlo doliečenie Reusa a Hummesla a taktiež by sa hodilo, ak by sa rozstrieľali Immobile s Ramosom. Borussiu Dortmund čaká zrejme najťažšia jarná časť za posledné roky a ak sa Kloppov tím vzchopí, bude sa načo dívať.