Main Content

Preview 5.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Young Boys Bern

štvrtok, 27. november 2014 09:33 | Autor: Filip Chudý

Preview 5.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Young Boys Bern
Preview 5.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Young Boys Bern | zdroj: © TASR

Náš majster, Slovan Bratislava, po troch rokoch opäť hrá skupinovú fázu Európskej ligy. Prvé štyri zápasy síce nezvládol, ale ešte sú pred ním dva zápasy, ktoré mu už môžu len pomôcť, keďže na dne v Európskej lige už je.

ŠK Slovan BratislavaYoung Boys Bern
Štvrtok 27. 11. 2014 o 19:00, rozhoduje Pol van Boekel (Holandsko)

Slovan sa dostal na určitú sínusoidu, keď strieda dobré a zlé výsledky. V národnom pohári prežil jeseň, o čom rozhodli víťazstvá u dvoch druholigových klubov, pričom hlavne zápas v Skalici, ktorá valcuje v druhej lige západ, nebol papierovo až tak ľahký, no belasí si ho pomerne ľahkým spravili, keď viedli v zápase aj 4:0. V lige sa mu až tak nedarilo a na jar bude mať čo robiť. No jari sa už nedožije v európskom pohári, preto Artmedia zostáva stále jediným slovenským klubom, ktorý to dokázal. Ale to neznamená, že nebude o čo proti Bernu hrať. Slovan stále bojuje o prvé body, tým aj o lepší koeficient pre budúce sezóny a tiež aj finančné prémie.

V zostave sľubuje tréner Chovanec oproti poslednému zápasu s Myjavou zásadné zmeny. Tie sa nebudú týkať brankárskeho postu. Do brány sa postaví v predvečer svojich tridsiatych narodením Dušan Perniš. Veľké nemôžu byť ani v defenzíve, keďže dlhodobo sú zranení Niňaj a Lásik. Jedinou zmenou tak môže byť opätovné nasadenie Čikoša, inak niet čo meniť. Centrálnu dvojicu spolu s Kolčákom vytvorí Štefánik, ktorý ukázal zopár zábleskov. Zásadné zmeny budú preto v ofenzíve. Milinkovič si vypýtal proti Myjave tribúnu a Žofčák dlhodobo nepodáva dobré výkony. Preto očakávame, že Chovanec postaví rýchle krídla, Peltiera napravo a Kubíka naľavo. Nasadenie Soumaha od začiatku je kvôli zdravotným problémom otázne, alternatívou je Halenár, no za Vitteka poriadna alternatíva ani nie je.

Švajčiarsky súper už nebude mať výhodu v umelej tráve, na ktorú má typologicky zložené mužstvo a „mladí chlapci“ ju majú v krvi. Trávnik na Pasienkoch by mal skôr vyhovovať hráčom nášho majstra, ktorí sú naň zvyknutí.

V bráne bude 20-ročný talent Mvogo, ale treba naňho predovšetkým strieľať, lebo už ukázal zopár chýb. Obranná línia je podstatne skúsenejšia, pričom prím v nej hrá stopér Steve von Bergen, ktorého sme videli aj na MS. V našich končinách je známy aj český ľavý obranca Jan Lecjaks, ktorý otváral skóre v prvom zápase. Dvojicu defenzívnych stredopoliarov zrejme vytvoria Srb Gajič a Sanogo Junior z Pobrežia Slonoviny, ktorý je rovesníkom Mamadou Bagayoka, pričom hrávali spolu v domovine. Veľký pozor na krídelníkov Steffena a Nuzzola, ktorí to roztočili v prvom zápase. Na hrote by mal hrať známy Francúz Hoarau.

Zápas budete môcť sledovať na Dvojke RTVS (štúdio od 18:30) a ak budete niekam cestovať, môžete si celý zápas vypočuť na Rádiu Regina po 19:00.

Predpokladané zostavy
Slovan:
Perniš – Bagayoko, Hudák, Gorosito, Jablonský – Kolčák, Štefánik – Peltier, Soumah, Kubík – Vittek
YB Bern: Mvogo – Hagergjonaj, Vilotič, von Bergen, Lecjaks – Gajič, Sanogo Junior – Steffen, Kubo, Nuzzolo – Hoarau

Ako tipovať
Bern je favorit zápasu, ale proti nemu hrajú dva fakty. Nehrá doma, kde je silný hlavne vďaka umelej tráve a tiež je na naň vytváraný tlak, lebo ak chce postúpiť, bude musieť teraz v Bratislave vyhrať. Naopak, od Slovana sa nič nečaká, postúpiť už nemôže a ani nižšie spadnúť, už môže len získať, čo slovenskému naturelu iba vyhovuje. Jeden zaujímavý poznatok zo zápasov Slovana, prakticky vždy rozhodne prvý gól. Bern bude na tom určite lepšie kondične, keďže takmer celý zápas dokážu veľmi dobre napádať súpera, otázkou len zostáva, či ich Slovan pustí k ich hre. Ak áno, jasná dvojka za kurz 1,50. No ak nie a navyše ak sa k belasým prikloní šťastie a dajú prvý gól, ani tip 1X nebude zlý (kurz v našej tipovacej lige 2,47).